מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

מר שלמה נקדימון

share
שתפו עמוד:
מר שלמה נקדימון

על הזוכה

מקבל פרס ישראל לשנת תשפ"ד בתחום תקשורת.

שלמה נקדימון הוא עיתונאי בכל רמ"ח אבריו ושס"ה גידיו. כתבותיו העיתונאיות וספריו מהווים יחדיו מצג עיתונאי מקורי ונדיר, סיקור ותיעוד מתמשך של נושאים העומדים במרכז החיים בציבור בישראל.

פרסומיו של נקדימון במהלך השנים תרמו לחשיפתם של נושאים חשובים ומרכזיים בדברי הימים של מדינת ישראל.

לצד עבודתו העיתונאית הענפה פרסם נקדימון שורה של ספרי מחקר מקיפים על תולדות היישוב העברי.

פעילותו העיתונאית רבת השנים, שהתמקדה בכיסוי עיתונאי ומחקרי בקול מקורי וייחודי הנוגע לפרשיות החשובות בתולדות המדינה, תרמה רבות לחשיפת האמת והעלאת סוגיות חשובות לסדר היום הציבורי, וכן לקידום העיתונות והתקשורת בישראל.

נימוקי השופטים

השופטים: גב' עירית לינור – יושבת ראש, מר נחמן שי, מר דורון כהן

פרס ישראל בתחום התקשורת לשנת תשפ"ד מוענק למר שלמה נקדימון על פועלו רב השנים בתחום העיתונות, הספרות הדוקומנטרית וההיסטוריה של מדינת ישראל מאז הקמתה ועד לשנים האחרונות.

נקדימון הוא עיתונאי בכל רמ"ח אבריו ושס"ה גידיו והוא הוכיח זאת בכל שנות פעילותו הרבות. כתבותיו העיתונאיות וספריו מהווים יחדיו מצג עיתונאי מקורי ונדיר, סיקור ותיעוד מתמשך של נושאים העומדים במרכז החיים בציבור בישראל.

פרסומיו של נקדימון במהלך השנים תרמו לחשיפת האמת בנושאים חשובים ומרכזיים בדברי הימים של מדינת ישראל.

הוא נולד בחיפה בשנת 1936, בעיצומן של שנים סוערות טרום הקמתה של המדינה. את דרכו העיתונאית החל בסיום שירותו הצבאי, והיה בין מקימיו של שבועון נוער בשם "תנופה". משם המשיך לעיתון היומי "חרות" שיצא לאור על ידי תנועת החרות, ובו הצטיין בעבודתו וסומן ככוכב עולה בשמי העיתונות על ידי עורך העיתון המיתולוגי אייזיק רמבה.

אחד משיאי פעילותו המקצועית נרשם בחשיפה בלעדית למרכז ישיבת מפא"י, כשחדר בסתר לישיבה חשאית שבה הוחלט על הדחתו של פנחס לבון. נקדימון, שנכנס בהסתר לבניין והתמקם בתא האוורור שלו, נחשף לאחד האירועים הפוליטיים המשמעותיים באותן שנים. לא בכדי כתב עליו לימים ד"ר מרדכי נאור ב"העין השביעית", כי "מתעלות האוורור של תיאטרון 'אהל' צמח שלמה נקדימון להיות צייד הסקופים מס' 1... מתוככי ישיבות הממשלה ומנבכי ההיסטוריה של תולדות המדינה".

בסוף שנת 1965 זומן נקדימון על ידי נח מוזס ודב יודקובסקי, מראשי העיתון "ידיעות אחרונות", לשמש ככתב פוליטי. כתבותיו של נקדימון, שניחן ביכולות יצירתיות להשגת סקופים וידיעות בלעדיות, פורסמו במשך למעלה משישה עשורים ונודעו במהימנותן ודיוקן, ואף נלמדות עד היום בחוגי תקשורת בבתי ספר לעיתונות.

בשנת 1978 זומן נקדימון על ידי ראש הממשלה דאז מנחם בגין, לשמש יועצו לענייני תקשורת בתקופת המשא ומתן לשלום עם מצרים. הוא כיהן בתפקיד כשנתיים, ולאחר מכן שב לעיסוק שהיה שאיפת חייו עוד מתקופת נעוריו – העיתונות. הוא שב לכתוב ב"ידיעות אחרונות", שם שימש כעיתונאי בכיר עד שנת 2001.

