פרופ' שמואל ספראי ערך וכתב ספרים רבים. כמו כן, הוא חבר המערכת של הסדרה Compendia Rerum Iudaicarum ad Novum Testamentum.
פרופ' שמואל ספראי
על הזוכה
מקבל פרס ישראל לשנת תשס"ב בתחום חקר הגאוגרפיה, חקר ידע ארץ ישראל וחקר הארכיאולוגיה.
שמואל ספראי – פרופסור אמריטוס בהיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטה העברית בירושלים הנמנה עם החוקרים הבולטים בנושא תולדות עם ישראל בארץ ישראל בתקופת בית שני ובתקופת המשנה והתלמוד – נולד בוורשה בשנת 1919, ועלה לארץ עם הוריו בשנת 1922.
התכנים בעמוד
נימוקי השופטים
פרופ' זאב צחור, יו"ר, פרופ' אהרן דמסקי, ד"ר טוביה פרילינג
מחקריו של פרופ' שמואל ספראי מתמקדים בחיים בארץ-ישראל בשלהי השלטון העצמי היהודי, במאה הראשונה לספירה, ובגיבוש המערכת הדתית והארגונית של היהודים בארץ בעקבות חורבן המרכז היהודי בירושלים. בקיאותו הרבה במשנה ובתלמוד, במקורות היווניים והרומיים ובשלבי עיצובה הדתי של הנצרות הקדומה הקנו למחקריו רוחב יריעה היסטורי ועומק אינטלקטואלי. עלה בידו לשלב במחקרו בעת ובעונה אחת בין חיי הרוח וההתפתחות הדתית של תושבי הארץ ובין חיי היום-יום בתקופות קשות של מלחמה ושינויים מדיניים דרמטיים.
הספרים והמאמרים המדעיים שפרסם פרופ' ספראי בחמישים השנים האחרונות זכו לתשומת לב בינלאומית ותורגמו לשפות רבות. הם מבטאים את כישוריו בתחומים רחבים, ובהם פילוסופיה, פילולוגיה, התפתחות התרבות, גיאוגרפיה היסטורית ותולדות הדתות.
במחקריו נועד מקום בולט לדיון במעמדה של ירושלים בתקופת הבית השני וביצירת החלופות הארגוניות לאחר חורבן הבית השני. הוא הקדיש תשומת לב מיוחדת למעמד האישה בדת היהודית ובחיים הריאליים בארץ, לקשר בין היהודים בארץ ליהודים בתפוצה, למעמדה של ההנהגה היהודית, למבנה הקהילה המקומית וליחסים בין המקבצים החברתיים והדתיים השונים בארץ.
מסלול חייו של פרופ' ספראי מאפיין את דור המייסדים של מדינת ישראל: קודם להיותו פרופסור באוניברסיטה העברית הוא היה פועל בניין, ואחר כך הוסמך לרבנות, והיה חבר קיבוץ שדה אליהו, מורה, פעיל ב"הגנה" וחייל בצה"ל.
לפרופ' ספראי תפקיד חשוב בעיצוב "האסכולה הירושלמית" שהתרכזה בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטה העברית בירושלים ואשר הציעה מסגרת היסטורית כוללת לתולדות היהודים לתפוצותיהם ולאורך התקופות השונות, והוא אף טיפח דור של תלמידים הממשיכים את דרכו המחקרית.
על כל אלה מצאה ועדת השופטים את פרופ' שמואל ספראי ראוי לפרס ישראל בחקר ידע ארץ ישראל לשנת תשס"ב.
קורות חיים
שמואל ספראי – פרופסור אמריטוס בהיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטה העברית בירושלים הנמנה עם החוקרים הבולטים בנושא תולדות עם ישראל בארץ ישראל בתקופת בית שני ובתקופת המשנה והתלמוד – נולד בוורשה בשנת 1919, ועלה לארץ עם הוריו בשנת 1922.
לפרופ' ספראי בת, פרופ' חנה ספראי, ובן, פרופ' זאב ספראי.
