מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

פרופ' מנשה הראל

share
שתפו עמוד:
פרופ' מנשה הראל

על הזוכה

מקבל פרס ישראל לשנת תשס"ב בתחום חקר הגאוגרפיה, חקר ידע ארץ ישראל וחקר הארכיאולוגיה.

מנשה הראל – פרופסור אמריטוס באוניברסיטת תל אביב המשלב שני ערוצי קשר לידע ארץ ישראל, האחד "ברגליים" והשני אקדמי – נולד בסמרקנד שבאסיה התיכונה בשנת 1917, ועלה לארץ בשנת 1921.

נימוקי השופטים

פרופ' זאב צחור, יו"ר, פרופ' אהרן דמסקי, ד"ר טוביה פרילינג

לאורך 65 השנים האחרונות נקשר שמו של מנשה הראל עם זיכרון המסע הרגלי ברחבי הארץ. הראל, מראשוני תנועת המחנות העולים, הפך את המסעות בארץ לערך חינוכי ולגורם מרכזי בגיבוש החברתי של הקבוצה החינוכית בתנועה. מתנועת המחנות העולים הועבר אתוס זה לכלל תנועות הנוער. ותיקי תנועות הנוער, בשנים שלפני קום המדינה, זכו לצאת למסעות בהדרכתו, ולאחר קום המדינה התנהלו המסעות בהדרכת חניכיו, על פי מורשתו.

גם לפלמ"ח, שהראל נמנה עם מייסדיו, הביא הראל את אתוס המסע הרגלי ברחבי הארץ, ולאחר הקמת המדינה הוא התמנה למפקד בית הספר לסיירים בצה"ל, והיה "הסייר של מפקדי הסיור". טביעת חותמו נשמרה ברעיון הגלום ב"פלס"ר" – פלוגות הסיור של צה"ל – מאז ועד היום.

היכרותו של פרופ' הראל עם חבלי הארץ השונים, שהחלה "ברגליים", הביאה אותו להעמיק בתולדות הארץ ובהתפתחותה בתקופות השונות. בהיותו בן 35 יצא הראל, שנמנה על מייסדי קיבוץ מעוז חיים, ללימודים באוניברסיטה העברית בירושלים. לחדרי הלימוד באוניברסיטה הוא הביא את "ריח השדה", והפך את המרחבים למעבדה הטבעית של הדיון התיאורטי בכיתה.

באוניברסיטת תל-אביב, שפרופ' הראל הצטרף אליה כחבר הסגל האקדמי ב-1969, הוא פיתח מסלול לגיאוגרפיה היסטורית. במסגרת זו הוא ערך את מחקריו שהוא משלב בהם ידע רב מתחומי הארכיאולוגיה, המקרא, הגיאוגרפיה, ההיסטוריה והגיאולוגיה. ספריו ועשרות המאמרים שהוא פרסם הם פרי התבוננות בלתי אמצעית בנופיה של הארץ וחיבור הידע שנרכש מהקשר הישיר עם הנוף עם המקורות הקדמונים ועם המחקר העדכני. נאמן לדרכו הוא שיבץ את המפגש עם המרחבים כחלק מחובות הלימוד של תלמידיו לקראת התואר הראשון.

הדחף של פרופ' הראל להנחיל את ידע הארץ לציבור הרחב בא לידי ביטוי במאמץ הרב שהוא השקיע בבניית תכניות לימוד, בהכשרת מורים ומדריכים ובפעילות במסגרת "בתי ספר שדה". בפעולותיו אלו הוא תמיד עצמאי, מקורי ופורץ דרך.

על כל אלה מצאה ועדת השופטים את פרופ' מנשה הראל ראוי לפרס ישראל בחקר ידע ארץ ישראל לשנת תשס"ב.

קורות חיים

מנשה הראל – פרופסור אמריטוס באוניברסיטת תל אביב המשלב שני ערוצי קשר לידע ארץ ישראל, האחד "ברגליים" והשני אקדמי – נולד בסמרקנד שבאסיה התיכונה בשנת 1917, ועלה לארץ בשנת 1921.

פרופ' מנשה הראל נשוי לחנה, מפקחת במשרד החינוך, ולבני הזוג בת, מצדה, ושני בנים, סיני ונבו, וחמישה נכדים.

לימודים והשתלמויות

1952–1955 לימודים לתואר ב"א בגיאוגרפיה ובגיאוגרפיה היסטורית של ארץ ישראל באוניברסיטה העברית בירושלים
1955–1957 לימודים לתואר מ"א בגיאוגרפיה, בגיאוגרפיה היסטורית ובארכיאולוגיה (בהצטיינות) באוניברסיטה העברית בירושלים
1962–1963 לימודים לתואר ד"ר באוניברסיטת ניו יורק, ארה"ב (בהצטיינות)

