מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

פרופ' שמואל שטריקמן

share
שתפו עמוד:
פרופ' שמואל שטריקמן

על הזוכה

מקבל פרס ישראל לשנת תשס"א בתחום חקר הכימיה וחקר הפיזיקה.

שמואל שטריקמן – פרופסור מן המניין במכון ויצמן למדע, שתרם תרומות נכבדות ומשמעותיות לתחומים מגוונים של הפיזיקה הבסיסית, השימושית והתיאורטית – נולד ב-1930 בברסט-ליטובסק בפולין, עלה לארץ עם משפחתו ב-1934.

נימוקי השופטים

פרופ' יקיר אהרונוב, יו"ר, פרופ' ישי אבישי, פרופ' פאול זינגר, פרופ' יגאל תלמי

שמואל שטריקמן תרם תרומות נכבדות ומשמעותיות לתחומים מגוונים של הפיזיקה הבסיסית והשימושית. בתחום הבסיסי, העיוני והניסויי קידם פרופ' שטריקמן את התפתחות הפיזיקה על ידי עבודות מקוריות ביותר. בפעילותו יש צירוף מופלא של הבנה עיונית עמוקה עם עריכה מדוקדקת וביקורתית של ניסויים חדשניים.

נוסף לתרומותיו בתחום הבסיסי יש לו הישגים מרשימים גם בתחום הטכנולוגי. הוא פיתח שורה ארוכה של מכשירים והתקנים הפועלים בהצלחה ומראים בעליל את כושרו ואת דמיונו הפורה של פרופ' שטריקמן בתחום ההנדסה. על תרומותיו הטכנולוגיות הרבות למערכת הביטחון הוענק לו פרס ביטחון ישראל.

תחומי מחקרו העיקריים של פרופ' שטריקמן כוללים מגנטיות וחומרים מגנטיים, גבישים נוזלים, פיסיקה סטטיסטית של מעברי פאזה ושלל בעיות בפיזיקה שימושית, במכשירנות ובטכנולוגיה. ברבות מעבודותיו שיתף שטריקמן פעולה עם חוקרים אחרים – סטודנטים, אורחים וחברים לעבודה. בכל העבודות ניכר חותמה המובהק של מנהיגותו המיוחדת. סקרנותו המתמדת, הבנתו הפיזיקלית המעמיקה וגישתו המקורית והחדשנית הנהיגו כל שיתוף פעולה שהיה מעורב בו.

לשמואל שטריקמן יש בעולם מעמד נכבד ביותר בפיזיקה של המצב המעובה. יש לו צירוף יוצא מן הכלל של הישגים רבים ומקוריים במדע בסיסי עם שימושים מוצלחים ומבריקים בטכנולוגיה. צירוף זה, של איש עיון ומעשה, נדיר ביותר וראוי לציון מיוחד.

על כל אלה מצאה ועדת השופטים את פרופ' שמואל שטריקמן ראוי לפרס ישראל בתחום חקר הפיזיקה לשנת התשס"א.

קורות חיים

שמואל שטריקמן – פרופסור מן המניין במכון ויצמן למדע, שתרם תרומות נכבדות ומשמעותיות לתחומים מגוונים של הפיזיקה הבסיסית, השימושית והתיאורטית – נולד ב-1930 בברסט-ליטובסק בפולין, עלה לארץ עם משפחתו ב-1934.

פרופ' שטריקמן נשוי לרחל, אחות בכירה במקצועה, ולזוג בת, הדס, חוקרת במכון ויצמן, בן, אילן, ד"ר להנדסת חשמל בחברת סטרטאפ, ונכדה, אור.

לימודים והשתלמויות

1950–1953 לימודי הנדסת אלקטרוניקה לתואר B.Sc. בטכניון
1954 דיפלומה של מהנדס אלקטרוניקה בטכניון
1954–1958 לימודי הנדסת אלקטרוניקה לתואר D.Sc. בטכניון

תפקידים אקדמיים בארץ

19541957 מלגאי במחלקה לאלקטרוניקה במכון ויצמן למדע
1957
1959 עוזר מחקר במחלקה לאלקטרוניקה במכון ויצמן למדע
1959
1960 חבר מחקר במחלקה לאלקטרוניקה במכון ויצמן למדע
1962
1964 חוקר בכיר במחלקה לאלקטרוניקה במכון ויצמן למדע
1964
1967 פרופסור חבר במחלקה לאלקטרוניקה במכון ויצמן למדע
1967
1971 פרופסור מן המניין במחלקה לאלקטרוניקה במכון ויצמן למדע
1972
ואילך פרופסור לפיזיקה שימושית, הקתדרה ע"ש Samuel Sebba במחלקה לאלקטרוניקה במכון ויצמן למדע
1981
1982 ראש המחלקה לפיזיקה אלקטרונית במכון ויצמן למדע
1986
1987 ראש המחלקה לאלקטרוניקה במכון ויצמן למדע