לימודים והשתלמויות
1913–1939 ישיבת "מרכז הרב"
1939–1940 בית המדרש למורים "מזרחי" בירושלים
1938–1939 תלמיד שלא מן המניין באוניברסיטה העברית בירושלים
1944–1952 לימודים לתואר מ"א באוניברסיטה העברית בירושלים
1956–1957 לימודים לתואר ד"ר באוניברסיטה העברית בירושלים
1956–1957 עמית במכון ללימודים קלאסיים, לונדון
תפקידים אקדמיים בארץ
1956– מורה, מרצה ופרופסור בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטה העברית
1965 מרצה בכיר
1969 פרופסור חבר
1978 פרופסור מן המניין באוניברסיטת תל אביב
1978 פרופסור מן המניין באוניברסיטה העברית בירושלים
1999 פרופסור אמריטוס
תפקידים אקדמיים בחו"ל
1967– סמינר שנתי בין-אוניברסיטאי לספרות חז"ל באוניברסיטה הקתולית באמסטרדם, הולנד
1992–1993 פרופסור אורח בפקולטה לתיאולוגיה ולסוציולוגיה בלוצרן ובאוניברסיטת ברן, שוויצריה
תפקידים אחרים
1972– חבר הוועדה לתכניות לימודים של משרד החינוך לתושב"ע ולהיסטוריה
1974–1988 חבר בוועדה האקדמית של האוניברסיטה הפתוחה
1981–1982 חבר במכון ללימודים מתקדמים בהולנד (NIAS); חבר בוועדה המדעית של מרכז דינור; חבר בוועדה האקדמית של מרכז בובר באוניברסיטה העברית בירושלים
פרסים ואותות כבוד
פרס עיריית רמת גן לחכמת ישראל, תש"ך
פרס עיריית ירושלים לחכמת ישראל ולחינוך, תשמ"ו
פרס יצחק בן צבי לתולדות ארץ ישראל ויישובה, פרס מפעל חיים, תשנ"ז
מפעל חיים
עבודת המחקר הגדולה של פרופ' שמואל ספראי על ההגדה של הפסח, שכתב עם בנו פרופ' זאב ספראי, הסתיימה בשנים האחרונות. זהו מחקר מקיף בן למעלה מארבע מאות עמודים. זוהי מהדורה מדעית על ראשיתה ועל תולדותיה של הגדת הפסח המבוססת על מאות קטעי גניזה ועל עשרות רבות של כתבי יד. היא מלווה אף בפירוש רחב ובפירוש קצר, המלווה את הטקסט. "המחקר מעלה את המשמעות ההיסטורית ואת מקומה של ההגדה בחיי התרבות של ישראל לדורותיה", הוא אומר.
שמואל ספראי נולד בוורשה בשנת 1919. בילדותו למד במוסדות התורניים "עץ חיים" ו"מרכז הרב". לאחר מכן למד בבית המדרש למורים "מזרחי". כשסיים את לימודיו שם בשנת 1942, הוא הצטרף לקיבוץ שדה אליהו בעמק בית שאן והיה חבר בו עד שנת 1946. בקיבוץ היה פועל בניין ולאחר מכן מדריך נוער. בהסכמת הקיבוץ הוא יצא ללמוד באוניברסיטה העברית בירושלים. הלימודים נמשכו תקופה ארוכה, שכן היה עליו לעבוד לפרנסתו ולתמוך בהוריו. הוא שירת ב"הגנה" ולאחר מכן בצה"ל.
בשנת 1950 הלך לעולמו מורו, גדליה אלון ז"ל ופרופ' ספראי התמסר תקופה ארוכה לעריכת כתביו ולהכנתם לדפוס. בשנת 1952 הוא סיים את לימודי התואר השני במקצוע הראשי תלמוד ובמקצועות המשנה היסטוריה של עם ישראל ומקרא.
פרופ' ספראי זכה בשנת 1956 ב"פרס ורבורג" מטעם האוניברסיטה העברית, והחל בעבודת הדוקטור שלו, שעסקה בעלייה לרגל בימי בית שני. עם קבלת הפרס החל לעבוד כמורה במכינה לתלמוד באוניברסיטה העברית. משנת 1956 ועד לפרישתו, וגם אחר כך, המשיך ללמד, והקים דורות רבים של תלמידים.
כאמור החל פרופ' שמואל ספראי את עבודת המחקר שלו באיסוף ובסידור של עזבונו של מורו, גדליה אלון ז"ל. ספריו של אלון ואוסף מחקריו העלו את תקופת המשנה והתלמוד על מפת לימודי ההיסטוריה באוניברסיטאות בארץ. עם סיום עבודתו זו החל פרופ' ספראי במחקרים משל עצמו. במשך למעלה מארבעים שנה הוא פרסם שורה ארוכה של ספרים ומחקרים העוסקים בתולדות ישראל בימי המשנה והתלמוד ובימי בית שני. כמה ממחקריו מוקדשים לירושלים ולארץ ישראל. אחד ממפעליו החשובים היה עריכת הסדרה של Compendia Rerum Iudaicarum ad Novum Testamentum. כאן חבר לחוקרים מחו"ל להוצאת סדרה מכובדת זו, שבה ראו אור עד עתה שמונה כרכים המסכמים את הרקע היהודי לברית החדשה. הסדרה הפכה לאחד מספרי היסוד למחקר התקופה. חלק ממאמריו של פרופ' ספראי קובץ בספר "בשלהי הבית השני ובימי המשנה", שהתקבל כספר יסוד והוא כמעט חובה לארכיאולוגים העוסקים בתקופה.