גם אחרי יציאתו לגמלאות המשיך נקדימון לפרסם כתבות ומאמרים בנושאים אקטואליים והיסטוריים ב"ידיעות אחרונות", "הארץ", "במחנה" ו"ליברל" ושימש כמדריך לדוקטורנטים בעבודות המחקר שלהם.

לצד עבודתו העיתונאית הענפה פרסם נקדימון ספרים רבים ובהם מחקרים מקיפים על תולדות היישוב העברי ("דה האן" הרצח הפוליטי הראשון בישראל, שנכתב יחד עם שאול מייזליס, ו"הבנק" סיפורו של אוצר התיישבות היהודים). כמו כן, "אלטלנה", "לקראת שעת האפס", "תמוז בלהבות" וספרים נוספים שציינו אירועים משמעותיים בתולדות המדינה.

בשנת 1993 קיבל את פרס סוקולוב לעיתונאות הכתובה על עבודתו העיתונאית, וכן על ספרו "תמוז בלהבות" שראה אור בשנת 1986 ועסק בתקיפת הכור האטומי בעיראק.

פרסים נוספים באמתחתו: פרס מרכז יפה למחקרים אסטרטגיים על מחקרו בנושא יחסי ישראל ארה"ב ועיראק בתקופה שקדמה למלחמת המפרץ הראשונה, ותואר יקיר העיר תל אביב על תרומה ייחודית בתחום העיתונות, התקשורת, הפרשנות, המחקר, העיון והספרות. כן זכה באות הוקרת המועצה להנצחת זכרם ופועלם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה על "מפעל חיים מתמשך להנצחת פועלו ומורשתו של ראש הממשלה מנחם בגין ז"ל", פרס מפעל חיים של אגודת העיתונאים ופרס נשיא המדינה על מחקרו על הנשיא לשעבר חיים הרצוג.

לסיכום, פעילותו העיתונאית רבת השנים, שהתמקדה בכיסוי עיתונאי ומחקרי בקול מקורי וייחודי הנוגע לפרשיות החשובות בתולדותיה של מדינת ישראל, תרמה רבות לחשיפת האמת והעלאת סוגיות חשובות לסדר היום הציבורי, וכן לקידום העיתונות והתקשורת בישראל.

ועל כן מצאה הוועדה את מר שלמה נקדימון ראוי לקבלת פרס ישראל בתקשורת לשנת תשפ"ד.

קורות חיים

שלמה וזהבה נקדימון מתגוררים בתל אביב. הם הורים לישגב וליניב, וסבים לנטע, מיטל, עילי ונבו

 עבודה

1957–1965         כתב לעניינים פוליטיים וכתב בארה"ב (בחלק מהתקופה), חרות

1965–2001         בתחילה כתב לענייני הסתדרות ולאחר מכן כתב פוליטי, ידיעות אחרונות

 

פרסים והוקרות

1993                     פרס סוקולוב לעיתונאות הכתובה

1995                     פרס מרכז יפה למחקרים אסטרטגיים, אוניברסיטת תל אביב

2008                     תואר יקיר העיר תל אביב

2011                     תעודות הוקרה מטעם המועצה להנצחת זכרם ופועלם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה

2012                     פרס מפעל חיים של אגודת העיתונאים ואוניברסיטת תל אביב

2013                      פרס נשיא המדינה להנצחת זכרו של הנשיא השישי חיים הרצוג

2022                     פרס בני ברית העולמי למצוינות בסקירת התפוצות בתקשורת הישראלית

מפעל חיים

שלמה נקדימון נולד ב־1936 בחיפה. אביו, יצחק אשר קאמינקר, עלה ארצה מגליציה המזרחית, היה ממייסדי פועלי אגודת ישראל ועבד בפרדס, בבניין ובליטוש יהלומים. אימו שושנה, אישה משכלת שהצטרפה לאביו במעשה בניין הארץ. כשהיה בן שנתיים עברה המשפחה להתגורר בדרום תל אביב.

את עניינו בכתיבה עיתונאית החל מגיל צעיר מאוד, כאשר שיקע עצמו בקריאת עיתוני היום, שאביו הביא מדי יום הביתה בשובו מעבודתו. את שירותו הצבאי עשה בפרקליטות הצבאית.

