מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

פרופ' חיים לוי

share
שתפו עמוד:
פרופ' חיים לוי

על הזוכה

מקבל פרס ישראל לשנת תשע"ד בתחום מדע הניהול.

פרופ' חיים לוי הוא אחד החוקרים החשובים והבולטים במדע הניהול בעולם. תוצאות הדוקטורט של פרופ' לוי, אשר פורסמו ב-1969 במאמר משותף עם פרופ' גיורא חנוך, שניהם מהאוניברסיטה העברית, ייסדו תחום חדש בניתוח כלכלי של השקעות. תחום זה, הנקרא שליטה סטוכסטית (stochastic dominance), מדרג בחירות השקעה באופן יחסי. פרופ' לוי הוא אחד המובילים בשיטה זו, הנחשבת לאחד הכלים החשובים בתורת ההחלטות הפיננסיות.

נימוקי השופטים

פרופ' מרים ארז, יו"ר, פרופ' שמעון בנינגה, פרופ' אילן סלומון, פרופ' שמואל סנדלר

פרופ' חיים לוי הוא אחד החוקרים החשובים והבולטים במדע הניהול בעולם. תוצאות הדוקטורט של פרופ' לוי, אשר פורסמו ב-1969 במאמר משותף עם פרופ' גיורא חנוך, שניהם מהאוניברסיטה העברית, ייסדו תחום חדש בניתוח כלכלי של השקעות. תחום זה, הנקרא שליטה סטוכסטית (stochastic dominance), מדרג בחירות השקעה באופן יחסי. פרופ' לוי הוא אחד המובילים בשיטה זו, הנחשבת לאחד הכלים החשובים בתורת ההחלטות הפיננסיות.

פרופ' לוי היה בין המייסדים של בית הספר הראשון בארץ למנהל עסקים באוניברסיטה העברית ופיתח כלים ושיטות לניתוח כלכלי וקבלת החלטות בניהול סיכונים בתנאי אי-ודאות. הוא תרם רבות לחקר המשק הישראלי ולחינוך האקדמי בישראל וזכה להכרה על פועלו בקבלת פרס א.מ.ת. פרופ' לוי פרסם 19 ספרי מחקר וספרי הוראה וכתב למעלה מ-230 מאמרים מדעיים. במחצית השנייה של המאה העשרים פרסם פרופ' לוי מאמרים רבים יותר בתחומו מכל חוקר אחר בעולם.

פרופ' לוי הוא מהחוקרים הראשונים אשר ניתחו ובחנו בחינה מדעית את שוקי ההון בישראל. מחקריו השפיעו רבות על עיצובם והתפתחותם של שוקי ההון וניירות הערך בישראל. הוא שימש יועץ בענייני ניהול פיננסי לגופים רבים ובהם בנק ישראל, משרד המסחר והתעשייה, משרד התקשורת וחברת בזק.

פרופ' לוי נמנה גם עם החוקרים החשובים בתחום פריסת השקעות בין-לאומית, מערכת התורמת לצמצום הסיכון הכולל הכרוך בהשקעות, לשיפור התשואה על השקעות ולמיתון התנודתיות והפגיעות של שוקי הון מקומיים. מחקריו סיפקו כלים יישומיים לטיפול בהשקעות בין-לאומיות.

פרופ' לוי ידוע כמורה מרתק. הרצאותיו הן חוויית הוראה וחוויה אינטלקטואלית ושמו הופיע פעמים רבות ברשימת המורים המצטיינים של האוניברסיטה העברית. ספרי הלימוד הרבים שכתב השפיעו על איכות הוראת המימון בישראל ובעולם. הוא הנחה תלמידי דוקטורט רבים והם משרתים כיום במוסדות מובילים, בארץ ובחו"ל, באקדמיה ובעולם המעשה. פרופ' לוי השלים את כל לימודיו האקדמיים בארץ, וההכרה שזכה לה כחוקר הפורה בעולם בתחום המימון היא תעודת כבוד לחינוך הגבוה בישראל.

על כל אלה מצאה הוועדה את הפרופ' חיים לוי ראוי לקבל את פרס ישראל.

