מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

יהושע קולודני

share
שתפו עמוד:
יהושע קולודני

על הזוכה

מקבל פרס ישראל לשנת תש"ע בתחום חקר מדעי כדור הארץ וחקר מדעי האטמוספירה.

יהושע קולודני – פרופ' אמריטוס באוניברסיטה העברית בירושלים – הוא מחשובי הגיאולוגים בישראל ומן החוקרים הבולטים בעולם בתחום הגיאוכימיה. במחקרים פורצי דרך הוא פיתח שיטות חדישות לקביעת גילם של סלעים ומחצבים, שהיו לנדבך יסוד במחקר הגיאולוגי המודרני. מחקריו קשורים במחקר מרבצי פוספטים ברחבי העולם, בהפקת אנרגיה מפצלי שמן ובמניעת המלחתם של מי הכינרת.

נימוקי השופטים

פרופ' יהודה איל, יו"ר, פרופ' ליזה הלר-קלאי, פרופ' אורי שמיר

פרופ' יהושע קולודני הוא מבכירי הגיאולוגים הפעילים בקהילה הישראלית של חוקרי מדעי כדור הארץ ובעל שם עולמי בתחום הגיאוכימיה האיזוטופית. פעילותו בולטת בתחומים רבים; בהם: תרומה משמעותית לחקר כדור הארץ ופרסום מדעי בעיתונים המובילים בעולם, הקמת דור של תלמידים והנחלת ידע כדור הארץ לציבור הרחב. רבים ממחקריו של פרופ' קולודני, במהלך יותר מארבעים שנה, היו פורצי דרך באחד התחומים המרכזיים במדעי כדור הארץ, שכן רבים מתחומי מחקר כדור הארץ נסמכים על גיאוכימיה איזוטופית, החל ממדידת גיל סלעים וגיל כדור הארץ וכלה בהרכב מים ממקורות שונים, וכן הרכב קרום כדור הארץ והרכב המעטפת שמתחתיו. מחקריו עם תלמידיו ועם עמיתיו הביאו את המחקר האיזוטופי בישראל אל חזית המחקר העולמי.

הפוספטים, המכילים מינרלים של חמצן וזרחן, הם מרבץ שמדינת ישראל בורכה בו. האיזוטופים של החמצן מתחלקים לקלים ולכבדים. פרופ' קולודני, בשיתוף עם עמיתיו ועם תלמידיו, הצליח לקבוע את התנהגות האיזוטופים היציבים של חמצן בפוספט, ובכך לסלול את הדרך למעקב אחרי תהליכים גיאוכימיים שונים בפוספטים. זכות הראשונים על פיתוח שיטה זו מיוחסת בעולם לפרופ' קולודני ולקבוצת המחקר שלו באוניברסיטה העברית.

אחת התופעות הגיאולוגיות המרתקות בארץ הם הסלעים המותמרים (המטמורפיים) של תצורת חתרורים שבמדבר יהודה. הסלעים בנויים מסלעי משקע הנפוצים בארץ, שגילם כשישים וחמישה מיליון שנה, אשר עברו התמרה בטמפרטורות גבוהות במיוחד ובלחץ נמוך שהביאה לגיבושם של מינרלים חדשים. מחקריו של פרופ' קולודני הראו, כי תהליך ההתמרה אירע כחמישים מיליון שנה לאחר היווצרות הסלעים, והוא דומה לתהליך המתרחש בייצור מלט הכולל שרפת חומר אורגני-ביטומיני ודה-קרבוניזציה של סלעי גיר. פִענוחה ותִארוכה של התופעה שאין רבות כמוה בעולם הם הצלחה בקנה מידה עולמי.

