הרב יצחק דוד גרוסמן
על הזוכה
מקבל פרס ישראל לשנת תשס"ד בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.
הרב יצחק דוד גרוסמן – הבולט בתרומתו הייחודית והיוצאת דופן בנושאי חינוך ורווחה, עזרה לילדים ולנוער בסיכון ולעבריינים, קליטת עלייה, קירוב לבבות בין חילוניים לדתיים ועוד – נולד בירושלים, דור שישי בארץ, בשנת 1946.
התכנים בעמוד
נימוקי השופטים
השופטת בדימוס שרה פריש, יו"ר, מר אבנר שלו, פרופ' יוסף תמיר
מסכת חייו של הרב יצחק דוד גרוסמן שזורה בפעילות תורנית ענפה כרב לצד פעילויות ייחודיות ויוצאות דופן בנושאי חינוך, רווחה, קליטת עלייה, קירוב לבבות בין חילונים לדתיים ועוד. פעילותו של הרב גרוסמן נמשכת על פני שנים רבות, והיא נעשית במסירות רבה, בצניעות ובענווה.
גולת הכותרת של פעילותו החינוכית של הרב גרוסמן היא הקמת רשת מפוארת של עשרות מוסדות חינוך – "מגדל אור" – שבה מתחנכים ילדים ובני נוער מכל רחבי ישראל חלקם בתנאי פנימייה מלאים.
פרק מיוחד וחשוב ביותר בחייו מקדיש הרב גרוסמן לפעילות בקרב הנוער בסיכון. הוא אינו נרתע מלפגוש את הנער במקומו. הוא יושב עם הנערים במועדונים ובבתי קפה ומשוחח עמם בפתיחות. ילדים ובני נוער רבים חבים לו את חזרתם למוטב ואת השתלבותם בחיים האזרחיים הרגילים.
הרב גרוסמן מבקר גם בבתי כלא לנוער ומקיים סניף של המוסד החינוכי "מגדל אור" בבית הכלא. הוא מלווה את הנערים העבריינים בשהותם בכלא ובהשתלבותם בחברה לאחר צאתם מהכלא ומסייע להם במציאת מקור פרנסה ובית חם.
פעילות ייחודית ויוצאת דופן עושה הרב גרוסמן גם בתחום קליטת העלייה של היהודים מאתיופיה ומברית המועצות. הרב משקיע רבות בטיפוח יחסים עם העולים החדשים בביקורים ביתיים ובליווים בראשית צעדיהם בישראל. משפחות רבות חבות לו את התערותן ואת קליטתן המהירה בישראל.
לרב גרוסמן תרומה משמעותית וחשובה גם בנושא אחדות עם ישראל. הרב פועל רבות לקיום דו-שיח של הבנה וסובלנות, לקירוב לבבות ולהסרת המחיצות בין דתיים וחילוניים.
פעילות מבורכת עושה הרב גרוסמן גם בקרב חיילי צה"ל, בעיקר באמצעות טיפול מיוחד שהוא מעניק לפצועי צה"ל בבתי חולים ובבתי החלמה. בגין אישיותו המיוחדת, סגנונו הייחודי והיקף פעילויותיו הנרחב זכה הרב גרוסמן לפרסים, לתהילה ולהערכה רבה בארץ ובכל תפוצות ישראל.
במפעל חייו האדיר הרב גרוסמן יכול לשמש סמל ודוגמה ליכולת עשייה עקבית, ללא ליאות.
על כל אלה מוענק פרס ישראל לשנת תשס"ד על מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לרב יצחק דוד גרוסמן.
קורות חיים
הרב יצחק דוד גרוסמן – הבולט בתרומתו הייחודית והיוצאת דופן בנושאי חינוך ורווחה, עזרה לילדים ולנוער בסיכון ולעבריינים, קליטת עלייה, קירוב לבבות בין חילוניים לדתיים ועוד – נולד בירושלים, דור שישי בארץ, בשנת 1946.
