מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

משה שניצר

share
שתפו עמוד:
משה שניצר

על הזוכה

מקבל פרס ישראל לשנת תשס"ד בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.

משה שניצר – אחד מענקי ענף היהלומים בעולם שהפך בפעילותו את מדינת ישראל לאחת מהמובילות בענף היהלומים העולמי ובכך תרם לביסוסה הכלכלי של המדינה – נולד בצ'רנוביץ שברומניה בשנת 1921, ועלה לארץ ב-1934.

נימוקי השופטים

השופטת (בדימוס) שרה פריש, יו"ר, מר אבנר שלו, פרופ' יוסף תמיר

מר משה שניצר משקף בתולדות חייו עשייה חלוצית מרשימה בפיתוח תעשיית היהלומים בישראל.

בשנת 1942 הצטרף משה שניצר לראשוני תעשיית היהלומים כפועל פשוט בניסור ובליטוש של יהלומים. בתוך שנתיים הפך למנהל עבודה במלטשה, אך כבר אז פנה לעסוק גם בצורכי ציבור ונתמנה ליושב ראש של ארגון המנהלים והפקידים של תעשיית היהלומים, ויזם ופרסם את הביטאון "היהלום", כתב העת הראשון בענף היהלומים.

משה שניצר היה מיוזמיה וממקימיה של בורסת היהלומים הישראלית הנחשבת לאחת הגדולות והייחודיות בעולם בענף זה. בשנת 1967 הוא נבחר לנשיא בורסת היהלומים, תפקיד שמילא עד לשנת 1993. בתקופה זו הצעיד מר שניצר את תעשיית היהלומים קדימה, והיא הפכה לענף המרכזי והמוביל ביצוא התעשייתי. בכך תרם שניצר לחיזוקה ולביסוסה הכלכלי של מדינת ישראל וכן למקום תעסוקה לעשרות אלפי עובדים, מבוגרים וצעירים כאחת, וליצירת דור שני ושלישי של העוסקים בתעשייה זו.

מר שניצר שימש יושב ראש מועצת המנהלים של מכון היהלומים. בתפקידו זה פעל ללא ליאות לקידום החינוך המקצועי של העוסקים בענף ולפיתוח שווקים חדשים ברחבי העולם.

היזמה, המקוריות ויחסי האנוש של מר שניצר תרמו רבות למערכת היחסים הבינלאומיים של מדינת ישראל בכלל ולמעמדה של ישראל בתעשיית היהלומים בעולם בפרט. מעבר לשווקים המסורתיים באירופה פתח מר שניצר לפני הישראלים את השווקים במזרח הרחוק, כמו ביפן ובסין שבהן הקים בורסת יהלומים. פעילותו במישור הבינלאומי הגיעה לשיאה כשנבחר ב-1968 לנשיא העולמי של הפדרציות של בורסות היהלומים בעולם. לאחר שתי כהונות בתפקיד זה נבחר בשנת 1982 לנשיא הכבוד של הפדרציות לכל ימי חייו.

מר שניצר לא הצטמצם בפעילותו למסגרת בתעשיית היהלומים בלבד. במהלך השנים פעל רבות והטביע את חותמו בתחומי הכלכלה, החברה והתרבות בישראל. הוא ייסד את "קרן שניצר" למחקר בנושא המשק והחברה באוניברסיטת בר אילן, ובתחום הרווחה פעל לטובת חולי סרטן ושימש יושב הראש של עמותת "הקש בדלת" למלחמה בסרטן.

משה שניצר תרם רבות להכרת תעשיית היהלומים לציבור הרחב. הוא פרסם את הספר המקיף הראשון בעברית בשם "יהלומים" העוסק בהתגבשות היהלום, בדרכי כרייתו ובדרכי המסחר בו. הוא גם יזם והקים את מוזיאון היהלומים הייחודי ברמת גן ועמד בראשו עד לשנה האחרונה.

מזה למעלה מיובל שנים משמש משה שניצר שגרירה הבכיר ביותר של תעשיית היהלומים הישראלית בעולם. גם כיום הוא ממשיך להיות פעיל בתחום העסקי והציבורי ומקדיש את מרצו במיוחד לקידום דור ההמשך של ענף היהלומים והתעשייה בישראל.

על כל אלה מצאה ועדת השופטים את מר משה שניצר ראוי לקבלת פרס ישראל לשנת תשס"ד בתחום של מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.

קורות חיים

משה שניצר – אחד מענקי ענף היהלומים בעולם שהפך בפעילותו את מדינת ישראל לאחת מהמובילות בענף היהלומים העולמי ובכך תרם לביסוסה הכלכלי של המדינה – נולד בצ'רנוביץ שברומניה בשנת 1921, ועלה לארץ ב-1934.

משה שניצר היה נשוי לוורדה ז"ל ולהם שלושה ילדים – חנה גרטלר, שמואל ואתי – תשעה נכדים ושישה נינים.

ציוני דרך בחייו

1942 היה מנסר יהלומים.
1944 היה מנהל עבודה ויו"ר ארגון מנהלי העבודה בארץ.
1947 הקים את בורסת היהלומים.
1952 הקים עם שותף חברה לייצור יהלומים ולסחר בהם.
1967–1993 נבחר לנשיא בורסת היהלומים בישראל.
1968–1982 נבחר לנשיא העולמי של פדרציית בורסות היהלומים בעולם.
1978–1982 נבחר לקדנציה נוספת כנשיא עולמי של פדרציית בורסות היהלומים בעולם.
1980–2003 יזם והיה יו"ר מוזיאון היהלומים ברמת גן.
1982 נבחר לנשיא כבוד לכל החיים של פדרציית בורסות היהלומים בעולם.
1982 קיבל את האות של "מסדר ליאופולד מלך בלגיה".
1984 קיבל תואר "דוקטור לשם כבוד" מאוניברסיטת בר אילן.
1988–1998 היה חבר מועצת המנהלים של בנק לאומי לישראל וממלא מקום יו"ר הבנק.
1994 נבחר לנשיא כבוד לכל החיים של בורסת היהלומים בישראל.