הכינרת היא אחד ממקורות המים החשובים של ישראל, ואיכות מימיה היא בעלת משמעות מדעית ומעשית כאחת. פרופ' קולודני תרם רבות להבנת מנגנוני ההמלחה של הכינרת, שהיו חילוקי דעות לגביהם במשך תקופה ארוכה. באמצעות שיטות גיאוכימיות מתקדמות הביא קולודני להבנת תהליכי ההמלחה ומקורותיה, ובכך ליצירת הבסיס להפחתת המליחות של מי הכינרת באמצעות תפיסת מים מלוחים טרם כניסתם לאגם.

בד בבד עם היותו איש מדע מהשורה הראשונה בעולם בתחומו המקצועי, פרופ' קולודני גם מעורב בקהילה המדעית הישראלית הן מן הבחינה המקצועית והן מן הבחינה האישית. במשך כל תקופת עבודתו המדעית התנדב קולודני לשמש בתפקידים ציבוריים, ביניהם תפקידים בעלי חשיבות רבה למדינת ישראל, כגון חברות בוועדת ההיגוי של הכינרת, בוועדות מינויים מקצועיות של ממשלת ישראל ובוועדת הקבלה הארצית לאוניברסיטאות. פרופ' קולודני גם מילא כמעט כל תפקיד אפשרי בתוך האוניברסיטה העברית, ובמיוחד את התפקידים של יו"ר המכון למדעי כדור הארץ ודיקן הפקולטה למדעי הטבע, ותמיד במסירות ובדבקות.

פרופ' קולודני חינך דורות של תלמידים. רבים מהם הם חוקרים מרכזיים ומובילים בתחומם בעולם, באוניברסיטאות ובמכוני מחקר בארץ ובחו"ל. לכולם הוא ממשיך לשמש מקור השראה והכוונה, ועם חלקם הוא משתף פעולה גם כיום.

על מחקריו פורצי הדרך, על ידיעותיו המקיפות, על פרסומיו הרבים, ובמיוחד על החינוך ועל הקמת דור המשך של חוקרים ועל תרומתו הרבה לקהילה ולמדינה – על כל אלה מצאה ועדת השופטים את פרופ' יהושע קולודני ראוי לפרס ישראל במדעי כדור הארץ לשנת תש"ע.

קורות חיים

יהושע קולודני – פרופ' אמריטוס באוניברסיטה העברית בירושלים – הוא מחשובי הגיאולוגים בישראל ומן החוקרים הבולטים בעולם בתחום הגיאוכימיה. במחקרים פורצי דרך הוא פיתח שיטות חדישות לקביעת גילם של סלעים ומחצבים, שהיו לנדבך יסוד במחקר הגיאולוגי המודרני. מחקריו קשורים במחקר מרבצי פוספטים ברחבי העולם, בהפקת אנרגיה מפצלי שמן ובמניעת המלחתם של מי הכינרת.

פרופ' קולודני מתגורר בירושלים, נשוי לאמירה, אב לנועם, לאורי ולרחל וסב לשמונה נכדים.

לימודים והשתלמויות

1965 מוסמך בגיאולוגיה, במינרלוגיה ובכימיה (בהצטיינות), האוניברסיטה העברית בירושלים
1969 דוקטור לגיאוכימיה (בציון מעולה), אוניברסיטת קליפורניה, לוס אנג'לס, ארה"ב

תפקידים אקדמיים בארץ

1969– חבר סגל במחלקה לגיאולוגיה, האוניברסיטה העברית בירושלים (מ-1975 בדרגת פרופסור ומ-2005 פרופסור אמריטוס)
1980–1982 מנהל המחלקה לגיאולוגיה, האוניברסיטה העברית בירושלים
1984 יו"ר הוועדה למחקר בסיסי במדעי כדור הארץ, האקדמיה הלאומית למדעים
1990–1993, ו-1991–1996 יו"ר המכון למדעי כדור הארץ, האוניברסיטה העברית בירושלים
1999–2002 דיקן הפקולטה למתמטיקה ומדעי הטבע, האוניברסיטה העברית בירושלים

