מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

עזר מציון

share
שתפו עמוד:
עזר מציון

על הזוכה

מקבל פרס ישראל לשנת תשס"ח בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.

"עזר מציון" היא האגודה הגדולה בישראל בתחום הסיוע הרפואי והשיקומי לחולים ולבני משפחותיהם. באמצעות מאגר גדול של מתנדבים העמותה מפעילה מגוון רחב של שירותים, בהם השאלת ציוד רפואי ושיקומי, אספקת ארוחות חמות, הסעות חולים וסיוע בתחומים רבים אחרים לחולים ולבני משפחותיהם. המאגר הלאומי של תורמי מח העצמות שהקים הארגון הוא הגדול בעולם היהודי, וכבר הציל את חייהם של מאות חולי סרטן.

נימוקי השופטים

פרופ' יהושע שמר, יו"ר, פרופ' יצחק בריק, גב' שלומית כנען

אגודת "עזר מציון" הוקמה בשנת 1979, והיא כיום העמותה הגדולה והמובילה בישראל בתחום הסיוע הפארא-רפואי לחולים ולמוגבלים. האגודה מגישה סיוע למי שסובלים מבעיות תפקודיות או נמצאים במצבי משבר באמצעות מגוון רחב של פרויקטים ותכניות התומכים באוכלוסייה זו.

44,000 ארוחות חמות נשלחות מדי חודש מן המרכז לשירותי מזון של האגודה לבתי החולים השונים, ו-20 אמבולנסים שלה מסיעים חולים ומוגבלים בניידות ליעדים בכל רחבי הארץ. במסגרת האגודה פועלים כיום כ-10,000 מתנדבים העוסקים בפעילויות התנדבות מגוונות ורחבות היקף.

בעזרת צוות מקצועי ומתנדבים "עזר מציון" מפעילה כיום כ-40 סניפים ומוקדי פעילות הפרוסים על פני 25 ערים ברחבי הארץ. השירותים השונים מוענקים ללמעלה מחצי מיליון איש ללא כל תמורה, ללא הבדלי גזע, דת או מין. יחס אישי, דאגה כנה וסטנדרטים מקצועיים גבוהים הם המוטו שחרטה "עזר מציון" על דגלה.

אחד ממפעליה הגדולים והחשובים ביותר של "עזר מציון" הוא הקמת המאגר הלאומי לתורמי מח עצמות. כיום המאגר כולל 230,000 תורמים פוטנציאלים, ובכך הוא משמש המאגר היהודי הגדול בעולם. מדי שנה פונים אליו בבקשות חיפוש אלפי חולי סרטן יהודיים מכל רחבי העולם. עד היום זכה המאגר לתת מענה ולאפשר ביצוע של 185 השתלות מח עצמות מצילות חיים.

"עזר מציון" מעניקה סיוע לחולי סרטן גם במסגרת "מרכז אורנית" שהוא בית החלמה לילדים חולי סרטן העוברים טיפולים רפואיים קשים בבתי החולים במרכז הארץ וגרים בפריפריה. "עזר מציון" מסיעה חולים לטיפולים רפואיים, משאילה ציוד רפואי ושיקומי, מעניקה סיעוד ותמיכה לזקנים ומסייעת במצבי חירום לאחר פיגועים ואירועים טראומטיים אחרים.

על יזמתה האזרחית ועל פעילותה ההתנדבותית ברמה מקצועית גבוהה ביותר ועל תרומתה להקלת סבלם ולהצלת חייהם של מאות אלפי נזקקים "עזר מציון" ראויה לפרס ישראל למפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת תשס"ח.

קורות חיים

"עזר מציון" היא האגודה הגדולה בישראל בתחום הסיוע הרפואי והשיקומי לחולים ולבני משפחותיהם. באמצעות מאגר גדול של מתנדבים העמותה מפעילה מגוון רחב של שירותים, בהם השאלת ציוד רפואי ושיקומי, אספקת ארוחות חמות, הסעות חולים וסיוע בתחומים רבים אחרים לחולים ולבני משפחותיהם. המאגר הלאומי של תורמי מח העצמות שהקים הארגון הוא הגדול בעולם היהודי, וכבר הציל את חייהם של מאות חולי סרטן.