מפעל חיים

משה שניצר נולד בשנת 1921 בצ'רנוביץ שברומניה ועלה לארץ בשנת 1934. הוא למד היסטוריה ופילוסופיה באוניברסיטה העברית בירושלים, ובשנת 1942 הצטרף לראשוני תעשייני היהלומים בארץ כמנסר יהלומים. ב-1944 קודם לתפקיד של מנהל עבודה בענף, והיה גם יו"ר הארגון של מנהלי העבודה. במשך כל השנים מאז דאג להעלות את רמת הענף ואת עובדיו ואף פרסם עליו את הספר הראשון בעברית, "יהלומים", שתיאר את התגבשות היהלום, את דרכי כרייתו ואת דרכי המסחר בו.

ערב מלחמת העצמאות, בשנת 1947, נמנה משה שניצר בין היזמים שארגנו את תעשיית היהלומים והקימו את בורסת היהלומים הישראלית, המשתרעת כיום על ארבעה מגדלים במתחם הנחשב לגדול ולייחודי בכל העולם. בשנת 1952 הקים משה שניצר את החברה "שניצר-גרינשטיין" לייצור ולסחר יהלומים בהם, שהייתה הראשונה שזכתה בתואר "יצואן מצטיין" כבר בשנת 1965.

משה שניצר כיהן כנשיא הבורסה הישראלית ליהלומים משנת 1967 עד שנת 1993. בתקופתו כנשיא העלה את יצוא היהלומים באופן משמעותי מכ-180 אלף דולר בשנת 1967 ל-3.4 מיליארד דולר בשנת 1993, והצעיד במנהיגותו את יצוא היהלומים למקום הראשון ביצוא התעשייתי מישראל. על הענף הוא אומר: "אני גאה בענף ובאנשים העובדים בו, ובכלל זה הדור הצעיר שנכנס לעניינים, שבעיניי הוא הטוב בעולם. יש בארץ בעלי מקצוע נפלאים, חרוצים ומוכשרים – ובכך יש לנו יתרון אדיר על מקומות אחרים בעולם. בבלגיה, המולדת של תעשיית היהלומים, אין בענף דור המשך, ואצלנו נכנס הדור השני ואחריו גם השלישי. לאורך השנים הייתה לנו תחושת שליחות, תחושה שצריך לעזור למדינה. רצינו כמובן גם להצליח בעסקים ולהרוויח כסף, אבל עם זאת ראינו את עצמנו כבעלי תפקיד חשוב בביסוסה הכלכלי של המדינה".

בשנת 1968 נבחר משה שניצר לתפקיד הנשיא העולמי של פדרציית בורסות היהלומים בעולם ובו כיהן עד 1971. בחירה זו חזרה על עצמה בשנת 1978, כאשר נבחר בקונגרס הבינלאומי לקדנציה נוספת, עד שנת 1982, ובאותה שנה נבחר לנשיא כבוד של הארגון העולמי הזה לכל חייו. בשנת 1994 בחרה בו בורסת היהלומים הישראלית לנשיא כבוד לכל חייו. על עתיד הענף הוא מדבר בחום ובהתלהבות נעורים: "אנחנו עובדים חזק על מחקר ועל פיתוח, ואני מאמין שבעתיד נוכל להוזיל כאן את העבודה על ידי השימוש ברובוטים. כיו"ר מכון היהלומים השקעתי כסף רב בפיתוח טכנולוגיות מתקדמות. צריך בכל זאת לקחת בחשבון, שאף כי התכנון והמיון ימשיכו להתבצע כאן בעתיד, הרי חלק מעבודת הידיים נצטרך להעביר לארצות אחרות במזרח הרחוק".

פועלו של משה שניצר אינו מצטמצם בתעשיית היהלומים, והוא פעיל בתחומים רבים בכלכלה ובחברה. בשנים 1988–1998 כיהן כחבר מועצת המנהלים של בנק לאומי לישראל וכממלא מקום יו"ר הבנק, ובמשך שנים גם יו"ר ועדת האשראי העליונה של הבנק. הוא הקים את "קרן שניצר" באוניברסיטת בר אילן למחקר בתחומי הכלכלה והסוציולוגיה ושימש יו"ר "הקש בדלת" של האגודה למלחמה בסרטן. בשנת 1980 יזם משה שניצר והקים את מוזיאון היהלומים הייחודי ברמת גן ועמד בראשו עד שנת 2003. במקביל כיהן כיו"ר מועצת המנהלים של מכון היהלומים – ארגון גג של חברי הענף.

וכך מסכם משה שניצר: "ראיתי כל חיי בענף היהלומים עניין לאומי וחשוב מאוד לכלכלת ישראל. כשנבחרתי לנשיא בורסת היהלומים היה היצוא שלנו 180,000 דולר, וכיום זאת תעשייה שמייצאת יהלומים ב-5.5 מיליארד דולר בשנה. בראייה שלי לטווח רחוק יזמתי והקמתי את ארבעה המגדלים במתחם של הבורסה ברמת גן, וזאת בורסת היהלומים הגדולה בעולם. בכל חיי הציבוריים חשבתי שהממשלה אינה צריכה לתמוך בענף כספית, כי אני מאמין שתעשייה מסובסדת אינה יכולה להתקיים לאורך ימים".