קורות חיים

חיים לוי – פרופסור אמריטוס למנהל עסקים באוניברסיטה העברית – הוא מן החוקרים המובילים והפוריים בעולם בתחום הכלכלה הפיננסית. מחקריו, המשלבים כלים מתמטיים וסטטיסטיים מתקדמים, פרצו דרכים חדשות בתחומי ניהול הסיכונים בהשקעות בתנאי אי-ודאות ובפיזור בינלאומי של השקעות. הוא פרסם כעשרים ספרים וכ-230 מאמרים, רבים מהם בשיתוף פעולה עם חוקרים מובילים בארץ ובעולם ובהם שני חתני פרס נובל לכלכלה (הארי מרקוביץ ופול סמואלסון). כמו כן העמיד תלמידים רבים, שלימים הגיעו לעמדות מפתח במשק, הן במגזר הציבורי הן במגזר הפרטי.

פרופ' חיים לוי מתגורר בירושלים ונשוי לד"ר לספרות נילי לוי. הם הורים ליואב, משה, עמרי וחגי, וסבים לטל, שירה, תמר, נטע, רומי, אלון, מאיה, איתי ויונתן.

לימודים והשתלמויות

1963 תואר בוגר בכלכלה וסטטיסטיקה, האוניברסיטה העברית בירושלים
1966 תואר מוסמך בסטטיסטיקה ומנהל עסקים, האוניברסיטה העברית בירושלים
1969 תואר דוקטור בכלכלה ובמנהל עסקים, האוניברסיטה העברית בירושלים 

תפקידים אקדמיים בארץ

1971– חבר סגל בחוג למנהל עסקים, האוניברסיטה העברית בירושלים (מ-1976 בדרגת פרופסור מן המניין, מ-2007 פרופסור אמריטוס)
1973–1975 דיקן בית הספר למנהל עסקים, האוניברסיטה העברית בירושלים
2007–2013 דיקן בית הספר למנהל עסקים, המרכז האקדמי למשפט ולעסקים, רמת גן 

תפקידים אקדמיים בחו"ל

1969–1970 פרופסור אורח, אוניברסיטת אילינוי, ארה"ב
1970–1971 פרופסור אורח, אוניברסיטת ברקלי, קליפורניה, ארה"ב
1979–1980 פרופסור אורח, אוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב
1982–1992 (בסמסטר הקיץ) פרופסור אורח, אוניברסיטת פלורידה, ארה"ב 

תפקידים נבחרים אחרים

1966–1967 יועץ כלכלי, בנק ישראל
1974 חבר הוועדה להצעת תכנית ניהול הולמת לעידוד השקעות הון במשק הישראלי
1982–1983 עורך משנה, כתב העת Journal of Finance  
1983–1992 עורך משנה, כתב העת Management Science
1995–1998 חבר החוץ היחידי ב-Round Table Financial Economists, המייעץ לממשל האמריקני בענייני כלכלה
1999–2006 יו"ר חברת "עמדה" לניהול קרנות הנאמנות של בנק המזרחי
2004 מומחה מטעם משרד האוצר לבדיקת השכר של עובדי בנק ישראל
2000–2006 יועץ להנהלת בנק המזרחי
2006–2011 חבר במועצת המנהלים של מנורה-עמדה / מבטחים קרנות נאמנות
2008 יועץ להנהלת בנק הפועלים
2014– יו"ר הוועדה הציבורית לקביעת השכר וההטבות של חברי הכנסת
2014– חבר במועצת המנהלים של הראל ניהול תיקים ויו"ר ועדת ההשקעות 

אותות הוקרה, תעודות ופרסים

1996 פרס החוקר המצטיין, האוניברסיטה העברית בירושלים
2005 כנס ב-London School of Economists, בריטניה, לציון תרומתו של לוי לתאוריית ניהול השקעות בתנאי אי-ודאות ובמיוחד לתרומתו בתחום ה-Stochastic Dominance
2006 פרס ברלינר למצוינות בביטוח, אוניברסיטת תל אביב
2006 פרס א.מ.ת במדעי הניהול
2013 נשא הרצאה מרכזית והתראיין אצל חתן פרס נובל בכלכלה, הארי מרקוביץ, על פועלו במסגרת האגודה למימון (American Finance Association) לתיעוד פעילות המחקר בתחום.