הרב יצחק דוד גרוסמן נשוי לרבנית אסתר לבית רוזנברג, ולבני הזוג חמישה ילדים.
ציוני דרך בחייו
1966 קיבל סמיכה לרבנות מהרבנים הראשיים לישראל – הרב איסר יהודה אונטרמן והרב יצחק ניסים.
1967 פעל בשכונות מצוקה בירושלים והקים שם מוסד לחינוך לילדים מעוטי יכולת.
1968 עבר להתגורר במגדל העמק.
1970 נבחר לרבה הראשי של מגדל העמק.
1971 הקים את תנועת הנוער "אור לנוער".
1972 החל להקים את קריית החינוך "מגדל אור" במגדל העמק (עתה רשת ארצית).
1980 קיבל את פרס "אבי האסירים" ע"ש ר' אריה לוין.
1983 קיבל את פרס "אהבת ישראל" מנשיא המדינה חיים הרצוג ומראש הממשלה מנחם בגין.
1988 קיבל תעודת הוקרה מעמותת הצנחנים משחררי ירושלים.
1991 קיבל את "מגן הסובלנות" מיו"ר הכנסת.
1991 החל בקליטת עולי אתיופיה מ"מבצע שלמה" בקריית החינוך.
1991 הקים את מוסדות "מגדל אור" במוסקבה ובלנינגרד (סנט פטרבורג).
1991 החל בקליטת עולי ברית המועצות וחבר העמים בקריית החינוך.
1993 השתתף בהבאה לארץ של עולי תימן החדשים ובקליטתם בקריית החינוך.
1994 קיבל תואר דוקטור לשם כבוד מ"ישיבה יוניברסיטי" בניו יורק.
1995 פעל עם בני נוער יהודים בצרפת והביאם לארץ.
מפעל חיים
הרב יצחק דוד גרוסמן נולד בירושלים בשנת 1946 לאביו רבי ישראל גרוסמן, ראש ישיבה, רב ודיין מפורסם בירושלים. את חינוכו קיבל הרב בת"ת עץ חיים ובישיבות פינסק וקרלין בירושלים ובישיבת סלובודקה בבני ברק שבה התעלה בלימודיו והצטיין. לאחר נישואיו לרבנית אסתר לבית רוזנברג, המשיך בלימודיו וזכה לקבל סמיכה לרבנות מהרבנים הראשיים, רבי איסר יהודה אונטרמן ורבי יצחק ניסים וכן מרבה הראשי של ירושלים, הרב יעקב בצלאל זולטי.
אופיו המיוחד של הרב גרוסמן ואהבת ישראל שהייתה נטועה בו הביאוהו להתמסר כבר מההתחלה לקירוב לבבות ולחינוך נוער, ובמיוחד עסק בשיקום משפחות ובעזרה בחינוך הילדים בשכונות המצוקה בירושלים. ב-1968 עבר להתגורר במגדל העמק, שהייתה שרויה במצוקה אמיתית ובעבודה בה ראה אתגר ועבודת קודש. את פעילותו בעיירה החל בכניסה לדיסקוטקים ולמועדונים שבהם החל להפיח תקווה וחיים בקרב בני נוער שהידרדרו לפשע ולסמים, וכן הקים מערך שיקום בתוך בתי הסוהר הפועל עד היום. שמו יצא לתהילה בעבודתו הברוכה, ורבים כינוהו אז "רב הדיסקוטקים". ב-1970 הוכתר הרב גרוסמן לרבה הראשי של העיר מגדל העמק והתחבב על תושבי העיר המוקירים אותו מאז. כבר בתחילת דרכו בקודש השתאו ראשי המדינה להצלחתו, וראש הממשלה, הגב' גולדה מאיר, ציינה בנאום שנשאה בטקס הכתרתו לרב העיר כי "כוחו הסגולי של הרב גרוסמן מתבטא בכך שהפך עיירת מצוקה מוכת פשע לעיירה משגשגת ופורחת".
