מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

פרופ' ישעיהו ליבמן

share
שתפו עמוד:
פרופ' ישעיהו ליבמן

על הזוכה

מקבל פרס ישראל לשנת תשס"ג בתחום חקר מדע המדינה, חקר מדעי הניהול וחקר היחסים הבינלאומיים.

ישעיהו (צ'רלס) ליבמן – פרופסור אמריטוס למדע המדינה באוניברסיטת בר אילן, מחשובי החוקרים של התרבות וההתנהגות הפוליטית של יהדות ישראל והעולם – נולד בשנת 1934 בארה"ב, ועלה לארץ בשנת 1969.

נימוקי השופטים

פרופ' גבריאל בן דור, יו"ר, פרופ' אברהם בן-צבי, פרופ' אליעזר דון-יחיא

פרופ' ישעיהו ליבמן מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר-אילן הוא מחשובי החוקרים של התרבות וההתנהגות הפוליטית של יהודים בישראל ובעולם. בתחומי מחקריו הוא פרסם ספרים ומאמרים רבי השפעה, שיתף פעולה עם עמיתים בארץ ובעולם והעמיד דור של תלמידים וממשיכים.

פרופ' ליבמן הוא מן הראשונים ומהבולטים שבין חוקרי הזרמים הדתיים השונים בחברה היהודית האמריקנית. מחקריו החשובים, החדשניים והמעמיקים בתחום זה מקיפים את כל קשת הגוונים של יהדות ארה"ב ועוסקים בערכים דתיים ובהשפעתם על אידיאולוגיה ועל התנהגות פוליטית. מחקריו דנים גם בבעיות ובדילמות של קיום וזהות המשותפות ליהדות ארה"ב בכללה, ובכך התמקד במיוחד בספרו "היהודי האמריקאי האמביוולנטי". הוא מוכר כבר-סמכא ראשון במעלה בחקר היהדות האמריקנית. אחד הביטויים לכך הוא החלטת כתב העת המרכזי בחקר ההיסטוריה של יהדות ארה"ב להקדיש לכבודו חוברת שלמה לאות הערכה לפועלו המדעי.

פרופ' ליבמן מרבה לעסוק בחקר הזיקה וההשפעה ההדדיות בין יהודי ארה"ב וישראל וכן במחקר השוואתי של ערכים ודפוסי התנהגות פוליטית של יהודים בשני המרכזים הגדולים של יהדות העולם. בין חיבוריו החשובים בתחומים אלה הספר "לחץ ללא סנקציות: השפעת יהדות ארה"ב על מדיניותה של ישראל" וספר שהוא מחבר שותף שלו, "שני עולמות של יהדות".

פרופ' ליבמן הוא מחלוצי החוקרים בזיהוי הסמלים והמיתוסים המרכזיים בישראל המודרנית ובניתוחם השיטתי של שינויים בתחום זה כמשקפי תמורות בתרבות הפוליטית הישראלית וגם כגורמים שהשפיעו על תמורות אלה. הוא מחבר שותף של אחד הספרים המרכזיים שנכתבו בנושא זה, "הדת האזרחית בישראל: תרבות פוליטית במדינה יהודית".

במחקריו על העולם היהודי פרופ' ליבמן עושה שימוש נרחב ומעמיק בכלים תיאורטיים של מדעי החברה והמדינה. באמצעות מחקרים אלה הוא גם בוחן באופן ביקורתי מושגים ומודלים מקובלים ומציע מושגים והסברים משלו שיש בהם תרומה תיאורטית חשובה בתחום זה. הבנתו הייחודית והמעמיקה את טבעו של הקיום היהודי בשני המרכזים הגדולים שבישראל ובארה"ב מעמידה את פרופ' ליבמן בשורה הראשונה של חוקרי התהליכים החברתיים והפוליטיים בעולם היהודי המודרני.

על כל אלה מצאה ועדת השופטים את פרופ' ישעיהו ליבמן ראוי לפרס ישראל בחקר מדעי המדינה לשנת תשס"ג.

קורות חיים

ישעיהו (צ'רלס) ליבמן – פרופסור אמריטוס למדע המדינה באוניברסיטת בר אילן, מחשובי החוקרים של התרבות וההתנהגות הפוליטית של יהדות ישראל והעולם – נולד בשנת 1934 בארה"ב, ועלה לארץ בשנת 1969.