מפעל חיים

"כבר לפני 1,800 שנה נכתב בתלמוד הבבלי: 'לעולם יְשַלֵש אדם את מעותיו: שליש בקרקע, שליש בפְרַקְמַטְיָא (עסקי מסחר) ושליש תחת ידו'. רעיון זה של פיזור הסיכונים מצא חן בעיניי, וחלק ניכר מהעיסוק המקצועי שלי הוא פיתוח כלים מתמטיים ומקצועיים לניהול מיטבי של ההשקעות," מסביר פרופ' חיים לוי.

לוי נולד בירושלים ב-1939 וגדל בחולון, שם סיים את לימודי התיכון והתגייס לנח"ל המוצנח. לאחר השחרור מהשירות בצה"ל שהה כמה חודשים בקיבוץ פלמחים, ובעקבות חברתו, נילי, נרשם ללימודים באוניברסיטה העברית, בלי לדעת במדויק מה בכוונתו ללמוד. "נתקלתי במקרה בספר מבוא לכלכלה והחלטתי שהתחום מעניין אותי. להשלמה השתתפתי בלימודי סטטיסטיקה", הוא מספר. "במהלך הלימודים התאהבתי דווקא בסטטיסטיקה המתמטית, והחלטתי להמשיך לתואר שני בתחום. כשנתקלתי במקרה במאמר העוסק בשימוש בכלים סטטיסטיים להפחתת הסיכון בבניית תיקי השקעות, התחלתי ללמוד קורסים במימון. כבר במהלך לימודי התואר השני התחלתי לפרסם מאמרים בכתבי העת המובילים בעולם".

לאחר קבלת התואר השני התחיל לוי לשמש יועץ כלכלי, וערך בעבור בנק ישראל עבודת מחקר נרחבת על האפליה על רקע עדתי בשכרם של עובדים. "גיליתי שאכן יש פערי שכר גדולים על פי מוצא עדתי, אבל בשנות השישים הצטמצמו, לשמחתנו, הפערים שהיו גדולים יותר בשנות החמישים", הוא אומר.

עוד לפני תחילת העבודה על הדוקטורט שלו, בהיותו יועץ כלכלי, התמודד לוי עם בעיות תאורטיות והמשיך לפרסם במאמרים את הפתרונות שפיתח. לאחר שהחליט שברצונו להמשיך בלימודיו שב לוי לאקדמיה, ובתוך פחות משנתיים סיים את עבודת הדוקטורט שלו באוניברסיטה העברית. "חקרתי תהליכי קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות ומחירי שיווי משקל".

בסיום הלימודים יצא עם משפחתו להשתלמות של שנתיים בארה"ב. ב-1971 שב לאוניברסיטה העברית והתמנה לחבר סגל בחוג למנהל עסקים.

במחקריו בתחומי הניהול הרבה פרופ' חיים לוי לעסוק בנושא השקעות בתנאי אי-ודאות. "פיתחתי מודלים מתמטיים המאפשרים לדרג אלטרנטיבות של השקעה בתנאי אי-ודאות", הוא מסביר. "הכלים האלה רלוונטיים לא רק לניהול השקעות, אלא גם לתחומים אחרים שבהם פועלים בתנאי אי-ודאות, תחומים כגון רפואה, חקלאות, ביטוח וכיוצא בזה".

מחקר נוסף של לוי עסק בכדאיות הפיזור הבין-לאומי של השקעות, לעומת ההטיה הטבעית לטובת השקעה במדינה שלך. מחקרו בנושא זה פתח תחום מחקר חדש בכלכלה והפך לאחד המחקרים המצוטטים ביותר בתחום. בעקבותיו התפרסמו מחקרי המשך רבים, שהשפיעו בסופו של דבר גם על קובעי המדיניות. "כיום יש נטייה גוברת בקרב מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה לפזר השקעות גם בחו"ל", הוא אומר.

