מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

פרופ' יורם פלטי

share
שתפו עמוד:
פרופ' יורם פלטי

על הזוכה

מקבל פרס ישראל לשנת תשפ"ב בתחום יזמות וחדשנות.

פרס ישראל בתחום היזמות והחדשנות טכנולוגית לשנת תשפ"ב מוענק לפרופ' יורם פלטי על חדשנות ויזמות מעוררת השראה. פרופ' יורם פלטי מייצג רוח חדשנית רב תחומית, ובפעילותו הוכיח כיצד הטכנולוגיה והמחקר – שבסיסם בישראל – יכולים לשנות ולשפר את חייהם של רבים ברחבי העולם. פרופ' פלטי חוקר ויזם, פיתח שיטה פורצת דרך לטיפול חשמלי במספר סוגי סרטן. פרופ' פלטי הקים את נובוקיור (Novocure Ltd) על בסיס המצאתו ובימים אלו פועל פרופ' פלטי להרחיב את השימוש בשיטה לטיפול בסוגי סרטן נוספים. הטיפול אינו פולשני ובעל רמת סלקטיביטיות גבוהה. סיפורו האישי מעורר השראה, שכן פריצת דרך זו חייבה חשיבה מחוץ לקופסה ואמונה בדרך, וחייבה את פרופ' פלטי להתמודד עם אמונות ותפיסות קיימות בתחום ולשנותן.

נימוקי השופטים

ד"ר דורית דור, יו"ר, ד"ר גיורא ירון, גב' רונה שגב

פרס ישראל בתחום היזמות והחדשנות טכנולוגית לשנת תשפ"ב מוענק לפרופ' יורם פלטי על חדשנות ויזמות מעוררת השראה. פרופ' יורם פלטי מייצג רוח חדשנית רב תחומית, ובפעילותו הוכיח כיצד הטכנולוגיה והמחקר – שבסיסם בישראל – יכולים לשנות ולשפר את חייהם של רבים ברחבי העולם. פרופ' פלטי חוקר ויזם, פיתח שיטה פורצת דרך לטיפול חשמלי במספר סוגי סרטן. פרופ' פלטי הקים את נובוקיור (Novocure Ltd) על בסיס המצאתו ובימים אלו פועל פרופ' פלטי להרחיב את השימוש בשיטה לטיפול בסוגי סרטן נוספים. הטיפול אינו פולשני ובעל רמת סלקטיביטיות גבוהה. סיפורו האישי מעורר השראה, שכן פריצת דרך זו חייבה חשיבה מחוץ לקופסה ואמונה בדרך, וחייבה את פרופ' פלטי להתמודד עם אמונות ותפיסות קיימות בתחום ולשנותן.

פרופ' פלטי הוא הבוגר הישראלי הראשון שנשא בתואר הכפול MD–PhD. עבודת המחקר שביצע לקראת התואר הייתה משותפת למחלקה לפיזיולוגיה בבית הספר לרפואה ולמחלקה לפיזיקה של מצב מוצק בפקולטה לפיזיקה באוניברסיטה העברית. המחקר עסק בפיזור ובהשפעה של שדות חשמליים על רקמות חיות ובעיקר על רקמות אקסיטביליות. עבודות המחקר והפיתוח יוצאות הדופן של פרופ' פלטי החלו את דרכן כמערכת תיאורטית של מודלים פיזיקליים, המשיכו לניסויים בתרביות תאים ולאחר מכן במספר מודלים של בעלי חיים.