פרופסור ליבמן נשוי לד"ר שרה (קרול), גמלאית מהאוניברסיטה הפתוחה. לזוג שתי בנות ובן - רבקה לוביץ, אהרן ואביגיל - ושישה נכדים.

לימודים והשתלמויות

1949–1952 הגימנסיה העברית הרצליה בתל אביב
1952–1956 אוניברסיטת מיאמי, תואר B.B.A
1956–1957 אוניברסיטת ג'ונס הופקינס
1957–1960 אוניברסיטת אילינוי, תארים M.A. ו-Ph.D
1964–1965 אוניברסיטת קולומביה, המחלקה לדתות

תפקידים אקדמיים בחו"ל

1961–1963 מרצה ומרצה בכיר באוניברסיטת פנסילבניה
1962–1969 פרופסור חבר ב"ישיבה יוניברסיטי"
1975– פרופסור אורח באוניברסיטאות ייל, שיקגו, מישיגן, ו-J.T.S. ובאוניברסיטאות רבות אחרות

תפקידים אקדמיים בארץ

1969 פרופסור חבר באוניברסיטת בר אילן
1972–1976 ראש המחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן
1978 פרופסור מן המניין באוניברסיטת בר אילן
1980–1984 ראש המחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן
2002 פרופסור אמריטוס באוניברסיטת בר אילן

תפקידים אחרים

  • חבר הנהלת האגודה הישראלית לקרנות מחקר
  • חבר המועצה האקדמית של מכללת ספיר
  • חבר המועצה האקדמית של מדרשת בן גוריון בשדה בוקר

חברות בארגונים

  • חבר הנהלת "פנים"
  • חבר הנהלת המכון ליחסי ישראל והתפוצות של הוועד היהודי-אמריקני
  • חבר מערכת של כתבי העת האלה: Israel Affairs, Iyunim, Israel Studies, Modern Judaism, Journal of Modern Jewish Studies

פרסים ואותות הוקרה

1970 פרס ע"ש צבי לוריא, הסוכנות היהודית
1998 פרס על תרומה לתרבות היהודית של הקרן הלאומית (אמריקנית) לתרבות יהודית
2000 פרס ע"ש מרשאל סקלייר למחקרים ביהדות ארה"ב

מפעל חיים

ישעיהו ליבמן נולד בארה"ב בשנת 1934. "בית הוריי, סימור וליבי", הוא מספר, "היה בית מסורתי-קונסרבטיבי וציוני. למדתי בבית הספר היהודי 'ישיבה פלטבוש' בברוקלין עד סיום כיתה ח'. זה היה חינוך ערכי שהדגיש את המחויבות לעם היהודי. בשנת 1949 שלחו אותי הוריי לארץ ללמוד בגימנסיה הרצליה שאותה סיימתי ולאחר מכן שבתי לבית הוריי בארה"ב. הלימודים האלה העמיקו את המחויבות שלי לציונות ולמדינת ישראל".

ליבמן החל את לימודיו לתואר מתקדם בכלכלה באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, אבל לאחר שנה החליף את תחום התמחותו העיקרי למדעי המדינה. הוא קיבל תואר דוקטור באוניברסיטת אילינוי בשנת 1959. עבודת הדוקטור שלו עסקה בתחום של הפוליטיקה האורבנית. משרת ההוראה הראשונה שלו הייתה באוניברסיטת פנסילבניה.

למרות התעניינותו הראשונה בתחום הפוליטיקה האורבנית הוא מצא את עצמו מתעניין, יותר ויותר, בתחום הסוציולוגיה והפוליטיקה של יהדות זמננו. עקב התעניינותו בנושא זה עבר ללמד ב"ישיבה יוניברסיטי" בשנת 1963.

בשנת 1965 זכה פרופ' ליבמן במלגת פוסט-דוקטורט ללימודי דת מטעם קרן דנפורת', ומימש אותה באוניברסיטת קולומביה, שבה השתתף בשורה של קורסים בנושאי דת. לאחר מכן חזר ל"ישיבה יוניברסיטי" והתרכז במחקר שנושאו הפוליטיקה והסוציולוגיה של יהדות אמריקה. בתקופה זו פרסם שורה ארוכה של מאמרים מרכזיים ב"ספרי השנה" של יהודי אמריקה שעסקו בנושא החיים הציבוריים של יהודי ארה"ב.