תחומי פעילות ומפעלים עיקריים

  • השאלת ציוד רפואי ושיקומי
  • אספקת ארוחות חמות לבתים של חולים, לבתי קשישים ולמלווים את החולים בבתי החולים
  • מרכז "אורנית" – בית החלמה לילדים ולנוער חולי סרטן ולבני משפחותיהם
  • פרויקטים לתמיכה בילדים ובמבוגרים חולי סרטן
  • קייטנות ומחנות נופש למשפחות של אמהות צעירות או ילדים החולים בסרטן
  • פינת חי ייחודית לטיפול שיקומי בילדים חולי סרטן באמצעות בעלי חיים
  • מאגר לאומי לתורמי מח עצמות
  • מערך הסעות לחולים ולמוגבלים באמבולנסים ובמכוניות פרטיות
  • ייעוץ רפואי והכוונה
  • מגוון פרויקטים לשיקום ולקידום של ילדים בעלי צרכים מיוחדים
  • ברכה שיקומית לטיפולי הידרותרפיה עבור ילדים ומבוגרים בעלי מוגבלויות
  • תמיכה בקשישים במסגרת הקהילה
  • מרכז שיקום לנפגעי הנפש בקהילה
  • שירותי רווחה לאוכלוסיות נזקקות בקהילה
  • סיוע לקהילה ולרשויות בפיגועים ובמצבי חירום אחרים

"עזר מציון" במספרים

  • כ-11,000 מתנדבים
  • סניפים ב-25 ערים ברחבי הארץ
  • 20 אמבולנסים
  • כ-50,000 ארוחות חמות לחולים ולנזקקים מדי חודש
  • כ-650,000 בני אדם הנעזרים בשירותי העמותה מדי שנה
  • כ-350,000 תורמים פוטנציאליים במאגר תורמי מח העצמות, בהם 70,000 חיילים
  • כ-360 השתלות מצילות חיים שבוצעו הודות למאגר

אותות הוקרה, תעודות ופרסים

1991 פרס נשיא המדינה על סיוע לציבור הקשישים והחולים בישראל
1991 פרס עיריית ירושלים
1991 פרס עיריית בת-ים
1993 פרס עיריית רעננה
1995 פרס ראש הממשלה "מגן הילד" על קידום רווחת הילד בישראל
1995 פרס שר הבריאות
1996 פרס עיריית תל אביב-יפו
1996 פרס יושב-ראש הכנסת על התנדבות למען הקהילה
1996 ציון לשבח מטעם מועדון "רוטרי" על הישגים למופת בתחום הסיוע לילדים
1997 פרס השר לענייני דתות על מעשי חסד
1997 ציון לשבח מארגון "בני ברית" ישראל
1997 פרס עיריית אור יהודה
1997 פרס שר הבריאות על תרומה ייחודית למערכת הבריאות בישראל
1999 פרס "וויליאם טרופ" הבין-לאומי על סיוע לסובלים מנכויות התפתחותיות בישראל
1999 פרס עיריית ירושלים
2000 אות הוקרה על סיוע מתנדבים במצבי חירום, ירושלים
2000 פרס ראש הממשלה, "מגן קידום ההתנדבות בישראל", על פיתוחה וקידומה של ההתנדבות בישראל
2001 אות הוקרה על תרומה יוצאת-דופן לציבור במצבי משבר מטעם משרד הבריאות
2001 ברכה זיסר מדליקה משואה ביום העצמאות תשס"א, הוקרה על הקמת המאגר הלאומי לתורמי מח עצמות
2002 אות הוקרה מעיריית ירושלים על סיוע לנפגעי טרור
2005 אות הוקרה ממשרד הבריאות על סיוע לשיקום נכי נפש בקהילה
2006 אות הוקרה מהסוכנות היהודית על סיוע לילדים תושבי הצפון במלחמת לבנון השנייה
2006 תעודת הוקרה על סיוע לתושבי הצפון במלחמת לבנון השנייה מטעם משרד ראש הממשלה ומשרד הרווחה

מפעל חיים

"עזר מציון" היא עמותת חסד וסיוע שקמה מתוך חום לבו ותחושת אחריותו החברתית של אדם אחד. הרעיון להקים את העמותה עלה בראשו של הרב חנניה צ'ולק כשהיה אברך צעיר ונדרש לסעוד את חמיו ז"ל בעת חוליו. הוא שהה ליד מיטתו בכמה בתי חולים, ובתוך כך התוודע למצוקות ולקשיים הרבים שהחולים המאושפזים ובני משפחותיהם ניצבים בפניהם. הוא החליט לעשות מעשה ולהקים למענם ארגון שיעניק סיוע ותמיכה נפשית, וב-1979 ייסד את עמותת "עזר מציון".

ההתחלה הייתה צנועה מאוד: רעייתו של צ'ולק, לאה, הייתה מבשלת במטבח ביתם שמונה ארוחות חמות בעבור משפחות המאושפזים; שכנות של המשפחה גויסו להחליף מדי פעם בפעם את הוריהם של ילדים חולים ליד מיטות האשפוז; בטנדר שקיבלו בתרומה הסיעו המתנדבים חולים לטיפוליהם.