הוראה ותפקידים אקדמיים בארץ

1952–1961 מורה לגיאוגרפיה ולגיאוגרפיה היסטורית של ארץ ישראל בבית המדרש למורים ע"ש דוד ילין ובסמינר למדריכי עליית הנוער של הסוכנות היהודית בירושלים
1964–1969 מרצה למתודיקה של הוראת הגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית בירושלים ובטכניון בחיפה; מרצה לגיאוגרפיה היסטורית של ארץ ישראל בטכניון, חיפה
1969–1981 מרצה בכיר בגיאוגרפיה היסטורית ומקראית במחלקה לגיאוגרפיה ובמתודיקה להוראת הגיאוגרפיה בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב
1982–1987 פרופסור חבר במחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת תל אביב
1987– פרופסור אמריטוס באוניברסיטת תל אביב

תפקידים אקדמיים בחו"ל

1962–1963 מרצה בגיאוגרפיה היסטורית של ארץ ישראל באוניברסיטת ניו יורק
1977 פרופסור אורח לגיאוגרפיה היסטורית באוניברסיטת קלרק, בוסטון, ארה"ב
1984 פרופסור אורח לגיאוגרפיה היסטורית של ארץ ישראל ב"היברו יוניון קולג'", לוס אנג'לס

תפקידים אחרים ופעילות ציבורית

1941 מדריך קפ"פ בקורס הפלמ"ח במשמר העמק
1943–1945 שליח הפלמ"ח במחתרת סוריה לחינוך, להוראה, להגנה, לעלייה ולהברחת עולים לארץ
1948–1949 מפקד מחלקה בגדוד 13 בחטיבת גולני
1950–1952 מפקד בית הספר למפקדי סיירים בצה"ל ומייסד בית הספר לסיירים בנח"ל

חברות במוסדות ציבור

  • חבר בחברה לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיה מאז ייסוד המדינה וחבר מועצתה
  • חבר כבוד בוועד המנהל של החברה לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה
  • חבר המועצה לשימור מבנים ואתרים של מדינת ישראל, החברה להגנת הטבע
  • חבר המשלחת המדעית לחקר "דרכי המשי" מטעם אונסק"ו
  • חבר ועד הברית של יוצאי בוכרה בישראל
  • חבר עמותת חלו"ן – חינוך לכל נער ונערה

מפעל חיים

את אהבת ציון ירש פרופ' מנשה הראל מהוריו, ממוריו ומן היצירתיות היהודית המקורית. סבו, בנימין אברהמוף ז"ל, הלך ברגל, בהיותו עלם צעיר בשנת 1865, מרחק של 650 קילומטרים מכאבול שבאפגניסתן לסמרקנד של אוזבכיסתן, כדי להיות כורם ויינן. הוא נבחר לנשיא העדה הבוכרית בעירו, ובחותמתו הרשמית היה ציור של הכותל המערבי והר הבית. אביו המנוח, שלום בבאיוף, עלה לארץ מבוכרה לירושלים שלוש פעמים. פעמיים בשנים 1904 ו-1912, ובפעם השלישית, בשנת 1920, הוא נמלט עם משפחתו על גבי פרדות מפני הקומוניסטים הרוסים שפלשו לבוכרה. המסע נמשך שמונה חודשים, דרך אפגניסתן והודו, ומשם בספינה ליפו וברכבת לירושלים.

מנשה – או כפי שהוא ידוע בפני כול: מנשק'ה – למד בגימנסיה העברית, והיה מראשוני תנועת "המחנות העולים", ממייסדי הפלמ"ח והמסתערבים בשורותיו, ממקימי קיבוץ "חומה ומגדל" מעוז חיים וממכונני הנח"ל. הוא היה מפקד פלוגה ופיקד על בית הספר למפקדי סיירים ששוטטו בכל חבלי הארץ. כל אלה הביאו לכך שבחקר ידיעת הארץ והגיאוגרפיה ההיסטורית שלה הוא העלה על נס את התחכום ואת היכולת הבלתי מוגבלת של האדם היהודי. הסיירות ברגל, התצפית מרוב ראשי ההרים, הסקרנות לחשוף את צפונות הארץ על נופיה המגוונים, פרשנות הגיאוגרפיה של המקרא, הספרים החיצוניים וספרות חז"ל – אלה הם הבסיסים הרעיוניים שלו בחקר ידיעת הארץ והגיאוגרפיה ההיסטורית מאז שנת 1952.

נזכיר את החשוב בספריו, "הגיאוגרפיה ההיסטורית של ארץ ישראל", שהוא אומר עליו: "אני מנסה להוכיח בספרי, שלעניות דעתי אני הראשון בין חוקרי ארץ ישראל בתחום זה, ומחקריי מושתתים על 45 שנות מחקר בשדה ועל 65 שנות סיירות. הגעתי למסקנה שעם ישראל הנחיל לאנושות לא רק את האמונה באל אחד ואת תורתו כתרבות רוחנית אלא גם את פרות המעשה החלוצי בהמצאת חמש טכנולוגיות בעיצוב נופי ההר והמדבר בארץ כתרבות חומרית, כאשר יחד הם שיא ביצירתיות היהודית".