בשנת 1957 החל לכתוב ביומון "חרות" ככתב לעניינים פוליטיים. אחד מתחקיריו הנועזים היה בשנת 1961, אז כונסה ישיבה של מרכז מפלגת השלטון מפא"י ובה תוכנן לדון בדרישתו של ראש הממשלה דאז דוד בן־גוריון להדיח מתפקידו את מזכ"ל הסתדרות העובדים פנחס לבון, מי שהיה שר הביטחון בתקופת הפרשה שזכתה לכינוי "עסק הביש". הישיבה הייתה סגורה לתקשורת, וכדי להיות עד לדיונים ולדווח על המתרחש, הסתתר נקדימון מבעוד מועד בחדר האוורור שמיקומו היה על גג האולם, מקום שממנו היה אפשר לצפות על המתרחש באולם ולהאזין לכל מילה שנאמרה מפי המשתתפים. במהלך הישיבה אחד המאבטחים מצא אותו והוא נדרש לצאת. עם זאת הוא פרסם כל מה שראה ושמע והסיפור זכה לתהודה רחבה. בהמשך הוא אף הועמד לדין בגין הסגת גבול פלילית וזוכה בנימוק ש"אין להשיב לאשמה". נקדימון המשיך לפרסם ביומון "חרות" עד לסגירתו בשנת 1965. 

מיד לאחר מכן הוזמן נקדימון לעבוד בעיתון היומי "ידיעות אחרונות" ככתב לענייני ההסתדרות וזמן קצר אחר כך ככתב לעניינים פוליטיים. בעבודתו התמחה בעריכת תחקירים. שם דרך כוכבו ועד מהרה מרבית מידיעותיו וכתבותיו התנוססו בכותרת הראשית. הוא היה הראשון שפרסם את הפרוטוקולים על פירוק הפלמ"ח, ואף חשף כי העומד מאחורי סדרת מכתבים נגד בגין, שפורסמו בשנת 1965–1966 בעיתון הארץ, היה שמואל תמיר. חשיפת הפרשייה הביאה לפרישתו של תמיר ממפלגת "חרות". אחרי מלחמת ששת הימים פרסם סדרת כתבות על הדחתו של לוי אשכול מתפקידו כשר הביטחון ערב המלחמה. "כדי לאסוף חומר הלכתי לפגוש את המקורות שלי", משתף נקדימון במלאכת איסוף החומר, "אחד מהם אמר לי – אני יוצא לרגע מהחדר, במגירת השולחן יש חבילה לבנה, קח אותה. שם היו כל הפרוטוקולים של הישיבות שבהן עסקו בהדחת אשכול. ושם מצאתי אמרה של גולדה, אז יו"ר המערך: אמש, בטרם סיימנו את הישיבה, הכול היה בידי העיתונאי נקדימון. את הדברים האלה לא סיפר לנקדימון מלאך מהשמיים, אלא איש שישב בישיבת המזכירות". סדרת כתבות זו העמידה את הבסיס לספרו הראשון "לקראת שעת האפס" שראה אור בשנת 1968.

סוגיה נוספת שהדריכה את מנוחתו היא פרשת האונייה אלטלנה. "הייתי נער בן 12 וגרנו אז בדרום תל אביב, פתאום נפוצה שמועה בשכונה שיש קרב יריות בנמל תל אביב. רצנו לשם וראינו אונייה שעשן לבן שהפך לשחור מיתמר ממנה. אז גמרתי אומר בליבי שאם יבוא יום ואהיה עיתונאי, זה יהיה אחד הסיפורים שארצה להנציח". ואכן לאחר מחקר מעמיק בנושא שכלל עיון בחומרים רגישים, עיבוד של פרוטוקולים מישיבות וראיונות עם שורה של אנשי מפתח, נקדימון הוציא לאור את הספר "אלטלנה" בשנת 1978. פרסום מסקנותיו של נקדימון עורר הדים, ובעקבותיו חמישה מבכירי אנשי האצ"ל – שנעצרו יום לאחר הפרשה והואשמו בבגידה במולדת – זכו לאחר שנים רבות לטיהור, והכֶּתם הוסר מהם.