פלטי הוכיח לראשונה בעולם ששדות חשמליים בתחום תדרי ביניים משפיעים משמעותית על תפקוד תאים בכלל ועל תהליך חלוקות התאים בפרט. הבנת הקשרים הביופיזיקליים בין שדות חשמליים ובין מאפייני חלוקת תאים בגוף החי הובילה את פרופ' פלטי לאתר מציינים של שדות חשמליים הפוגעים באופן ייחודי בתאי סרטן או בתאים מיקרוביאליים הגורמים למחלות זיהומיות. שדות חשמליים, במתאר שתוכנן לפגיעה בתאי סרטן, בולמים את ארגונן ותפקודן של מולקולות בעלות מבנה קוטבי החיוניות למהלך התקין של המיטוזה. הפגיעה הזאת עוצרת את תהליך חלוקת התא וגורמת בכך למות תאי הבת. הטיפול בסרטן באמצעות Tumor Treating Fields (TTFields) בגידולי סרטן המוח (GBM) הוכר כ־Standard of care ונחשב לאמצעי הטיפול הרביעי, שנוסף לשלוש השיטות המקובלות (כימותרפיה, הקרנות וטיפולים אימונותרפיים) לטיפול בסרטן זה ארבעים שנה.

היתרון בשימוש בשדות חשמליים הוא העובדה שהם בעלי Therapeutic Index גדול במיוחד. לכן הטיפול בשדות אינו כרוך בתופעות הלוואי הקשות המאפיינות את השיטות המקובלות האחרות לטיפול בסרטן והגורמות סבל רב עד כדי הפסקת הטיפול. לאחר ניסויים קליניים שהתבצעו בכשלושים מרכזים רפואיים מובילים ברחבי העולם, ה־FDA הורה להפסיק את מהלך הניסוי ולצרף את חולי קבוצת הביקורת שקיבלו טיפול כימותרפי סטנדרטי לקבוצת הניסוי. הטיפול קיבל את אישור ה־FDA לחולי סרטן המוח הנפוץ ביותר ולטיפול בגידול הריאות. ה־CE האירופי אישר את הטיפול בכל סוגי הסרטן המוצק.

הטיפול ב־TTFields ניתן כיום לחולי סרטן ביותר מ־250 מרכזים רפואיים ברחבי העולם ומספר החולים המטופלים כיום מגיע לכ־4000. פרופ' פלטי ונובוקיור עוסקים עתה בניסויים קליניים שנועדו להרחיב את הטיפול ב־TTFields לסוגי סרטן נוספים כגון סרטן הלבלב, הכבד, השחלות והריאות. בשנת 2015 הונפקה נובוקיור בבורסת ה־NASDAQ.

פרופ' יורם פלטי מעורר השראה בזכות יכולתו לייצר חיבור של עקרונות מתחומים שונים ולהמציא יישומים מעשיים בעולם הקליני הרפואי. פלטי הוא מהחוקרים המובילים בעולם באדפטציה של עקרונות ושיטות מהביופיזיקה בכלל והאלקטרופיזיולוגיה בפרט והיישום המעשי שלהם בעולם הקליני. השילוב של מדע, רעיונות, מושגים וכלים מתחומי הפיזיקה, הכימיה הפיזיקלית, מדעי החיים והרפואה הוא חריג ומיוחד. פרופ' פלטי לא רק תרם רבות להבנת מנגנונים ביופיזיקליים ופיזיולוגיים חשובים, אלא השכיל לנצלם לפיתוח טכנולוגיות וכלים חדשניים הן לאבחון קליני הן לטיפול במחלות בעלות משקל משמעותי ברפואה.

תחילת דרכו של פרופ' פלטי הוקדשה למחקר בסיסי בתחום של המנגנונים האחראים ליצירת אותות חשמליים בעצב ובשריר, ורק בהמשך דרכו, לאחר יציאתו לגמלאות, מצא כיצד לנצל את הידע שצבר לפיתוח שיטות חדשניות לאבחון ולטיפול במחלות שונות.
תרומתו של פרופ' פלטי לחדשנות במדינת ישראל מתבטאת במספר רב של תחומים:

