מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

גיל שויד

share
שתפו עמוד:
גיל שויד

על הזוכה

מקבל פרס ישראל לשנת תשע"ח בתחום הטכנולוגיה והחדשנות היישומית.

גיל שויד, מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט, נחשב לאחד מעמודי התווך של תעשיית ההיי־טק הישראלית, פורץ דרך ומוביל עולמי בתחום אבטחת המידע והסייבר. צ'ק פוינט, אותה הקים שויד לפני כ־25 שנה, הפכה להיות אחת מספינות הדגל של ההיי־טק הישראלי. היא זוכה להכרה והצלחה בין־לאומית ומהווה מקור לגאווה לאומית.

נימוקי השופטים

מר שלמה דברת, יו"ר, מר רן מידן, מר אילון תירוש

גיל שויד, מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט, נחשב לאחד מעמודי התווך של תעשיית ההיי־טק הישראלית, פורץ דרך ומוביל עולמי בתחום אבטחת המידע והסייבר. צ'ק פוינט, אותה הקים שויד לפני כ־25 שנה, הפכה להיות אחת מספינות הדגל של ההיי־טק הישראלי. היא זוכה להכרה והצלחה בין־לאומית ומהווה מקור לגאווה לאומית.

שויד הוא אדם פורץ דרך ומעורר השראה, והוא מהווה דוגמה ומופת ליכולת להצמיח טכנולוגיות חדשניות ולבנות חברה בין־לאומית מצליחה מישראל. הטכנולוגיות שפיתחו שויד וחברת צ'ק פוינט בתחום אבטחת המידע והסייבר, ובראשן חומת האש (Firewall) שאפשרה את פריסת האינטרנט ברחבי העולם, הינן חדשניות ומובילות, וזכו להכרה גורפת של מומחים מובילים בעולם. מוצרי החברה ושירותיה מוטמעים במאות אלפי ארגונים, ובכללם בכל חברות ה־Fortune-100 (מאה החברות הגדולות בעולם), והם נוגעים במיליוני בני אדם.

תרומתו של שויד למדינת ישראל מתבטאת במספר רב של תחומים: 

  • פיתוחה של תעשיית ההיי־טק בישראל: צ'ק פוינט היא אחת מחברות ההיי־טק הראשונות בישראל. היא צומחת באופן עקבי משנה לשנה ומהווה עוגן מרכזי בתעשיית ההיי־טק הישראלית.
  • יצירת ידע מקצועי ומומחיות בתחום הסייבר: שויד ידוע כאבי תחום אבטחת המידע והסייבר בישראל. הידע, המומחיות והניסיון שצברה צ'ק פוינט בראשותו הכשירו אלפי עובדים ותרמו משמעותית לפריחת ענף הסייבר הישראלי ולביסוסו. לחברה תפקיד משמעותי בהפיכתה של ישראל למרכז אבטחת מידע וסייבר עולמי. חברות רבות בתחום הפועלות ומשגשגות כיום הוקמו בידי יוצאי צ'ק פוינט.
  • תעסוקה איכותית ומכלילה: צ'ק פוינט בראשות שויד מעסיקה אלפי עובדים ומעניקה הזדמנויות גם לעובדים חסרי ניסיון. החברה משקיעה בתעסוקה מכלילה, קרי איתור וגיוס עובדים מכל קבוצות האוכלוסייה, בכלל זה גם עובדים מהמגזר החרדי והמגזר הערבי. בכך מגדילה החברה משמעותית את מעגל המועסקים בהיי־טק, בתעסוקה איכותית.
  • ייצוג המצוינות וההון האנושי של ישראל בעולם: שויד והחברה בראשותו נחשבים להצלחה ישראלית, המשמשת דוגמה במדינות רבות בכל העולם ומושכת חברות ענק ומשקיעים לשיתוף פעולה עם תעשיית ההיי־טק הישראלית.
  • פעילות ציבורית משמעותית ונרחבת: גיל שויד מסייע בקידום מנהיגות ומצוינות בקרב בני נוער מוכשרים ותורם לטיפוח דור העתיד בדגש על הפריפריה החברתית והגיאוגרפית. שויד משקיע חלק ניכר מזמנו בקידום יזמים צעירים ובני נוער, וכן בקידומם ופיתוחם של החינוך המדעי והחינוך לחדשנות טכנולוגית. לאחרונה תרמה צ'ק פוינט בהובלתו בניין חדש לאוניברסיטת תל אביב, שיהפוך בית לפעילות נוער שוחר מדע ובית הספר למדעי המחשב. נוסף לכך החברה תורמת זה שנים למיזמי חינוך בפריפריה בישראל, בכללם לעמותות כמו "אחריי", "קו הזינוק" ו"יכולות".

