מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

אהרן ידלין

share
שתפו עמוד:
אהרן ידלין

על הזוכה

מקבל פרס ישראל לשנת תש"ע בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.

אהרן ידלין הוא מראשי תנועת העבודה וההתיישבות העובדת בישראל. במשך יותר משישה עשורים של פעילות ציבורית ענפה הוביל ידלין את ההתיישבות בנגב ואת הפרחתו, את קידום החינוך הציוני והערכי בישראל ואת התנועה הקיבוצית. בין השאר היה שר החינוך והתרבות, סגן שר החינוך, חבר כנסת ויו"ר ועדת החינוך של הכנסת. ידלין היה מרצה, מורה ומחנך, והוא עדיין נושא תפקידים ציבוריים רבים בתחומי החינוך, התרבות וקידום הנגב.

נימוקי השופטים

נשיא בית המשפט העליון בדימוס השופט מאיר שמגר, יו"ר, פרופ' מרים בן פרץ, מר מרדכי בן פורת

אהרן ידלין – פעיל ציבור למעלה משישים שנים, חבר כנסת ושר החינוך והתרבות – הוא דמות מופת של מי שהקדיש את כל חייו לעשייה חברתית ולהתנדבות במפעלים חברתיים וציבוריים רבים. במעשיו הוא שימש דוגמה ומופת אישי בדרכו, בנועם הליכותיו, ביושרו האישי, בצניעותו הרבה ובאהבת האדם שבו.

אהרן ידלין הוא אחת הדמויות הבולטות מתקופת ראשית המדינה שנותרו עד עצם היום הזה במנהיגות תנועת העבודה והתנועה הקיבוצית, והוא נחשב לאחד ממעצבי דרכן החשובים.

אהרן ידלין הוא בראש ובראשונה איש קיבוץ, חלוץ ומהמתיישבים הראשונים של הנגב, שעלה במסגרת מבצע "י"א הנקודות". כאיש הנגב הוא סייע להקמת מוסדות השכלה, חינוך ואמנות בבאר שבע ובשדה בוקר. הוא סייע להקמת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מרכז מורשת בן-גוריון בשדה בוקר, המכון לחקר המדבר, התזמורת והתיאטרון בבאר שבע, המועצה הציונית לישראל והמרכז הארצי ללימודי יהדות ודמוקרטיה ב"בית יציב" המיועד למחנכים מכל רובדי החינוך. כן עמד אהרן ידלין בראש מערכות רבות, כגון הפיכת תנועת הצופים לתנועה חלוצית, גיוס הכשרות לצופים ולפלמ"ח וייזום הקמת הנח"ל.

אהרן ידלין הוביל וקידם נושאים לאומיים חשובים. היה לו קשר מיוחד למוסדות הלאומיים היהודיים: הוא היה פעיל בהסתדרות הציונית ובסוכנות היהודית, חבר דירקטוריון של הקרן הקיימת לישראל, חבר הנהלת המכון לתכנון מדיניות העם היהודי ויושב ראש הפסטיבל העולמי לסרטים יהודיים "עין יהודית".

במעשיו לאורך השנים שילב ידלין את האידיאולוגיה החברתית-ציונית יחד עם יכולת יישום וביצוע בסדרה של תפקידים ציבוריים כמדריך בתנועת הצופים, כחבר כנסת, כסגן שר, כמזכ"ל מפלגת העבודה, כמזכיר התנועה הקיבוצית, כיושב ראש ועדת החינוך והתרבות של הכנסת, כיושב ראש בית ברל, כיושב ראש המועצה הציונית בישראל וכיושב ראש תנועת העבודה הציונית העולמית.

גולת הכותרת של עבודתו היה תפקיד שר החינוך והתרבות שמילא בממשלתו של יצחק רבין ז"ל בין השנים 1974–1977. במסגרת תפקידיו במשרד החינוך כסגן שר ולאחר מכן כשר טיפח אהרן ידלין את תנועות הנוער החלוציות, הקים את האגף לתכניות לימודים במשרד החינוך וסייע להקמת מרכזים להוראת המדעים באוניברסיטאות. כמו כן הוא טיפח את הנושא של יום לימודים ארוך ואת מפעל ההזנה וכן את תכנית הרווחה החינוכית לצמצום פערים, את המרכז למורשת העדות, את תכנית של"ח ואת תכנית פר"ח לחונכות אישית לתלמידים הזקוקים לסיוע לימודי. אהרן ידלין נתן תנופה לאוניברסיטה הפתוחה, לטלוויזיה הלימודית ולמרכז לטכנולוגיה חינוכית ולעוד סדרה של עשרות מפעלים חינוכיים בכל רחבי הארץ שהיה מעורב בהם במהלך הקריירה הציבורית שלו.

עם פרישתו מהחיים הפוליטיים בשנת 1979 חזר ידלין להיות מורה בבית הספר התיכון האזורי "אשל הנשיא". בעשרים וחמש השנים האחרונות הוא שימש בהתנדבות בתפקידים ציבוריים רבים.