בשלושים שנות ההוראה שלו באוניברסיטאות ירושלים ותל אביב חידש פרופ' הראל תחומים ייחודיים למחקר והמליץ למורי המחלקה לגיאוגרפיה לקבוע כחובה 15 ימי סיור בארץ לתלמידי התואר הראשון. כך גם ייסד בשנת 1969 את ענף הגיאוגרפיה ההיסטורית של ארץ ישראל במחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת תל אביב.

פרופ' מנשה הראל קיבל בשנת 1987 את העיטור "יקיר ההסתדרות" על "פעילותו ההתנדבותית במפעלי ההתיישבות והביטחון, במסגרות החינוכיות ובקליטת עלייה", ובשנת 1991 הוא זכה באות הכבוד "יקיר ירושלים". בשנת 2001 נמצא פרופ' הראל ראוי לפרס יגאל אלון למעשה מופת חלוצי, על תרומתו הייחודית לחינוך לערכי חלוציות, לעלייה ולהגנה על הארץ לאהבתה ולהכרתה.

מעט מחידושי מחקריו בגיאוגרפיה ובמקרא

פרופ' מנשה הראל הוכיח שלכל התיאורים הגיאוגרפיים במקרא יש ריאליה שנתפרסמה במחקריו ובמפותיו, שהתקבלו בקרב החוקרים בעולם:

  • הוא זיהה את דרך יציאת מצרים ואת מקומם של הר סיני וים סוף – לאור המקרא והנוף.
  • הוא חשף את שבעת מדברות יהודה ואת עשר המעלות שנסללו במצוקיהם.
  • הוא הוכיח שמקום גידולם של שבעת המינים, הקטורת והבשמים, שהועלו לבית המקדש על ידי עם ישראל היה בהרי ירושלים ויהודה ובעמקיהם.
  • הוא קבע את מקומם של מכרות הברזל של פלשת וישראל בנחל יבוק בגלעד.
  • הוא גילה שעם ישראל המציא או חידש בהרי יהודה ובירושלים חמש טכנולוגיות, החל מימי שלמה שהיו לו 150,000 חוצבים ועובדי חרושת: חקלאות מדרגות; אגירת מים והולכתם; חרושת עץ, אבן וברזל; ארכיטקטורה של בנייה באבני גזית; סלילת מסילות ומעלות.
  • הוא הביא ראיות שהאומה העברית הייתה הראשונה בנטיעת עצי יער בארץ.
  • הוא מצא עדויות שעם ישראל השתמש באיתות כדי לקשר בין מחנותיו במדבר בימי שלום ובין מבצריו בעת המלחמה.
  • הוא הניח את היסוד לרעיון שבני ישראל, כרועי צאן וכעובדי אדמה, היו מרגלים מעולים והיה להם בית ספר למודיעין בעין רוגל בירושלים וברוגלים בגלעד.

פרופ' הראל כתב כ-80 מאמרים ו-12 ספרים. מבין ספריו ניתרגמו שניים לאנגלית, אחד לרוסית ואחד ליפנית. על ארבעה מספריו זכה בפרסים מדעיים: על "זאת ירושלים", עם עובד, 1961 זכה בפרס ירושלים לחינוך ולחכמת ישראל ע"ש דוד ילין; על "מסעי מדבר יהודה וים המלח", עם עובד, 1969 – בפרס ירושלים לחינוך ולחכמת ישראל ע"ש דוד ילין; על "מסעי סיני", עם עובד ומשרד הביטחון-ההוצאה לאור, 1963 – בפרס יד יצחק בן צבי; על "הגיאוגרפיה ההיסטורית של ארץ ישראל", זמורה ביתן, 1997 – בפרס ז'בוטינסקי.

פרסומים נבחרים

פרופ' מנשה הראל כתב 12 ספרים ו-6 מונוגרפיות, וכן פרסם עשרות מאמרים מקצועיים בכתבי עת מדעיים. בין ספריו: 

    • "ילקוט המסעות", מפקדת פיקוד הנח"ל, תשי"ב
    • "אלה המסעות בארץ", עם עובד, 1960
    • "גיאוגרפיה של ארץ ישראל" (עם דב ניר), עם עובד, 1960
    • "גיאוגרפיה פיסית כללית", עם עובד, 1961
    • "מסעי סיני", עם עובד ומשרד הביטחון-ההוצאה לאור, 1963 (זכה בפרס י' בן צבי)
    • "זאת ירושלים", עם עובד, 1969 (זכה בפרס ירושלים לחינוך ולחכמת ישראל ע"ש דוד ילין)
    • "מסעי מדבר יהודה וים המלח", עם עובד, 1961 (זכה בפרס ירושלים לחינוך ולחכמת ישראל ע"ש דוד ילין)
    • "מסעות ומערכות בימי קדם", משרד הביטחון-ההוצאה לאור, 1980
    • "הנוף, הטבע והאדם במקרא", עם עובד, 1984
    • "הגיאוגרפיה ההיסטורית של ארץ ישראל", זמורה-ביתן, 1997 (זכה בפרס ז'בוטינסקי)