שויד הוא ההוכחה הניצחת לכך שניתן לבנות חברות ישראליות גלובלית, שחדשנותן והנהלתן נשארות בישראל.

צ'ק פוינט בהובלתו של שויד צומחת זה 25 שנה בעקביות וממשיכה להגן על מיליוני משתמשים ברחבי העולם ולהשיא ערך ללקוחות ולמשקיעים. שויד, למרות הזדמנויות רבות, מעולם לא העמיד את החברה למכירה, ובנוף האקזיטים הישראלי הוא משמש דוגמה ייחודית והשראה ליזמים רבים, השואפים להקים חברות דוגמת צ'ק פוינט ולבסס בישראל חברות צמיחה גדולות. שויד מתווה בכך את השלב הבא לרבים מיזמי ההיי־טק, ומוכיח הלכה למעשה איך ניתן להפוך את אומת הסטארט־אפ (Start-up Nation) לאומת הצמיחה (Scale-up Nation).

בהחלטתו להשאיר את צ'ק פוינט בישראל ולא להעתיק את פעילותה לחו"ל ניתן לראות שליחות ציבורית.

מחויבותו הציבורית של שויד מסמלת את דאגתו לדור העתיד, ליצירת שוויון הזדמנויות בחינוך בכלל ובחינוך לחדשנות בפרט, ולבניית עתיד ישראלי טוב יותר.

לסיכום, שויד הוא אדם מצטיין ופורץ דרך בכל תחום שבו הוא מעורב, והשפעתו על החברה הישראלית ועל הטכנולוגיה העולמית היא עצומה. הוא מהווה השראה ודמות לחיקוי לרבים, בישראל ובעולם.

ועל כן מצאה הוועדה את מר גיל שויד ראוי לקבלת פרס ישראל לשנת תשע"ח בתחום הטכנולוגיה והחדשנות היישומית.

קורות חיים

גיל שויד הוא מראשוני תעשיית ההיי־טק הישראלית וממובילי תעשיית הסייבר העולמית. מזה 25 שנים הוא מוביל את צ'ק פוינט טכנולוגיות תוכנה, חברת הגנת הסייבר הגדולה והמתקדמת בעולם, המנוהלת מישראל. צ'ק פוינט, שהוקמה על ידי שלושה שותפים ישראלים לאחר שירותם הצבאי, פיתחה לאורך השנים מוצרים פורצי דרך אשר הפכו את החברה בתוך שנים מעטות לתאגיד גלובלי צומח המעסיק אלפי עובדים. נוסף לכך החברה מקדמת מגוון מטרות חברתיות בישראל, בהן צמצום פערים וקידום חינוך מתקדם לאוכלוסיות מגוונות.

גיל שויד, יליד ירושלים, מתגורר בתל אביב עם זוגתו מיטל דנינו, והוא אב לשישה ילדים – גיא, תום, רות, אור, שיר ואנה.

לימודים

1980–1986 התיכון שליד האוניברסיטה, ירושלים
1984–1986 החוגים למדעי המחשב ולמתמטיקה, האוניברסיטה העברית בירושלים (תלמיד מיוחד) 

תפקידים ותעסוקה

1983–1987 מנהל מערכות, מרכז פריץ הבר לחקר דינמיקה מולקולרית, האוניברסיטה העברית
1985 מנהל מערכות ורשת, נשיונל סמיקונדוקטור (National Semiconductor), הרצליה
1987–1991 שירות צבאי ביחידה של חיל המודיעין
1991–1992 מפתח תוכנה, המחלקה לעיצוב גרפי, אופטרוטק (אורבוטק), יבנה
1992–1993 מייסד ומנהל תוכנה, הליוגרם, תל אביב
1993– מייסד ומנכ"ל, צ'ק פוינט טכנולוגיות תוכנה, תל אביב
1998– יו"ר הדירקטוריון, צ'ק פוינט טכנולוגיות תוכנה, תל אביב