בשנים האחרונות מתמקד פרופ' לוי בחקר השילוב בין פסיכולוגיה לקבלת החלטות לגבי השקעה. "מצאנו למשל שמשקיעים מוכנים להפסיד כסף בתנאי שחבריהם יפסידו יותר. ממצא זה של המחקר, שנערך בחמש מדינות, מעלה שאלות לגבי טיב הקשרים בין בני אדם".

פרופ' חיים לוי הוא אחד החוקרים הפוריים בתחומו. הוא פרסם למעלה מ-230 מאמרים, בין השאר עם שני חתני פרס נובל לכלכלה. הוא כתב וערך כעשרים ספרים. בדירוג שהתבסס על פרסומים ב-16 כתבי העת המובילים בתחום, נמצא כי לוי הוא החוקר הפורה ביותר בעולם בתחום המימון בתקופה שבין 1946 ל-1986, ושוב בשנים 2002-1953. בדירוג של מחקרים שהתפרסמו בשנים 1969–2000 דורג לוי ב-Nobel List in Economics במקום ה-64. אחד משותפיו למחקר כיום הוא בנו, משה (שיקי) לוי, גם הוא פרופסור למנהל עסקים באוניברסיטה העברית.

נוסף על תפקידיו האקדמיים, לוי שימש ומשמש יועץ לגופים רבים ובהם משרד האוצר, בנק ישראל, בנקים פרטיים ובתי השקעות. הוא עמד גם בראש ועדות ציבוריות רבות. כמו כן היה החוקר היחיד מחוץ לארה"ב שנבחר לפורום Round Table Financial Economists, המייעץ לממשל האמריקני.

פרופ' לוי השקיע רבות גם בהוראה. "פיתחתי קורס לניהול תיקי השקעות, המשלב מתמטיקה והיגיון כלכלי, ומבוסס בחלקו על מחקריי", הוא אומר. גם כיום, בגמלאות, הוא ממשיך ללמד בהתנדבות סמינר לתלמידים מצטיינים. "רבים מבעלי העמדות הבכירות במשק, בהם מנכ"לי משרד האוצר ובכירים בשוק הפרטי, היו תלמידים בקורסים שלי".

"אני לא מלמד אנשים כיצד להתעשר", מדגיש לוי. "אני מלמד אותם כיצד לתכנן את ההשקעה באופן מיטבי בהתאם לצרכים שלהם. זה חשוב במיוחד לבעלי תפקידים בכירים, המנהלים בסופו של דבר את הכסף של כולנו".

פרסומים נבחרים

    • 1998 Decision Making Under Uncertainty Stochastic Dominance (2nd edition 2006)
    • 2000 Microscopic Simulation of Financial Models From Investor Behavior to Market Phenomena (with M. Levy and S. Solomon)
    • 2012 The Capital Asset Pricing Model in the 21st Century Analytical, Empirical, and Behavioral Perspectives
    • 1969 The Efficiency Analysis of Choices Involving Risk, Review of Economic Studies (with G. Hanoch)
    • 1970 International Diversification of Investment Portfolios. American Economic Review (with M. Sarnat)
    • 1973 Stochastic Dominance, Efficiency Criteria, and Efficient Portfolios The Multi-Period Case, American Economic Review
    • 1973 The Demand for Assets Under Conditions of Risk, Journal of Finance
    • 1978 Investment Decision Rules, Diversification and Investors' Initial Wealth, Econometrica (with Y. Kroll) 
    • 1978 Equilibrium in Imperfect Market A Constraint on the Number of Securities in the Portfolio, American Economic Review
    • 1979 Approximating Expected Utility by a Function of Mean and Variance, American Economic Review (with H.M. Markowitz)
    • 1980 A Model of Parallel Team Strategy in Product Development, American Economic Review (with F. Arditti)
    • 1988 Experimental Tests of the Separation Theorem and the Capital Asset Pricing Model, American Economic Review (with Y. Kroll and A. Rapoport)
    • 1992 The Capital Asset Pricing Model with Diverse Holding Periods, Management Science. (with P.A. Samuelson)
    • 2004 Prospect Theory and Mean-Variance Analysis, Review of Financial Studies (with M. Levy)
    • 2010 Sentiment and Stock Prices The Case of Aviation Disasters, Journal of Financial Economics (with G. Kaplanski)