במעשיו ובאישיותו שימש אהרן ידלין דוגמה ומקור השראה וחיקוי לרבים מבני דורו שאותם הדריך, חינך והוביל בדרכו הייחודית לאורך שנים. אהרן ידלין מסמל את הטוב ואת היפה בארץ.

על כל אלה מצאה ועדת השופטים את אהרן ידלין ראוי לפרס על מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת תש"ע.

קורות חיים

אהרן ידלין הוא מראשי תנועת העבודה וההתיישבות העובדת בישראל. במשך יותר משישה עשורים של פעילות ציבורית ענפה הוביל ידלין את ההתיישבות בנגב ואת הפרחתו, את קידום החינוך הציוני והערכי בישראל ואת התנועה הקיבוצית. בין השאר היה שר החינוך והתרבות, סגן שר החינוך, חבר כנסת ויו"ר ועדת החינוך של הכנסת. ידלין היה מרצה, מורה ומחנך, והוא עדיין נושא תפקידים ציבוריים רבים בתחומי החינוך, התרבות וקידום הנגב.

אהרן ידלין מתגורר בקיבוץ חצרים. הוא היה נשוי לעדה לבית הכהן ז"ל. יש להם שלושה בנים – עמוס, יורם ואמיר – אחד-עשר נכדים ונינה אחת. כיום הוא נשוי לעדינה לינדבורג מקיבוץ נצר סרני.

לימודים והשתלמויות

1955 תואר בוגר בכלכלה ובהיסטוריה כללית, האוניברסיטה העברית, ירושלים
1964 לימודי מוסמך בהיסטוריה כללית ובסוציולוגיה, האוניברסיטה העברית, ירושלים

תפקידים ותחומי פעילות עיקריים

1945–1949 פעיל מרכזי בהנהגת תנועת הצופים ומרכז ועדת ההכשרות
1946 ממייסדי קיבוץ בארי ומזכיר הקיבוץ
1950–1952 חבר הוועד הפועל של ההסתדרות
1951–1991 מזכיר קיבוץ חצרים (כמה תקופות)
1960–1961, 1964–1979 חבר הכנסות הרביעית, החמישית, השישית, השביעית, השמינית והתשיעית (בסיעות מפא"י, העבודה והמערך)
1964–1972 סגן שר החינוך והתרבות (בממשלות ה-11 עד ה-15), ובאותה תקופה יו"ר מועצת תנועות הנוער, יו"ר המרכז להוראת המדעים, מייסד ויו"ר המועצה הציונית ויו"ר הנהלת בית ברל
1974–1977 שר החינוך והתרבות
1977–1979 יו"ר ועדת החינוך והתרבות של הכנסת
1979 יו"ר הוועדה המדעית המייעצת, המכון למורשת בן גוריון
1980–1983 יו"ר תיאטרון באר שבע
1980–1985 יו"ר האגודה להנצחת זכרו של יאנוש קורצ'אק
1980– יו"ר קרן ראש הממשלה לפרסי יצירה לסופרים ולמלחינים עבריים
1982–1984 מרצה במכללת בית ברל ובסמינר אפעל וחוקר ביד טבנקין
1983 מרצה אורח, אוניברסיטת הרווארד, מסצ'וסטס, ארצות הברית
1985–1989 מזכיר כללי, התנועה הקיבוצית המאוחדת
1985– סגן יו"ר הוועד המנהל ויו"ר הוועדה לענייני סטודנטים, אוניברסיטת בן גוריון
1990–2003 יו"ר המועצה הציבורית לקידום מחקרים בגיאוגרפיה של ארץ-ישראל ויוזם הוצאתה של סדרת ספרי "ארץ" לידיעת הארץ
1990– יו"ר מוסד ביאליק
1991– יו"ר יד טבנקין
1992–2002 יו"ר תנועת העבודה הציונית העולמית
1998– יו"ר קמפוס "בית יציב" בבאר שבע ויו"ר ועדת ההיגוי של מרכז ההשתלמויות ביהדות ובדמוקרטיה לעובדי הוראה
2003– יו"ר קרן מלגות ליוצרים מטעם המועצה האזורית בני שמעון
2003– יו"ר הפסטיבל העולמי לקולנוע יהודי, באר שבע ואשקלון
2007– יו"ר אגודת הידידים, מוזיאון הנגב לאמנות

פרסים ואותות הוקרה

1982 אות יקיר הנגב
1988 דוקטור לשם כבוד, אוניברסיטת בן גוריון, באר שבע
2005 פרס בן גוריון, יד בן גוריון

פרסומים נבחרים

אהרן ידלין פרסם מאמרים רבים בענייני חינוך, נוער, תנועת העבודה, הקיבוץ והחברה הישראלית בעיתונות הכללית, בכתבי עת אקדמיים, בביטאונים תנועתיים ומפלגתיים ובפרסומי משרד החינוך.

    • הכרת החברה – הדרכה בסוציולוגיה לתנועות הנוער
    • המטרה והתנועה – על הסוציאליזם בעולם
    • המרכיב היהודי בחינוך בישראל
    • חינוך לערכים – משרד החינוך
    • חינוך לערכים ציוניים בבית הספר
    • הקבוצה – ראשי פרקים לשיחה ולדיון.