  • מינוף ההצלחה המדעית לפיתוח שיטות טיפול חדשניות ויעילות בסרטן ובמחלות זיהומיות (השדות פוגעים גם בחלוקת מיקרואורגניזמים, כולל חיידקים). המחקרים הללו גובו בסדרות של ניסויים קליניים במרכזים מובילים ברחבי העולם ויושמו לשיטה פורצת דרך לטיפול בסוגי סרטן רבים (TTFields).
  • תרומה יישומית במסגרת שורת חברות, שהחשובות שבהן כוללות שיטה לאבחון מחלות לב וריאה באמצעות דופלר אולטרסאונד המופעל על בית החזה (EchoSense), מְשַחלף גזים מבוסס ננו־טכנולוגיה שנועד לשמש אמצעי עזר לנשימה, ואף ריאה מלאכותית נשתלת (Nano2Cure), טיפול בסוכרת מסוג 1 ו־2 באמצעות פקטורים המביאים לריבוי תאים עם תכונות של תאי בטא מפרישי אינסולין בלבלב (BetaVive), ועוד פיתוחים נוספים מחוץ לתחומים הרפואיים.
  • בנייה וביסוס מדעי של מכון רפפורט בטכניון משלב הקמתו ולאורך 11 שנים עד להפיכתו למוסד מחקר מדעי מוביל ומוכר בעולם.
    העמדת דורות של חוקרים, רופאים ותלמידים בבתי הספר לרפואה בירושלים, בטכניון ועוד.
  • תרומה נרחבת לפיתוח הקשר בין האקדמיה והתעשייה.

לסיכום, פרופ' פלטי הוא אדם מצטיין ופורץ דרך בתחומי עשייה רבים, הוא שינה פרדיגמות והשפעתו על תחום הטיפול בסרטן היא עצומה. הוא מהווה השראה ודמות לחיקוי לרבים, בישראל ובעולם.

ועל כן מצאה הוועדה את פרופ' יורם פלטי ראוי לקבלת פרס ישראל לשנת תשפ"ב בתחום היזמות והחדשנות הטכנולוגית.

קורות חיים

יורם פלטי נשוי לשולמית (שולה). הם הורים לדפנה, נורית ואלון, וסבים לתשעה נכדים ונכדות.

לימודים

1955–1960 מוסמך (MSc) במדעי הרפואה, הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית בירושלים
1957–1964 דוקטור (MD), הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית בירושלים
1962–1965 דוקטור (PhD) בביופיזיקה, הפקולטה לרפואה והפקולטה לפיזיקה, האוניברסיטה העברית בירושלים

תפקידים

1965–1967 מרצה, הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית בירושלים
1967–1968 בתר־דוקטורט, המחלקה לפיזיולוגיה, בית הספר לרפואה של אוניברסיטת מרילנד
1968–1969 פרופ'־משנה לפיזיולוגיה, בית הספר לרפואה של אוניברסיטת מרילנד
1969–1971 פרופ' חבר לפיזיולוגיה, בית הספר לרפואה של אוניברסיטת מרילנד
1971–1976 פרופ' חבר לפיזיולוגיה וביופיזיקה, הפקולטה לרפואה, הטכניון – מכון טכנולוגי לישראל, חיפה
1971–1991 ראש המחלקה לפיזיולוגיה וביופיזיקה, הפקולטה לרפואה, הטכניון, חיפה
1972–1981 יועץ, Francis Bitter National Magnet Lab, המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, MIT
1974–1975 סגן דיקן, בית הספר לתארים מתקדמים, הטכניון, חיפה
1976–2005 פרופ' מן המניין לפיזיולוגיה וביופיזיקה, הפקולטה לרפואה, הטכניון, חיפה
1978–1982 מדען ראשי, המכון לחקר הימים והאגמים, חיפה
1982–1993 מנהל המכון למחקר במדעי הרפואה על שם משפחת רפפורט החל מהקמתו
1990–1993 סגן דיקן הפקולטה לרפואה, הטכניון, חיפה
1994–2005 ראש מרכז מינרווה ע"ש ברנרד כץ לביופיזיקה של התא, הטכניון
1995–1998 ראש המדור לרפואה ומדעי החיים, הקרן הישראלית למדעים (האקדמיה הלאומית למדעים)