פרופ' ספראי מצטיין בגישה כוללת, הרואה לפניה תמונה שלמה של התקופה ומקורותיה. במחקריו הוא תרם להבנת מורכבותם של החיים הדתיים ולניתוח השאלה הנכבדה על התמודדותה של האומה בראשות חכמיה עם המציאות המתפתחת. אין פלא שכמה ממאמריו עוררו עניין ציבורי אקטואלי ומשמשים תשתית לוויכוח בזמננו. כאלה, למשל, הם מאמריו על פועלו של רבי יוחנן בן זכאי או מאמרו על העדר עזרת נשים בבית הכנסת הקדום.
פרופ' ספראי ערך רבים ממחקריו עם חברים למחקר מן הדור הקודם וגם מדורנו. בעיקר יש לציין שורה נכבדה של מחקרים שהוא עשה בשיתוף עם פרופ' דוד פלוסר. בשנים האחרונות כותב פרופ' ספראי עם בנו, פרופ' זאב ספראי, פירוש למשנה. הפירוש מבקש להעלות גם את המציאות הריאלית של אותה תקופה ואת הרקע ההיסטורי והריאלי להלכה במשנה. מדובר במפעל רב חשיבות שתהיה לו תרומה רבה לחקר ארץ ישראל באותה עת. והוא אומר: "עם בני זאב פרסמתי כמה מחקרים וגם עם בתי, חנה. לעבוד עם ילדיי במחקר ולהעלות על הכתב – זאת התרוממות רוח וזכות גדולה".
ספריו ומחקריו של פרופ' ספראי תורגמו ללשונות רבות: לאנגלית, לגרמנית, לצרפתית, להולנדית, לרוסית, לפינית וליפנית. כמה מתרגומים אלה ראו אור בכמה מהדורות, ולקט ממאמריו בעברית ראה אור בהוצאת "מאגנס". אופייני לו שהוא רואה כהישג עיקרי לא את עצם הוצאת הקובץ אלא את העובדה שהספר ראה אור תוך זמן קצר במהדורה שנייה. בשנת תשנ"ד ראה אור קובץ מחקרים לכבודו, והוא רשאי להתפאר בכך שכמעט כל הכותבים בקובץ הזה היו מתלמידיו.
אף כי אפשר למלא דפים רבים לסיכום פועלו המדעי, אין ספק שבעיני פרופ' ספראי הישגו העיקרי הוא שזכה להעמיד תלמידים הרבה, המלמדים באוניברסיטאות בארץ, באירופה ובארה"ב. זה למעלה מחמישים שנה פרופ' ספראי מרבה בהוראה אף מחוץ לכותלי האוניברסיטה, והוא מרצה לפני חוגים רחבים בארץ ובעולם. כל מי שלמד אצלו חש כי ההוראה עומדת בראש סולם העדיפויות שבחר בו. כתוצאה מסדר עדיפויות זה הוא הקדיש שנים רבות לאוניברסיטה הפתוחה, והיה חבר הוועדה האקדמית בה מראשיתה, וכן הנחה את כותבי הקורסים בתולדות התקופה של ימי בית שני – המשנה והתלמוד, ובפועלה הרוחני.
פרסומים נבחרים
-
- 1965 "העלייה לרגל בימי בית שני", עם הספר ואקדמון
- תשמ"ג "בשלהי הבית השני ובתקופת המשנה", משרד החינוך והתרבות ומרכז זלמן שזר
- 1970 "עם ישראל בימי הבית השני", עם עובד ומישל"ב
- 1983 "ארץ ישראל וחכמיה בתקופת המשנה והתלמוד", הקיבוץ המאוחד
- 1970 "ר' עקיבא בן יוסף, חייו ומשנתו", מוסד ביאליק
- תשנ"ד "בימי בית שני ובימי המשנה", מאגנס
- 1998 "הגדת חז"ל" (עם בנו פרופ' זאב ספראי), כרטא