צ'ק פוינט על ציר הזמן

1993 צ'ק פוינט טכנולוגיות תוכנה הוקמה בידי גיל שויד, מריוס נכט ושלמה קרמר.
1994 מוגש הפטנט הראשי Stateful Inspection, המציע דרך חכמה, יעילה, בטוחה ונוחה לפקח על תנועת מידע ברשת. הרעיון הגלום בפטנט העניק השראה לכל חברות אבטחת המידע מאז. צ'ק פוינט מגייסת את העובד הראשון.
1995 חומת האש הראשונה, בעלת ממשק משתמש גרפי, מושקת ומתקבלת בזרועות פתוחות בתעשייה. החברה מגיעה למכירות של 10 מיליון דולר.
1996 מוצר ההצפנה המסחרי הראשון VPN1 מושק לארגונים. מוצר פורץ דרך זה אפשר לארגונים להתחבר למשתמשים מרוחקים בצורה מאובטחת על גבי רשת האינטרנט, והיווה אבן דרך משמעותית לעשיית עסקים באינטרנט.
1997 החברה מונפקת לראשונה בבורסת הנאסדק ונעשית לחברה בעלת נתח השוק הגבוה ביותר מבין החברות המייצרות חומות אש (IDC).
1998 החברה מונה 275 עובדים. מכירות החברה חוצות לראשונה את מחסום ה־100 מיליון דולר ומגיעות ל־142 מיליון דולר.
1999 מספר העובדים מגיע ל־746. החברה מגיעה לשיא נוסף: 100,000 לקוחות ו־200 שותפים עסקיים בחמש יבשות. צ'ק פוינט נעשית לחברה גלובלית המשווקת את מוצריה בכל רחבי העולם.
2000 החברה זוכה להיכלל בנאסדק 100 ונעשית לאחת ממאה החברות הגדולות הנסחרות בבורסת ארה"ב. החברה חוצה את רף ה־1000 עובדים.
2001 צ'ק פוינט חותמת על שיתוף פעולה אסטרטגי עם חברת נוקיה ומשיקה מערכת אבטחה חדישה SBOX לעסקים קטנים ובינוניים. תפיסת האבטחה מתרחבת לראשונה לקהל של עסקים לא גדולים הזקוקים לאבטחת מידע. החברה חוצה לראשונה חצי מיליארד דולר במכירות.
2002 החברה משיקה פתרון אבטחה למערכות וירטואליות ומציגה טכנולוגיית האצה חדישה של תעבורה בטוחה.
2003 צ'ק פוינט רוכשת את חברת Zonelabs לאבטחה מתקדמת של מחשבים אישיים (תחנות קצה), ובכך פונה לקהלי יעד נוספים בשוק הצרכני הפרטי.
2004 החברה משיקה פתרון VPN מתקדם (SSL VPN). המערכת מציעה למשתמשים מרוחקים להתחבר זה לזה בצורה מאובטחת ללא צורך בהתקנת מוצר. החברה זוכה בפרס המוצר החדשני בתערוכת CeBIT, תערוכת הטכנולוגיה הגדולה ביותר בעולם.
2005 החברה מכריזה על טכנולוגיית סינון נוזקות מתקדמת ברמת חומת האש. בשונה מאנטיווירוס קלאסי המותקן במחשב הקצה, טכנולוגיה זו מגינה על תווך התקשורת.
2006 צ'ק פוינט רוכשת את חברת NFR Security, אשר פיתחה מוצר למניעת חדירות תקשורת ורשת (IPS). צ'ק פוינט מונה כ־1500 עובדים.