ייזום והקמה של חברות

Carmel Biosensors – ניטור רציף של רמת הגלוקוז בדם
NovoCure – טיפול בסרטן בשדות חשמליים
BetaVive – טיפול בסוכרת מסוג 1 ומסוג 2
Nano2Cure – מחמצן למכונות לב־ריאה, אקמו ועוד
EchoSense – אבחון אולטרסאונד מבוסס דופלר
IP Ultrasound – CT מבוסס אולטרסאונד (CT ללא קרינה)
Terafence – אבטחה נגד פריצה ל־IoT ולמכשירים למכשירים רפואיים (קוצבי לב, משאבות אינסולין ועוד)

מפעל חיים

יורם פלטי נולד בחיפה ב־1937 לאביו משה, בוגר בית הספר הריאלי ולימודי הנדסה אזרחית בגנט, בלגיה, ולאימו שולמית לבית גינצבורג, בוגרת בית הספר לאומנות בגנט ולימים מנהלת בית הנשיא.

כשהיה יורם בגיל שנתיים עברה המשפחה לטבריה ובה גדל יורם בעשר השנים הבאות. בשנת 1949 העתיקה משפחת פלטי את מגוריה לארה"ב עקב שליחות של אבי המשפחה. בשובה לארץ קבעה המשפחה את מגוריה בירושלים, שם סיים יורם את לימודיו בבית הספר התיכון שליד האוניברסיטה. ב־1955, בן שמונה־עשרה, החל ללמוד במסגרת העתודה האקדמית בבית הספר לרפואה של הדסה והאוניברסיטה העברית בירושלים. לאחר שסיים תואר מוסמך במדעי הרפואה יצא למשך שנתיים מלימודיו האקדמיים על מנת לבצע, לבקשת צה"ל, פרויקט מחקר במסגרת השירות הצבאי.

בשובו לבית הספר לרפואה, למד במקביל לתואר MD ולתואר Phd בפיזיקה. עבודת המחקר שביצע לקראת התואר הייתה משותפת למחלקה לפיזיולוגיה בבית הספר לרפואה ולמחלקה לפיזיקה של מצב מוצק בפקולטה לפיזיקה. המחקר עסק בפיזור ובהשפעה של שדות חשמליים על רקמות חיות ובעיקר על רקמות אקסיטביליות. פלטי מסביר: "שם עשיתי את העבודה ששימשה כעבור 40 שנה בסיס לטיפול בשדות" – טיפול המשמש היום במיזמיו הרפואיים והנחשב לפורץ דרך בעולם הרפואה, כפי שיורחב בהמשך. על השילוב של לימודי פיזיקה עם לימודי רפואה הוא מספר: "נכנסתי לרפואה בכוונה לעסוק במחקר. דיברתי על הנדסה ביו־רפואית כשעוד לא היה מושג כזה; האמנתי שהכלים של העתיד ברפואה הם במדעים המדויקים: פיזיקה, הנדסה, מתמטיקה".

בשנת 1961 נישא לשולמית (שולה) לבית חצור, וברבות הימים נולדו להם שלושה ילדים, דפנה, נורית ואלון.

ב־1965 סיים את לימודיו והיה לבוגר הישראלי הראשון שנשא בתואר הכפול MD–PhD. בתום שתי שנות עבודה כחוקר במחלקה לפיזיולוגיה בבית הספר לרפואה, זכה פלטי במלגת בתר־דוקטור מה־NIH והחל בהשתלמות במחלקה לפיזיולוגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מרילנד, בולטימור. כעבור שנת עבודה אחת בלבד מונה לפרופסור חבר לפיזיולוגיה באוניברסיטה. בתקופה זו ביסס פלטי את מעמדו כחוקר מנגנוני פעולה בסיסיים של סיבי עצב (תעלות יוניות) תוך יישום המחקר והידע מעבודת הדוקטורט. בתום תקופה זו הוצע לו לנהל את המחלקה הביו־רפואית באוניברסיטה בניו ג'רזי אך הוא החליט לשוב ארצה. "רציתי לגור בארץ, זה היה הבית שלי", הוא אומר.

