מרכז סוזן דלל
על הזוכה
מקבל פרס ישראל לשנת תש"ע בתחום אומנויות הבמה – תיאטרון ומחול.
מרכז סוזן דלל למחול ולתיאטרון משמש בית ובימה לכלל היצירה הישראלית במחול בישראל. המרכז הוא גם משכנן של להקת בת-שבע ואנסמבל בת-שבע, להקת ענבל ומרכז ענבל, להקת ענבל פינטו ואבשלום פולק ותיאטרון אורנה פורת לילדים ולנוער. המרכז מארח מדי שנה יוצרים ואמנים רבים מרחבי העולם ולהקות ואמנים מתחומי התיאטרון, המוזיקה והזמר העברי. פועלו של המרכז מתרכז בקידום המחול בישראל ובחשיפתו לציבור הרחב, ובכך מעניק לו כר פעולה ויצירה אמנותית, ומסייע לחשוף אותו בעולם באמצעות מגוון רחב של אירועים, פסטיבלים ותכניות מיוחדות.
התכנים בעמוד
נימוקי השופטים
ד"ר הדסה שני, יו"ר, ד"ר ציונה פלד, מר עירן בניאל
מרכז סוזן דלל, הפועל בשכונת "נווה צדק" בתל אביב, הפך להיות בית ועוגן לעשייה האמנותית בתחום המחול העכשווי בישראל. המרכז הוא יזם ומקור של חלק גדול מהפרויקטים בתחום אמנות המחול בארץ, והוא גם משמש חוליית קשר מרכזית בין אמנות המחול הישראלי לבין מרכזי המחול האמנותי בעולם.
מאז הקמתו יזם המרכז וביסס למעלה ממאה מסגרות יצירה, וכן הועלו בו למעלה מאלף ומאתיים בכורות במחול ובאמנויות במה אחרות. מדי שנה מתקיימים במרכז למעלה משש מאות מופעים הזוכים להדים רבים ולהערכה מצד האורחים והמבקרים. מצוינות היצירה על במות המרכז הרחיבה ומרחיבה את קהל שוחרי המחול בישראל. למעלה מחצי מיליון איש מבקרים כל שנה במופעי המרכז.
היזמות האמנותיות הרבות והמגוונות של המרכז הצמיחו דור חדש של אמנים, יוצרים ומבצעים בתחום המחול האמנותי, בעיקר הודות למסלול הקידום שהותווה במרכז לתמיכה, באמנים צעירים, להכוונתם ולטיפוחם. המסלול מתחיל בחשיפתם הראשונה במסגרת "גוונים במחול" וממשיך דרך הופעתם הבשלה יותר ב"הרמת מסך", עד לחשיפת עבודותיהם במסגרת הפרויקט היוקרתי "חשיפה בין-לאומית". נוסף לחשיפה הבין-לאומית של המחול הישראלי מרכז סוזן דלל מביא את מיטב היצירה הזרה לישראל במסגרת פרויקטים כמו "דאנס אירופה".
אמנות המחול הישראלי חוצה כיום גבולות, משגשגת ופורחת וזוכה להכרה ולתשבחות רבות בארץ ובעולם. היא אחד מענפי היצוא החשובים של תרבות ישראל. הצלחת המחול הישראלי היא, בין השאר, פרי השקעה, חשיבה יצירתית ועבודה ממושכת של מרכז סוזן דלל.
הקמתו של מרכז סוזן דלל ב-1989 בלב שכונת מגורים זנוחה היא פרי חזונם של ראש העיר תל אביב דאז, מר שלמה להט, ושל קרן משפחת דלל אשר הודות לתרומתה הנדיבה לזכר הבת סוזן הוקם המרכז. פעילות המרכז נתמכת על ידי קרן תל אביב לפיתוח, עיריית תל אביב-יפו משרד התרבות, וגם על ידי משפחת ירושלמי, לזכר בנם שנפל במלחמת ההתשה.
מרכז סוזן דלל אחראי בעצם קיומו למהפך שעברה שכונת "נווה צדק", וזאת תוך שמירה על קשר מצוין עם תושבי השכונה. מאז הקמתו של המרכז התפתחה שכונת "נווה צדק" והפכה לאחת השכונות המיוחדות של תל אביב. מיקומו של המרכז נחשב הישג בחשיבה האורבאנית, הדמוגרפית והעירונית.
על פועלו הייחודי של מרכז סוזן דלל בנוף התרבות בישראל; על עשרים שנות פעילות שבהן העצים באופן מרשים את היצירה בתחום אמנות המחול המודרני והצליח להביא לנסיקה של אמנות המחול בישראל; על תרומתו הרבה למיצוב אמנות המחול כאמנות מרכזית בישראל; על פעילותו שפתחה בפני סצנת המחול הישראלית את שעריהן של בימות המחול החשובות בעולם ואפשרה למחול האמנותי הישראלי להטביע את חותמו על אמנות המחול בעולם; על היותו מרכז מקורי תוסס ויצירתי ומודל למרכזים מסוגו בעולם – על כל אלה מצאה ועדת השופטים את מרכז סוזן דלל ראוי לפרס ישראל באמנות המחול. זהו פרס ליוזמים, לתומכים ולמבצעים של חזון שהפך למציאות.