2007 צ'ק פוינט רוכשת את חברת Pointsec להצפנה ואבטחה של מחשבים ניידים. נוסף על כך, החברה משיקה קו מוצרי חומרה, הכולל מארז של תוכנה וחומרה, לטובת פישוט תהליך אבטחת המידע בחברות גדולות וקטנות.
2008 צ'ק פוינט רוכשת את חטיבת החומרה ואבטחת המידע של חברת נוקיה, המתמחה במתן פתרון בפלטפורמות חומרה מאובטחת.
2009 לראשונה צ'ק פוינט מציעה פתרון לשימוש מאובטח ברשתות חברתיות, כגון פייסבוק, באמצעות המוצר Application Awareness. נוסף לכך צ'ק פוינט משיקה טכנולוגיית אבטחה חדשנית (Software Blades) המציעה הגנה רב שכבתית ומודולרית. בשנה זו החברה חצתה את 2000 העובדים.
2010 החברה חוצה לראשונה מיליארד דולר במכירות. צ'ק פוינט רוכשת את חברת Liquid Machines לאבטחה והצפנה של מסמכים, ומשיקה מנוע מתוחכם למניעת זליגת מידע רגיש מהארגון (DLP).
2011 צ'ק פוינט רוכשת את חברת Dynasec המתמחה בפתרונות רגולציה ותקינת אבטחה. החברה משיקה חומת אש מודולרית לחברות ענק וזוכה בתחרות "חומת האש מהדור הבא הטובה ביותר" של חברת NSS Labs. צ'ק פוינט משיקה פתרון נגד נוזקות Anti Bot המונעת תקשורת עם התוקף השולט מרחוק תוך זיהוי התנהגות חשודה.
2012 החברה משיקה ענן הלומד איומים באופן מתמיד ופורש הגנה כוללת על הלקוחות.
2013 החברה משיקה פתרון מתקדם לזיהוי ומניעת נוזקות מתוחכמות. התוכנה פותחת את הקובץ החשוד בסביבה סטרילית ("ארגז חול") וכך מסייעת בבדיקת התנהגותו של הקובץ ובמניעת נזקים העלולים להיגרם ממנו. החברה מונה כ־3000 עובדים.
2014 החברה משיקה את המוצר Capsule – פתרון אבטחה מתקדם למכשירים ניידים (טאבלטים וכדומה) ומכשירים סלולריים.
2015 צ'ק פוינט רוכשת את חברת Hyperwise למניעה מתקדמת של איומי 0Day – התקפות ברמת המעבד (CPU level) האופייניות לכלי תקיפה מתקדמים הנמצאים בשימוש מעצמות. הירחון SC Magazine מעניק לצ'ק פוינט את תואר מוצר אבטחת המידע של השנה.
2016 צ'ק פוינט רוכשת את חברת Lacoon לאבטחה מתקדמת של טלפונים ניידים. צ'ק פוינט משיקה את vSEC – קו מוצרים להגנה מפני מתקפות בסביבת ענן.
2017 צ'ק פוינט מובילה את שוק "חומת אש – הדור החמישי". החברה מונה כ־4500 עובדים ומגיעה למכירות של 1.88 מיליארד דולר.
2018 החברה משיקה פתרון ענן חדשני לאבטחת אפליקציות ענן כגון אופיס 365, גוגל וכו'.