בשנת 1969 חזר פלטי למחלקה לפיזיולוגיה של בית הספר לרפואה בירושלים והמשיך במחקר בתחום האלקטרו־פיזיולוגיה. כעבור שנתיים ביקש ממנו פרופ' דוד ארליך לעבור לחיפה כדי לעזור בהקמת בית הספר לרפואה של הטכניון, שם גם מונה לראש המחלקה לפיזיולוגיה וביופיזיקה. פלטי מסביר: "במקור, זו נועדה להיות פקולטה לרופאים שיש להם רקע במדע והנדסה, ולכן הצטרפתי. הייתה בה תוכנית מדעית הרבה יותר רחבה מפקולטות אחרות לרפואה. המטרה הייתה שיהיו לרופאים כלים הרבה יותר טובים לנצל ולפתח את העולם הרפואי". בשנים הבאות המשיך פלטי את מחקריו על הפעילות החשמלית של תאי עצב בדגש על מעורבות תעלות יוניות בתהליכים הללו.

במעבדתו חונכו דורות של רופאים ותלמידי מחקר בנושאים מגוונים. על המפגש בין רפואה למדע מדויק מסביר פלטי: "כשרופא לומד לשמוע קולות לב או קולות נשימה, הוא נעזר בתיאורים כלליים כמו 'מצפצף' או אפילו 'נובח'; אבל קולות נשימה הם סיגנלים, ועיבוד אותות הוא חלק מההנדסה הקלסית ואפשר לתאר אותם בנוסחה מתמטית". העבודות של פלטי ושל תלמידיו עסקו בתיאור פיזיקלי מדעי של אותות כאלה.

בשנת 1982 מונה פרופ' פלטי לראש מכון רפפורט למחקר במדעי הרפואה בטכניון. במסגרת זו בנה את מצבת סגל המכון ועיצב את מערכות השירותים והציוד הנדרשות למחקר מתקדם. פלטי ניהל את מכון רפפורט במשך תקופה של למעלה מעשר שנים בהם השיג המכון מעמד בינלאומי מכובד. "במכון צמחו שני פרסי נובל, של אברהם הרשקו ושל אהרן צ'חנובר", אומר פלטי.

בהמשך הדרך, לקראת צאתו לגמלאות, החל פרופ' פלטי לחפש דרכים לנתב את ממשק הידע הפיזיולוגי, הקליני והפיזיקלי שרכש במשך השנים לצורך פיתוח אמצעים לאבחון ולטיפול במחלות קשות בעלות השלכות עולמיות. "שלוש ה'צרות' הרפואיות הגדולות ביותר שיש לבני אדם הם סרטן, מחלות לב וסוכרת", אומר פלטי. "החלטתי ללכת קודם כול לכיוון הסרטן ולנצל את הידע שלי בשדות חשמליים".

על שיטת הטיפול בשדות חשמליים, המיושמת כיום בחברת NovoCure שייסד, הוא מרחיב: "הלכתי נגד הזרם. היום כולם מדברים על רפואה אישית מותאמת לחולה. אני חיפשתי אמצעים כלליים. האמצעי הכללי היחידי שהיה אז הוא הקרנות, אבל בהן יש נזק גדול מאוד. חיפשתי אמצעי פיזיקלי שיפעל נגד כל סוגי תאי הסרטן בלי לפגוע בתאים הבריאים". במהלך הניסוי, התוצאות היו כה מובהקות עד שה־FDA ביקש להעניק את הטיפול גם לחולים שבקבוצת הביקורת.

בשיטה זו פועלים כיום באישור ה־FDA נגד שלושה סוגים של סרטן, ועוד כמה בשלב הניסוי, בהם לבלב, כבד, ריאות ושחלות. בסרטן המוח, למשל, חולים שהיו צפויים לחיות עד חצי שנה זכו בשנות חיים רבות וחלקם אף החלימו לגמרי. "עשיתי חשבונות מתמטיים ופיזיקליים אילו שדות יהיו מתאימים לאילו תאים סרטניים. באותו מכשיר אפשר לטפל בכל הסרטנים, בניגוד לתרופות נקודתיות". הטכנולוגיה נחשבת כיום כמודול טיפול רביעי במערך הטיפולים בסרטן.