קורות חיים
מרכז סוזן דלל למחול ולתיאטרון משמש בית ובימה לכלל היצירה הישראלית במחול בישראל. המרכז הוא גם משכנן של להקת בת-שבע ואנסמבל בת-שבע, להקת ענבל ומרכז ענבל, להקת ענבל פינטו ואבשלום פולק ותיאטרון אורנה פורת לילדים ולנוער. המרכז מארח מדי שנה יוצרים ואמנים רבים מרחבי העולם ולהקות ואמנים מתחומי התיאטרון, המוזיקה והזמר העברי. פועלו של המרכז מתרכז בקידום המחול בישראל ובחשיפתו לציבור הרחב, ובכך מעניק לו כר פעולה ויצירה אמנותית, ומסייע לחשוף אותו בעולם באמצעות מגוון רחב של אירועים, פסטיבלים ותכניות מיוחדות.
המייסדים של מרכז סוזן דלל
- זהבה וז'אק דלל וקרן משפחת דלל
- זאב סוקולובסקי, נציג משפחת דלל בישראל
- משפחות דוד ומיקי ירושלמי
- עיריית תל אביב–יפו וראש העירייה לשעבר, שלמה להט, יועצתו נאווה דיסנצ'יק וראש אגף התרבות בעירייה דאז, יוסי קיוסו
- קרן תל אביב לפיתוח והמנכ"ל חנן בן יהודה
- משרד החינוך והתרבות (כיום משרד התרבות והספורט)
להקות ואמני הבית
- להקת בת-שבע
- אנסמבל בת-שבע
- להקת ענבל פינטו ואבשלום פולק
- הפקות מרכז סוזן דלל "מונגר" ו"רוסטר"
- תיאטרון אורנה פורת לילדים ולנוער
- המרכז האתני ענבל ולהקת ענבל
תוכניות עיקריות במרכז במשך שנות פעילותו
- גוונים במחול – הופעות בכורה של כוריאוגרפים צעירים
- הרמת מסך – יזמה משותפת עם המחלקה למחול במשרד התרבות לתמיכה ביוצר העצמאי
- קורס וסדנאות לכוריאוגרפים – בהדרכת מיטב המורים מישראל ומן העולם
- חשיפה בין-לאומית – מסגרת להצגת יצירות ישראליות לפני אמרגנים מהעולם
- הבמה הגדולה – מופעי מחול ורוק ישראלי ברחבת המרכז
- מחולוהט – פסטיבל קיץ שנתי הנועל ומסכם את עונת המחול הישראלית
- מחולאחר – יצירה מקורית מעל הבימה האינטימית של אולם ירון ירושלמי
- תחרות המחול הבין-לאומית, סוזן דלל – בהשתתפות להקות מחול מובילות בעולם
- דאנסאירופה – מיזם שהביא לישראל להקות מחול מובילות מאירופה, בשיתוף המשכן לאמנויות הבמה בתל אביב
- תל אביב דאנס – המסגרת המרכזית להופעות בישראל של להקות המחול מהחשובות ומהמובילות בעולם בשיתוף המשכן לאמנויות הבמה בתל אביב
- תחרות מיה ארבטובה לבלט – לזכרה של המורה הראשונה בישראל לבלט קלאסי
- ימי פלמנקו – לקידום הפלמנקו ותרבות ספרד בישראל
- אמן/יוצר במרכז – תכנית לעידוד המחול בדרום הארץ באמצעות עידוד עבודתם של יוצרים נבחרים הפועלים בתחום החינוך למחול בדרום הארץ
- סדרת הרצאות – על הקשר בין מחול לאמנות
- מנוי מחול – סדרת מופעים לתלמידים במגמות מחול ברחבי הארץ, מלווה בסרטים ובמפגשים עם היוצרים
- רוקדים מהבטן – לעידוד המחול המזרחי
- בדרך ללונדון – תחרות יצירה במחול שהזוכה בה יוצא להופיע בלונדון
- הפקות מחול מקוריות – בהן "הבתולה", "רק גברים רוקדים", "בהמות", "מונגר" ו"רוסטר"
- תיאטרונטו – פסטיבל להצגות יחיד
- פסטיבל ירון – עולם של תיאטרון לילדים ע"ש ירון ירושלמי
- קסם של אגדה ע"ש ירון ירושלמי – חגיגת קיץ המשלבת מחול, תיאטרון, מוזיקה וזמר
- הפסנתר מארח – פסטיבל הופעות פסנתר של אמנים מהשורה הראשונה עם יוצרים צעירים ומבטיחים
- פסטיבל Next ע"ש ירון ירושלמי – אירועי מוזיקה עכשווית ישראלית
תחומי פעילות נוספים במרכז סוזן דלל
- מרכז פעילות חינוכית בשעות היום לקבוצות ולמוסדות חינוך
- מרכז מידע המשמש מוקד מידע עיקרי על הופעות של להקות ישראליות ברחבי העולם ומפיק מופעים ישראליים בארץ ובחו"ל בשיתוף משרד החוץ ושגרירויות ישראל בעולם ובתמיכתם
- שיתופי פעולה בהעלאת מופעי מחול, בין השאר עם המשכן לאמנויות הבמה בתל אביב, עם פסטיבל ישראל, עם פסטיבל המחולות בכרמיאל, עם דאנס חיפה ועם אולפנות למחול ברחבי המדינה.
בעלי תפקידים עיקריים במרכז סוזן דלל
- מרדכי וירשובסקי – יו"ר האספה הכללית
- נחמיה פרידלנד – יו"ר הוועד המנהל
- זאב סוקולובסקי – גזבר העמותה ויו"ר ועדת הכספים
- יאיר ורדי – המנכ"ל
- קלאודיו קוגון – המשנה למנכ"ל
- יעקב ברסי – הממונה על התשתיות, על האולמות ועל הבימות
- מיכל מור-חיים – מנהלת ההפקות והאירועים
- רחל גרודז'ינובסקי – מנהלת קשרי החוץ