מפעל חיים

גיל שויד נולד בשנת 1968 בירושלים לאימו אסתר לבית אטשטיין, מורה ומחנכת ילידת רמת רחל, ולאביו דן, יליד ירושלים, כלכלן ואיש מחשבים בשירות המדינה. המשפחה התגוררה במושבה הגרמנית וגיל נשלח ללמוד בבית הספר "בית הילד". בכיתה ה' בחר להירשם לחוג מחשבים במרכז "תקוותנו" בשכונת רוממה בירושלים, שם בלט בכישרונו ובזריזותו. "המחשבים אז היו המיקרופרוססורים הראשונים, עוד לפני עידן הפי־סי. מחשבים מאוד בסיסיים", הוא נזכר. "הייתי נוסע אחרי בית הספר באוטובוס מהמושבה הגרמנית לרוממה, קונה חצי מנה פלאפל והולך לחוגים". שויד הצעיר התקדם מהר מאוד ועד מהרה החל לקרוא בעצמו ספרי תכנות. החוג ברוממה היה המקום היחיד שבו התאפשר לו להתנסות במחשב. "לא היה לנו מחשב בבית", הוא מסביר.

בן שתים־עשרה עבר עם משפחתו לשכונת בית הכרם והחל ללמוד בבית הספר שליד האוניברסיטה. באותה שנה הצטרף לחוגים במרכז נוער שוחר מדע של האוניברסיטה העברית בגבעת רם. "אז גם התחלתי לעבוד בקיץ כמתכנת בחברת STI", הוא נזכר. רוב הלימוד שלו היה אוטודידקטי ונעשה במשך שעות רבות בספרייה ובהתנסות אישית ממושכת ללא הדרכה; "את בית הספר לא ממש אהבתי, לכן למדתי עם עצמי ואתגרתי את עצמי. לקחתי ספרים מהספרייה והכנתי לעצמי תרגילים". בכיתה ט' כבר בילה את רוב יומו באוניברסיטה, בה עבד בתחזוקת המחשבים ובפיתוח תוכנות ייעודיות התומכות במחקר האקדמי. במסגרת עבודתו הטילו עליו חוקרים במחלקה לכימיה פיזיקלית לכתוב תוכנות סימולציה למיניהן לצורך מחקריהם. כעבור זמן קצר קודם לראש צוות, ושני עובדיו היו סטודנטים מבוגרים ממנו בהרבה.

בהגיעו לכיתה י' חש כי למד די מן הספרים ומן החוגים והחליט להירשם לקורסים במדעי המחשב באוניברסיטה. גיל ניגש לבדו לאחראי על מרכז נוער שוחר מדע באוניברסיטה, והלה הבין מיד כי מדובר במקרה יוצא דופן ופעל לבקש אישור מיוחד מוועדת ההוראה של האוניברסיטה לקבל את הצעיר ללימודים. כך מצא עצמו שויד בגיל 16 רשום ללימודים אקדמיים לצד סטודנטים בוגרים. כמה ממוריו זכורים לו במיוחד, בהם חתן פרס ישראל הפרופ' מיכאל רבין, הפרופ' דני דולב, הפרופ' אמנון ברק והמתרגלת נעמי לינדנשטראוס. "הלימודים באוניברסיטה פתחו לי את הראש", הוא נזכר. "למדתי הרבה תאוריות, מעבר לצד הטכני של תכנות המחשב, וזה שינה לי את תפיסת העולם. בעקבות הלימודים הבנתי כמה רחוק אדם יכול ללכת". כשהגיע לכיתה י"ב החליט לחזור לבית הספר ולהשלים יחד עם בני גילו את כל הבגרויות. במקביל הוסיף כל העת לעבוד בתכנות: באוניברסיטה העברית עבד יחד עם הפרופ' אמנון ברק על פיתוח מערכות הפעלה מבוזרות, וכמו כן עבד בקיץ בחברת נשיונל סמיקונדוקטור (National Semiconductor) בהרצליה. "הייתי יוצא כל יום בשש בבוקר באוטובוסים מירושלים להרצליה".

בשנת 1987 התגייס לצבא ואותר ליחידה של חיל המודיעין. בתקופה זו לא היה מסלול מובנה של גיוס למקצועות ההייטק ושויד היה בין חיילי החובה היחידים ששובצו לתפקיד זה. "עבדתי במקום עם אנשים יוצאי דופן, משכמם ומעלה, בכל התחומים. אנשים סופר־מוכשרים". תקופת שירותו השפיעה עליו רבות, הן בזכות המפגש עם מומחים מובהקים ומוכשרים בתחום המחשבים והן בזכות ההיכרות עם צורת ההעסקה של הצבא, המושתתת על גיוס צעירים והתקדמות מהירה יחסית מתפקיד לתפקיד. בשירותו הצבאי עסק תחילה בפיתוח מערכות הפעלה מבוזרות: מערכות אלו מאפשרות לחבר יחדיו כמה מחשבים ולחלק ביניהם משימות, באופן היוצר מעין "מחשב־על". היכרותו עם חברת נשיונל סמיקונדוקטור ועם צוות האוניברסיטה העברית סייעה רבות בשיתוף פעולה בין גורמים אלו ובין יחידתו בצבא. פרויקט נוסף שהוטל עליו בצבא היה חיבור מערכת מחשבים המכילה מידע סודי למחשבים אחרים שאינם מאובטחים. אתגר אבטחה זה, שנולד מתוך צורך צבאי־מודיעיני, הוא שהנביט את רעיון אבטחת המידע שעתיד לעמוד בבסיסה של צ'ק פוינט.