תפקידים אקדמיים בחו"ל

1960 מדען אורח בכיר במחלקה לפיזיקה ב-Imperial College בלונדון
1960–1962 חוקר בכיר ב-Franklin Institute בפילדלפיה, פנסילבניה, ארה"ב
1964–1965 פרופסור אורח במחלקה לפיזיקה באוניברסיטת פנסילבניה בארה"ב
1971–1972 פרופסור אורח ב-Imperial College בלונדון
1980 מדען אורח במכון לפיזיקה תיאורטית באוניברסיטת בזל בשוויץ
1983–1984 מדען אורח באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו
1985– פרופסור נלווה במחלקה לפיזיקה באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו

תפקידים אחרים

1953 חוקר במחלקה לפיתוח של חברת "פיליפס" בהילברסום שבהולנד
במשך כל השנים: יועץ לחברות ולמוסדות טכנולוגיים רבים בארץ ובעולם ומרצה מבוקש במוסדות טכנולוגיים מן השורה הראשונה ברחבי העולם.

פרסים וחברות בארגונים

1968 פרס ויצמן למדעים מטעם עיריית תל אביב
1973 חבר המכון להנדסת אלקטרוניקה וחשמל
1975 פרס מיכאל לנדאו של מפעל הפיס
1976 חבר האגודה האמריקנית לפיזיקה
1979 פרס אליהו גולומב שניתן על ידי מדינת ישראל
1983 המרצה הנכבד לשנת 1983 של האגודה המגנטית ב-IEEE
1984 פרס רוטשילד מטעם "יד הנדיב" למפתחים ליצוא
1985 פרס ע"ש ארמנדו קמיניץ מטעם מכון ויצמן למדע
1988 פרס R.M. Burton מטעם ידידי מכון ויצמן למדע בלונדון
1988 פרס באלקטרוניקה שימושית מטעם אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע
1991 פרס על מפעל חיים שניתן על ידי מדינת ישראל
1994 חבר האקדמיה הישראלית למדעים

מפעל חיים

פרופ' שמואל שטריקמן נולד בעיר ברסט-ליטובסק שבפולין ב-1930. הייתה זו עיר ואם בישראל שנודעה בפי היהודים כ"בריסק דליטא". מצד אמו הוא התייחס למשפחת קוזלובסקי, משפחה של ציונים ומשכילים ברוח התקופה ההיא. הסב היה דובר עברית וקרא כתב עת מדעי שתורגם לעברית כבר ב-1895. שני כרכים של כתב העת הזה, שהסב כרך והמסמלים את תחילת ההתעניינות במדע של המשפחה, שמורים אצל אחיו של שמואל, פרופ' נתן שרון. אחי אמו של פרופ' שטריקמן, פנחס קוזלובסקי – לימים ספיר ומי שהיה שר האוצר בממשלת ישראל – עלה לארץ ב-1929 והתיישב בכפר סבא. כבר בראשית דרכו הקדיש את רוב זמנו לעסקי ציבור, ולימים נמנה עם שורת המנהיגים החשובה של מפא"י. בהשתדלות הדוד ספיר קיבלה משפחת שטריקמן סרטיפיקט (רשיון עלייה בתקופת המנדט, שניתן במשורה) ועלתה ב-1934 לארץ.

בשנה הראשונה לשהותם כאן התגוררו השטריקמנים בכפר סבא, בביתו הקטן של פנחס ספיר. לאחר שנה עברו לתל אביב והתגוררו ברחוב זמנהוף. שמואל למד בבית הספר זמנהוף, ולאחר מכן בבית הספר התיכון "גאולה". מלחמת העצמאות קטעה את לימודיו בכיתה השמינית, ויחד עם בני מחזורו התגייס לצה"ל. הוא שירת בחיל האוויר, תחילה כמטילן פצצות ולאחר מכן כמדריך בבית הספר לטיס.