עם עלותו לארץ בשנת 1969 התמנה פרופ' ליבמן למשרת מחקר והוראה באוניברסיטת בר אילן. במהלך שלוש שנים חקר את השפעת יהדות התפוצות על המדיניות הציבורית בישראל. "גיליתי, תוך המחקר, שליהדות התפוצות כמעט אין השפעה על המדיניות הישראלית. יש לה השפעה על המחויבות היהודית אצל חלק מקובעי המדיניות, אבל אצל חלקם אין".

עם סיום המחקר הוא הזמין עמית צעיר בסגל ההוראה של אוניברסיטת בר אילן, אליעזר דון יחיה, להצטרף אליו לעריכת מחקר בנושא הדת האזרחית בישראל. במחקר זה הושם דגש מיוחד על השפעתן של הדת והמסורת היהודית על הדת האזרחית בישראל.

ליבמן מעולם לא זנח את עניינו ביהודי ארה"ב. ביקוריו התכופים בארה"ב כפרופסור אורח בשורה של אוניברסיטאות אפשרו לו לחקור את תחומי התעניינותו מקרוב. הוא כתב, יחד עם סטיב כהן, ספר שבו הם ערכו השוואה בין החיים היהודיים בישראל ובארה"ב. הספר ראה אור בהוצאת אוניברסיטת ייל.

פרופ' ליבמן חקר את השפעתם של מיתוסים וסמלים על החברה הישראלית. "הייתי בין הראשונים שחקרו את השפעת השואה על החשיבה של יהודים ישראלים ועל הפרשנות המיוחדת שניתנה לשואה בישראל. גיליתי שהשואה היא אמצעי לחיזוק הציונות, אך לממדים האוניברסליים של השואה כמעט לא שמים לב".

בעשור האחרון ייחד ליבמן את תשומת לבו לשני נושאים הקשורים זה בזה: הממד היהודי בחיים הציבוריים בישראל ובחייהם הפרטיים של הישראלים והיחסים בין חילוניים לדתיים בישראל. מחקר זה הניב כמה מאמרים ושני ספרים, אחד בהם בעברית, "לחיות ביחד" (1990), בהוצאת "כתר" (ראה אור גם בתרגום אנגלי).

בזכות עבודתו האקדמית זכה פרופ' ליבמן להכרה בין-לאומית שהובילה, בין היתר, להזמנתו לסדרה של הרצאות בבית הספר ללימודים אוריינטליים ואפריקניים (SOAS) בלונדון. בעקבות העניין והדאגה המיוחדים שהוא רוכש לדמוקרטיה בישראל הוזמן פרופ' ליבמן על ידי מרכז רבין לחקר ישראל לערוך את הספר "רצח פוליטי: רצח רבין ורציחות פוליטיות במזרח התיכון" (1998).

בימים אלה פרופ' ליבמן עוסק יחד עם יעקב ידגר בחקר היחסים בין אתניות ללאומיות בקרב יהודים ישראלים המגדירים את עצמם מסורתיים ובבחינת השלכתו של הנושא על סוגיית חקר הדת הפופולרית במקומות אחרים בעולם. "שליש מיהודי ישראל", הוא מסכם, "מגדירים את עצמם כיהודים מסורתיים, ובנוסף - חלק מן היהודים המגדירים את עצמם כחילוניים שומרים לפחות על חלק מן המסורת. השאלות שאנחנו מבררים הן מה זה להיות יהודי מסורתי, מהי ההבחנה בין להיות מסורתי וחילוני ואיך התופעה של שמירת מסורת מתקשרת עם מחקרים בעולם על דת פופולרית".

פרסומים נבחרים

פרופ' ישעיהו ליבמן פרסם כמאה מאמרים בתחומי מחקריו בכתבי עת מדעיים בארץ ובחו"ל, כתב וערך 14 ספרים, ובהם:

    • The Ambivalent American Jew: Politics, Religion, and Family in American Jewish Life, Jewish Publication Society, 1973
    • Pressure Without Sanctions: The Influence of World Jewry in Shaping Israel`s Public Policy, Fairleigh Dickenson Press and Associated University Presses, 1977
    • The Civil Religion of Israel: Traditional Judaism and Political Culture in the the Jewish State, With Eliezer Don-Yehiya, University of California Press, 1983
    • Two Worlds of Judaism: The Jewish Experience in Israel and the United States, With Steven M. Cohen, Yale University Press, 1990
    • The Jewishness of Israelis: Responses to the Guttman Report, With Elihu Katz, SUNY Press, 1997