בשנת 1978 ראש הממשלה דאז מנחם בגין הזמין אותו להיות יועץ התקשורת שלו בתקופה שבה התנהל המשא ומתן בעניין הסכם השלום עם מצרים. בתקופה זו נקדימון היה עד ישיר למערכת היחסים המיוחדת שנרקמה בין בגין והנשיא המצרי אנואר סאדאת. היה זה הליך ראשון בשבירת החרם הכול־ערבי על ישראל, שהביא בהמשך להליכים דומים עם מדינות ערב אחרות. שנתיים לאחר מכן חזר לכתוב בעיתון ידיעות אחרונות.

ספרו "תמוז בלהבות" ראה אור בשנת 1986. הספר מתעד לפרטיה את הפצצת הכור הגרעיני בעיראק בשנת 1981, אז יצאו שמונה טייסים מחיל האוויר הישראלי אל עיראק, הפציצו וחיסלו את הכור הגרעיני וחזרו ארצה בשלום. הספר היה לרב־מכר וזכה לשבחיהם של יצחק רבין, יצחק שמיר, חיים הרצוג ואחרים. בשנת 1993 יצא הספר במהדורה מעודכנת שאליה נוספו גילויים חדשים שהיו אסורים לפרסום עד אז. באותה שנה זכה נקדימון בפרס סוקולוב לתקשורת הכתובה בזכות עבודתו העיתונאית בכלל ופרסום ספרו זה במיוחד.

הוא פרסם עוד ספרים רבים – כולם על תולדות היישוב והמדינה, כולם עוסקים בצמתים חשובים בהיסטוריה של מדינת ישראל.  חלקם סוקרים לעומק אירועים מכוננים וחלקם דן בנושאים נסתרים בתולדות ישראל, כמה מהם נחשבו ללא פתורים. כמו בכתיבתו העיתונאית, כך בספריו הוא תמיד מוקפד בדיוקו ונשען על עדויות מעורבים ועל מסמכי מקור.

בשנת 2001 פרש נקדימון לגמלאות, אולם עטו לא נשמט מידו והוא המשיך לכתוב ולפרסם מאמרים, כתבות וידיעות עיתונאיות, לרוב בעיתון ידיעות אחרונות. הוא מוזמן תדיר להרצות על נושאים אלו בחוגים אקדמיים ובפני ציבור המתעניינים, ורבים מספריו היו לרבי־מכר ונוספו לרשימות הקריאה בקורסים באוניברסיטה. הוא אף מדריך תלמידים לתארים מתקדמים בעבודות המחקר שלהם. עבודתו העיתונאית התאפיינה בעיסוק בעניינים אקטואליים שעל סדר היום לצד חקר היסטורי מעמיק של אירועי עבר שלא פוסק מלחדש. "כל חוקר דוקומנטרי חי עם הספרים שלו עד יומו האחרון, זו משימה שלא נגמרת לעולם", הוא מסכם.

פרסומים נבחרים

    • שלמה נקדימון, לקראת שעת האפס: הדרמה שקדמה למלחמת ששת הימים. הוצאת רמדור, 1968
    • שלמה נקדימון, אחרי. הוצאת מוקד, 1969
    • שלמה נקדימון, אלטלנה. הוצאת עידנים, 1978
    • אביעזר גולן ושלמה נקדימון, בגין. הוצאת ידיעות אחרונות, 1978
    • שלמה נקדימון, סבירות נמוכה: סיפור הדראמה שקדמה למלחמת יום הכיפורים ומה שאירע בעקבותיה. הוצאת רביבים, 1982
    • שלמה נקדימון ושאול מייזליש, דה האן: הרצח הפוליטי הראשון בישראל, הוצאת מודן, 1985
    • שלמה נקדימון, תמוז בלהבות: הפצצת הכור העיראקי – סיפור המבצע. מהדורה ראשונה: עידנים, 1986; מהדורה שנייה: עידנים, 1993; מהדורה שלישית: הוצאת ידיעות אחרונות, 2007 (תורגם לערבית ונמכר בארצות ערב שונות; תורגם לאנגלית ופורסם בארה"ב בהוצאת Summit Books)
    • שלמה נקדימון ועירית עמית, פירצה בשמי בגדד. הוצאת ידיעות אחרונות, 1991
    • שלמה נקדימון, תקווה שקרסה: הקשר הישראלי–כורדי 1963–1975. הוצאת ידיעות ספרים, 1996
    • שלמה נקדימון, הבנק: יצירתו של בנימין זאב הרצל – סיפורו של אוצר התיישבות היהודים. הוצאת מלוא, 2003