בפברואר 1991 השתחרר מן הצבא והחל לעסוק בפרויקטים של תכנות במגוון חברות, ובין היתר שימש יועץ ואחר כך עובד בחברת אופטרוטק (היום אורבוטק). "היה לי שם ניסיון מאוד מעניין בבניית מוצר מסחרי. מצד אחד למדתי איך מתהגת חברה גדולה, ומצד שני הצוות שלנו התנהג כמו סטארט־אפ עצמאי". בשנת 1992 היה ממקימי הליוגרם, חברת תוכנה בתחום הלוגיסטיקה. "למדתי איך מקימים חברה מאפס; איך מגייסים עובדים, איך מכינים תקציב ועוד".

בשנת 1993 החלה להתרחש מהפכת האינטרנט. בעקבות שינוי רגולטורי החלה להיפתח רשת זו – שהייתה עד אז רשת אקדמית סגורה – למגוון הולך וגדל של גופים מסחריים. לנוכח המהפכה שצברה תאוצה הבין שויד כי רעיון אבטחת המידע שפיתח בעת שירותו הצבאי נעשה לפתע רלוונטי לאלפי גורמים כלכליים ומסחריים. "הבנתי שזו ההזדמנות לקחת את הרעיון שלי ולפתח ממנו משהו". יחד עם מריוס נכט שותפו לעבודה ושלמה קרמר ידידו מן הצבא הקים את חברת צ'ק פוינט. "ניסינו ללמוד את התחום ברצינות", הוא נזכר בשלבי הגישוש הראשונים. "נסענו לכנס האבטחה הגדול ביותר שהיה בזמנו בסן דייגו. היו שם לא יותר ממאה איש".

אחרי גיוס הון ראשוני מחברת BRM התמקמו השלושה בדירת סבתו של קרמר ברמת גן והחלו לעבוד מסביב לשעון על פיתוח מוצר אבטחת התוכנה הראשון שלהם. בשנת 1994 הבינה החבורה שאם לא תימצא חברה גדולה ומבוססת שתקבל עליה את הפצת המוצר יקשה עליהם לפרוץ לשוק באופן משמעותי. אחרי מסע של כשלושה חודשים בארה"ב שאליו נשלח שויד חתמו השלושה על הסכם הפצה עם חברת Sun האמריקאית, שעסקה אז בייצור שרתים לאינטרנט. הסכם זה אפשר לשלישייה לגייס עובדים ולפתח ביתר שאת את המוצר העיקרי שלה – Firewall-1. צ'ק פוינט הלכה והתפתחה עם השנים הן מבחינה טכנולוגית והן מבחינה מסחרית, ובשנת 1996 הונפקה בבורסת ניו יורק, שלוש שנים בלבד אחרי הקמתה. כיום צ'ק פוינט מעסיקה 4600 עובדים בלמעלה מ־70 מדינות, בהם כאלפיים עובדים בארץ. היא מוסיפה לעמוד בחוד החנית של אבטחת המידע, והיא עוסקת בין היתר באבטחת פלטפורמות המידע החדשות בשירותי הענן וגם באבטחת "האינטרנט של הדברים". לפי מדד "רביע הקסם" (Magic Quadrant) של חברת האנליסטים היוקרתית גרטנר, צ'ק פוינט היא החברה היחידה המובילה מבחינת חדשנות ויכולת ביצוע ברצף מאז 1997.

גיל שויד עוסק באמצעות ועדה התנדבותית שהקים מקרב עובדי צ'ק פוינט בשורה ארוכה של מיזמי תמיכה וסיוע. בעיקר ניתנת תמיכה נדיבה למיזמי חינוך בקרב אוכלוסיות חלשות, ולצד זאת הוא תורם למיזמי רפואה, תרבות ועוד. שויד משמש גם יושב ראש עמותת "יכולות", המסייעת לנוער בסיכון לסיים את לימודי התיכון בהצלחה. זאת ועוד, הוא יושב ראש הוועד המנהל של "אוניברסיטת תל אביב לנוער", מרכז המעודד מצוינות אקדמית בקרב בני נוער ממגוון אוכלוסיות ופועל רבות לטיפוח שוויון ההזדמנויות ההשכלתי במדינה.