אחרי שנים של מחקר אוניברסיטאי היה על פלטי לנווט כיזם של חברה עסקית. על ההתחלות של NovoCure הוא מספר: "אף אחד לא תמך בזה. הקמתי חברה, אבל הצלחתי בקושי להשיג תקציב. כל העבודות התחילו אצלי בבית במרתף". בשלב הראשון נסמך על משקיעים פרטיים שהביעו התעניינות עסקית בעתיד החברה. אחרי ההוכחות העקרוניות ליעילות השיטה הצטרפו קרנות נוספות והחברה הצליחה לעמוד על רגליה.

NovoCure כבר הפכה לשם דבר בעולם הרפואה אך פרופ' יורם פלטי בשום אופן אינו שוקד על שמריו. הוא יסד בשנים האחרונות שש חברות על סמך פיתוחיו המדעיים. המתקדמת שבהן, BetaVive, נמצאת בשלב מתקדם במציאת תרופה לסוכרת, אשר תייתר את הצורך בטיפולים נוספים. חברה אחרת עמלה על טיפול באי־ספיקת לב, ובחברה נוספת הוא מפתח מכשיר CT ללא קרינה, על בסיס אולטרסאונד. "היום אתה לא יכול לעקוב אחרי גידול עם CT בגלל הקרינה, אבל עם זה יהיה אפשר לעקוב אחרי גידול בכל יום", מסכם פרופ' פלטי.

פרסומים נבחרים

    • Palti, Y., & Palti, S. (1974). Electric field distribution in biological systems. Journal of Biological Physics, 2(2), 103-112.
    • Cohen, D., Palti, Y., Cuffin, B. N., & Schmid, S. J. (1980). Magnetic fields produced by steady currents in the body. Proceedings of the National Academy of Sciences, 77(3), 1447-1451.
    • Binah, O., & Palti, Y. (1981). Potassium channels in the nodal membrane of rat myelinated fibres. Nature, 290(5807), 598-600
    • Kirson, E. D., Gurvich, Z., Schneiderman, R., Dekel, E., Itzhaki, A., Wasserman, Y., Schatzberger, R., Palti, Y. Disruption of Cancer Cell Replication by Alternating Electric Fields. Cancer Research, 64(9), 3288–3295. (2004). doi:10.1158/0008-5472. Can -04-0083
    • Kirson, E. D., Dbaly, V., Tovarys, F., Vymazal, J., Soustiel, J. F., Itzhaki, A., Daniel Mordechovich, D, Steinberg-Shapira, Sh., Gurvich, Z., Schneiderman, R., Wasserman, Y., Salzberg, M., Ryffel, B., Goldsher, D., Dekel, E. and Palti, Y. Alternating electric fields arrest cell proliferation in animal tumor models and human brain tumors. Proceedings of the National Academy of Sciences, 104(24), 10152–10157. (2007). doi:10.1073/pnas.0702916104
    • Stupp, R., Taillibert, S., Kanner, A., Read, W., Steinberg, D. M., Lhermitte, B., Toms, S., Idbaih, A., Ahluwalia, M.S, Fink,K., Di Meco,F., Lieberman, F., Zhu, J., Stragliotto, G., Tran, D.D, Brem, S., Hottinger, A.F, Kirson, E.D., Lavy-Shahaf, G., Weinberg, U., Kim, C.Y., Paek, S.H., Nicholas, G., Bruna, J., Hirte, H., Weller, M., Palti, Y., Hegi, M.E., Ram, Z., & Di Meco, F. (2017). Effect of tumor-treating fields plus maintenance temozolomide vs maintenance temozolomide alone on survival in patients with glioblastoma: a randomized clinical trial. JAMA, 318(23), 2306-2316