פרופ' שטריקמן החל את לימודיו בטכניון בהנדסת אלקטרוניקה בשנת 1950 וקיבל את התואר B.Sc. ב-1953. בשנת 1954 הצטרף למחלקה לאלקטרוניקה במכון ויצמן למדע, ושם עשה את עבודת הדוקטור שלו. את התואר D.Sc. בהנדסת אלקטרוניקה קיבל בטכניון בשנת 1958. בד בבד עם לימודיו בטכניון עסק בעבודות שונות: מפקח בנייה בסוכנות היהודית בבאר שבע, מורה למתמטיקה ולפיזיקה בבית הספר התיכון ברמת יוחנן, עובד על האנייה "נגבה", מורה למתמטיקה ולפיזיקה בבית הספר החקלאי כדורי וחוקר במחלקה לפיתוח של חברת "פיליפס" בהילברסום שבהולנד. הוא התבלט בכישוריו ובכשרונותיו כבר מראשית דרכו. ב-1967 נתמנה לפרופסור מן המניין במכון ויצמן למדע, וב-1981 היה לראש המחלקה לאלקטרוניקה במכון. במשך השנים היה לפרופסור אורח במכוני מחקר חשובים בעולם.

פרופ' שטריקמן הוא זן נדיר של אינטלקטואל, בעל רוחב אופקים והתעניינות החורגים הרבה מעבר לעבודתו המקצועית. הוא פרסם מאות מאמרים ומחקרים בתחומי עיסוקו האקדמיים. בעבודותיו יש שילוב נדיר של הבנה עיונית מעמיקה מחד גיסא וקשר הדוק לניסיון ולמציאות מאידך גיסא. נוסף לכול היה גם ממציא מבורך, ועל שמו רשומים 15 פטנטים בארץ ובעולם. חלק מהמצאותיו בתחום הביטחון עלומות עד היום. הוא פיתח שורה ארוכה של מכשירים והתקנים הפועלים בהצלחה ומראים בעליל את כושרו ואת דמיונו הפורה בתחום ההנדסה. על תרומותיו הטכנולוגיות הרבות למערכת הביטחון הוענק לו פעמיים פרס ביטחון ישראל.

על הפן הטכני של פרופ' שטריקמן מספר ד"ר עלי לוין, שעבד אתו והיה קשור אליו קרוב לעשרים שנה: "יש לו חוש טכני נדיר לפתור בעיות ויכולת לקשר בין דברים. מצד אחד הוא מבין בקלות מה אנשים רוצים. באו אליו אנשים עם בעיות והוא ידע לדובב אותם ולדעת מה באמת הם צריכים. מצד שני הוא הבין את החיים, את הפיזיקה, את מה שהטבע יכול לספק. המציאות מכתיבה את מה אפשר לעשות, והוא יודע לחבר בין המרכיבים ולהציע פתרונות."

על עבודתו המדעית של פרופ' שטריקמן אומר פרופ' דוד מוכמל, דיקן הפקולטה לפיזיקה במכון ויצמן למדע: "לפרופ' שטריקמן תרומות חשובות ביותר במגוון רחב של תחומים בפיזיקה ניסיונית, שימושית ותיאורטית. מחקריו עוסקים בנושאים שונים בתחום הפיזיקה של החומר המעובה. תרומותיו החלוציות בשטח המגנטיות הביאו להבנת התנהגות החלקיקים המגנטיים הנמצאים תחת השפעתו של שדה מגנטי. לעבודותיו בתחום זה יש השלכות טכנולוגיות רבות בנושאים של זיכרון מגנטי.

עבודותיו התיאורטיות בתחום הגבישים הנוזליים (מצב צבירה של חומר שהוא בין נוזל לגביש) פתרו שאלות ניסיוניות רבות הקשורות למצב צבירה ייחודי זה.

פרופ' שטריקמן פיתח כלים תיאורטיים לטיפול בחומרים מרוכבים, הבנויים ממרקם לא אחיד של מרכיבים. עבודות אלה הן ציוני דרך חשובים בתחום הזה.

סקרנותו של פרופ' שטריקמן הביאה אותו ללימוד עצמי של נושאים רבים ומגוונים, ביניהם שפות של המזרח הרחוק. התעניינות זו הולידה כמה עבודות שבהן מצא קשרים מתמטיים במבנה השפה.

פרסומים נבחרים

  • פרופ' שמואל שטריקמן פרסם מאות מחקרים, מאמרים ועבודות, וכן היה ממציא מבורך ורשם 15 פטנטים בארץ ובעולם, הוא היה ועודנו חבר מערכת של עיתונים מדעיים:

    • בעבר: Journal of Magnetism and Magnetic Materials, .Magnetism Letters,Solid State Chemistry
    • בהווה: IEEE Transactions on Magnetism .Report on Progress in Physics