תפקידים אקדמיים בחו"ל

1973–1974 עמית מחקר, המכון הטכנולוגי של קליפורניה, ארה"ב
1978–1979, 1985 ו-1999 פרופסור אורח, אוניברסיטת קליפורניה, לוס אנג'לס, ארה"ב
1985 פרופסור אורח, אוניברסיטת לואי פסטר, סטרסבורג, צרפת
1991–1992 ו-2004 פרופסור אורח, אוניברסיטת סטנפורד, קליפורניה, ארה"ב
1998 עמית מחקר, אוניברסיטת ייל, קונטיקט, ארה"ב

תפקידים אחרים

1996–2000 יו"ר ועדת ההיגוי לניטור הכינרת
2005–2008 יו"ר הוועדה המקצועית למחקרים בנושא הכינרת
2008 חבר ועדת ההיגוי להקמת מוזיאון הטבע בירושלים

אותות הוקרה, תעודות ופרסים

1965–1969 מלגת פולברייט לתלמידי מחקר
1971 פרס גרדר, החברה הגיאולוגית הישראלית
1974 פרס מיכאל לנדאו למדעים, מפעל הפיס
1991 פרס פרוינד, החברה הגיאולוגית הישראלית
1998 עמית בגיאוכימיה מטעם החברות הגיאוכימיות בארה"ב ובאירופה

פרסומים נבחרים

פרופ' קולודני פרסם יותר מ-80 מאמרים בכתבי עת מקצועיים ופרקים בספרים. החשובים שבהם:

    • 1969 Petrology of siliceous rocks in the Mishash Formation (Negev, Israel), Journal of Sedimentary Petrology
    • 1970 Uranium isotopes in sea floor phosphorites, Geochimica et Cosmochimica Acta (with I.R. Kaplan)
    • 1972 Fission track age of the "Mottled Zone Event", Israel, Earth and Planetary Science Letters (with M. Bar and E. Sass)
    • 1974 Thermal metamorphism by combustion of organic matter, isotopic and petrological evidence, Journal of Geology (with S. Gross)
    • 1976 Stable isotope geochemistry in DSDP cherts, Geochimica et Cosmochimica Acta (with S. Epstein)
    • 1978 Oxygen isotopes fractionation in decarbonation metamorphism: "The Mottled Zone Event", Earth and Planetary Science Letters (with A. Matthews)
    • 1980 Deuterium in carbonaceous chondrites, Earth and Planetary Science Letters (with J.F. Kerridge and I.R. Kaplan)
    • 1983 Oxygen isotope variations in phosphate of biogenic apatites, Earth and Planetary Science Letters (with B. Luz and O. Navon)
    • 1996 Dinosaur bones: fossils of pseudomorphs? The pitfalls of physiology reconstruction apatitic fossils, Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology (with B. Luz, M. Sander & W.A. Clemens)
    • 1999 Chemical tracing of salinity sources in Lake Kinneret (Sea of Galilee), Israel, Limnology & Oceanography (with A. Katz and others)
    • 2000 Ra isotopes and Rn in brines and ground waters of the Jordan-Dead Sea Rift Valley: Enrichment, retardation and mixing. Geochimica et Cosmochimica Acta (with T. Moise, A. Starinsky & A. Katz)
    • 2005 The geochemistry of a chert breccia, Geochimica et Cosmochimica Acta (with Y. Chaussidon and A. Katz)
    • 2005 Sea–rain-lake relation in the last glacial East Mediterranean revealed by δ18O-δ13C in Lake Lisan aragonites, Geochimica et Cosmochimica Acta (with M. Stein and M. Machlus)

     

    פרקים בספרים

    • 1980 Phosphorites, in: The Sea, vol. 7
    • 1991 Oxygen isotopes in phosphates of fossil fish – Devonian to recent, in: Stable Isotope Geochemistry: A Tribute to Samuel Epstein (with B. Luz)
    • 1992 Phosphate deposits, formation and diagenetic history, in: Isotopic Signatures and Sedimentary Records