בשנת 1972, כשראה הרב את ההזנחה ששררה אז בצפון הארץ בחינוך ובחיים התרבותיים והחברתיים אצל בני נוער, הקים את מפעל חייו וייסד את רשת מוסדות החינוך "מגדל אור".
במרוצת השנים הקים קריה גדולה ובה עשרות מבני חינוך לבנים ולבנות המשתרעים על שטח בנוי של 70,000 מ"ר. ברשת החינוך הארצית של הרב מתחנכים כ-6,000 תלמידים, ובקריה מתחנכים, בכל הגילים, כ-2,000 תלמידים ותלמידות בפנימיות ברמה של חמישה כוכבים. הרב והצוות המקצועי שלו, המונה 800 עובדים, מביאים לחניכים שמחת חיים שהייתה חסרה להם – ברוחב הלב, בירק, באסתטיקה וברוגע של קריית החינוך. הקריה כוללת מעונות יום, גני ילדים, בתי ספר יסודיים ועל-יסודיים, חטיבות ביניים, אולפנות ומדרשיות לעולים חדשים, בתי ספר מקצועיים ואקדמיים, וכמובן פנימיות. הרב דוגל במאמר חז"ל ש"יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ", והתלמידים זוכים אצלו בהשכלה כללית רחבה ובהכשרה מקצועית בתחומים רבים ומגוונים. וכך מי שמסיים את לימודיו ב"מגדל אור" מוצא את מקומו בחברה בעבודה המכבדת את בעליה. רוב הבוגרים משרתים בצה"ל, והבוגרות בשירות לאומי; חלקם חוזרים ללמד בקריית החינוך.
בשנות ה-90 נחלץ הרב גרוסמן לקליטה של העולים מרוסיה ומארצות חבר העמים, והקים רשת מיוחדת לילדי העולים החדשים, וגולת הכותרת הייתה בית חם לילדים חסרי בית בפנימייה והענקת חינוך ברמה גבוהה. כן פעל לקליטת עולי אתיופיה ולקליטת עולי תימן, שאף סייע בהבאתם.
במגדל העמק התושבים פונים אל הרב בבעיות קטנות וגדולות, אף כאלה שאינן בתחום עיסוקו של רב עיר, והוא מתמסר לטיפול בבעיות הללו, ולכולן הוא מוצא פתרון. לתלמידיו, שחלקם יתומים או ממשפחות הרוסות, הוא אב לכל דבר. הם זוכים אצלו לאהבה אמיתית, ומופלא לראות כיצד הוא דואג לכל צורכיהם ואפילו משיא אותם בבוא העת במסגרת קריית החינוך, תוך שהוא מארגן להם את החופה, את שמחת המצווה ואת הכיבוד וגם את מלבושי החג לחתן ולכלה. המטבח המרכזי של "מגדל אור", המכין מדי יום 10,000 מנות, מספק 200 ארוחות לנזקקים במגדל העמק, ולרבים מובאת הארוחה כל יום לביתם במכונית מיוחדת, כדי שלא לביישם.
על פועלו זכה הרב גרוסמן באותות הוקרה רבים מספור, ובהם פרס "אהבת ישראל" מנשיא המדינה מר חיים הרצוג ומראש הממשלה מר מנחם בגין. כן קיבל את פרס "אבי האסירים" ע"ש ר' אריה לוין בגין פעילותו הבלתי-נלאית לטובת שיקום אסירים והבאת שינוי משמעותי באורחות חייהם. הרב נבחר, זו הקדנציה השלישית, לכהן כחבר במועצת הרבנות הראשית, וגם כאן הוא זוכה להערכה ולהוקרה.
הרב יצחק דוד גרוסמן, במפעל חייו האדיר, יכול לשמש דוגמה וסמל לרבים ליכולת עשייה עקבית ונמרצת בתחום החינוך ולהתמסרות לזולת באהבת ישראל אמיתית, ללא מצרים וגבולות.