בחלוף הזמן רבו והלכו הפניות לעזרה. בהנהגתו של חנניה צ'ולק הוקמו בארגון מחלקות רבות להשאלת ציוד רפואי ושיקומי, לסיוע לקשישים ולתמיכה בהם, להכוונה ולייעוץ רפואי, למתן שירותי רווחה בקהילה, לטיפול בילדים בעלי צרכים מיוחדים ולקידומם, להקמת מפעלים מוגנים לנפגעי נפש ועוד. מסירותו של צ'ולק שימשה דוגמה לאלפי המתנדבים שבאו בעקבותיו, אנשים בני כל הגילים ומכל שכבות האוכלוסייה המשקיעים את מיטב זמנם ומרצם למען הנמצאים בשעתם הקשה.

כיום "עזר מציון" מסייעת ל-650,000 פונים בכל שנה. כ-50,000 ארוחות חמות נשלחות בכל חודש לבתי חולים ברחבי הארץ, עשרים אמבולנסים חדישים מסיעים חולים לטיפולים רפואיים וליעדים אחרים, וכאלף נהגים מתנדבים רותמים את מכוניותיהם להסעת חולים.

ברכה זיסר, אחות מוסמכת ששהתה רוב ימיה ליד מיטות חולים וראתה בסעד לחולים ולמשפחותיהם שליחות קדושה, הקימה לפני כעשור שנים, כשהחלים בעלה מוטי ממחלת הסרטן, את מרכז "אורנית" יחד עם עמותת "עזר מציון". בהקמת בית ההחלמה לילדים ולנוער חולי סרטן ראתה ברכה זיסר את עצמה מקריבה קרבן תודה על הנס האישי שזכתה לו. זיסר מנהלת את בית "אורנית" בהתנדבות מלאה מיום הקמתו ב-1996, והמקום הפך לאחת מגולות הכותרת של עמותת "עזר מציון". המרכז מיועד לילדים ממקומות מרוחקים המטופלים בבתי חולים במרכז הארץ. יש בו בין השאר דירות אירוח לילדים ולבני משפחותיהם, גן ילדים, אודיטוריום גדול, חדר מחשבים, ואפילו פינת חי טיפולית, לתראפיה באמצעות בעלי חיים.

ב-1998 פנה ל"עזר מציון" נער חולה בסרטן, משה סחייק, וביקש לסייע לו באיתור תרומה של מח עצמות שתוכל להציל את חייו. העמותה התגייסה במהירות, ואספה בתוך זמן קצר דגימות דם מ-5,000 תורמים פוטנציאליים. למרבה הצער לא נמצאה לסחייק תרומה מתאימה, והוא מת כעבור זמן קצר. ברכה זיסר הבינה את הצורך הקריטי בהקמת מאגר עולמי-יהודי למח עצמות. ביזמתה ובהנהגתה הקים הארגון מאגר כזה, על בסיס התרומות שנאספו למען משה סחייק. השתלת מח עצמות מסייעת לטיפול בכמאה מחלות, ובראשן סרטן. סיכויי ההתאמה של תרומה גדלים בשיעור ניכר כאשר לחולה ולתורם יש רקע גנטי משותף. במאגר הלאומי יש ייצוג ליהודים מכל העדות, וגם למיעוטים בארץ, שסיכוייהם למצוא תורם במאגר העולמי קטנים.

תקופה ארוכה התדפקה זיסר על דלתות משרד הביטחון כדי לשכנע את העומדים בראשו לאפשר ל"עזר מציון" ליטול דגימת דם מחיילים ביום גיוסם ולהגדיל בכך את המאגר הלאומי בעשרות אלפי תורמים צעירים ובריאים בכל שנה. צה"ל הכיר בחשיבות מפעל זה ואישר לפני שלוש שנים את שיתוף הפעולה. מאז חיילי צה"ל הם העתודה האנושית החשובה במאגר התורמים. עד כה נעשו בזכות המאגר כ-360 השתלות מצילות חיים. "זו זכות גדולה", ברכה זיסר אומרת. "המאגר נותן תקווה וסיכוי לחיים למאות חולים הזקוקים נואשות לתרומת מח עצמות. זו מעין תעודת ביטוח לכל יהודי באשר הוא, המעניקה משמעות מעשית למושג 'ישראל ערבים זה לזה'".

הרב חנניה צ'ולק, העומד בראש "עזר מציון" מאז הקמתה, הקים במסירותו הרבה מפעל עצום בהיקפו, המספק לקהילה שירותי חסד והצלת חיים רבים ומגוונים. צו'לק והמתנדבים הרבים שהצטרפו אליו ואל חזונו הובילו מהפך של ממש ביחסה של החברה לקשישים, לבעלי צרכים מיוחדים, לנפגעי הנפש בקהילה ולנצרכים אחרים. "העמותה מעניקה להם תמיכה נפשית ואוזן קשובה לצורכיהם, לצד הסיוע המעשי שכה נחוץ להם", אומר צ'ולק. "כל עוד יש חולים ונזקקים 'עזר מציון' תהיה, בעזרת השם, בכל מקום ובכל עת, נכונה להתאמץ ולהעניק להם את האפשרות לחיים טובים ובריאים יותר".