פרופ' אסתר סמואל-כהן פרסמה בתחומי מחקריה ומקצועה למעלה מ-70 מאמרים מדעיים בכתבי עת מובילים בעולם.
פרופ' אסתר סמואל-כהן
על הזוכה
מקבלת פרס ישראל לשנת תשס"ד בתחום חקר הכלכלה וחקר הסטטיסטיקה.
אסתר סמואל-כהן – פרופסור מן המניין באוניברסיטה העברית בירושלים, שעבודותיה המוקדמות בתחום הסטטיסטיקה הביאסיינית האמפירית זוכות עתה לתהודה מחודשת ועבודותיה המאוחרות עם פרופ' דוד אסף ז"ל בתחום אי שוויון הנביא זוכות עתה להכרה – נולדה באוסלו בנורבגיה בשנת תרצ"ג-1933, ועלתה לארץ בשנת תש"ו-1946.
התכנים בעמוד
נימוקי השופטים
פרופ' יוסף יהב, יו"ר, פרופ' יואב בנימיני, פרופ' אילה כהן
פרס ישראל בסטטיסטיקה מוענק לפרופ' אסתר סמואל-כהן, פרופסור אמריטוס מהמחלקה לסטטיסטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים.
פרופ' סמואל-כהן פרסמה למעלה מ-70 עבודות בתיאוריה סטטיסטית, מהן בשיתוף עם סטטיסטיקאים בארץ ובחו"ל. מאמריה הרבים, שאותם פרסמה בעיתונים הסטטיסטיים המובילים בעולם, עוסקים במגוון רחב של נושאים סטטיסטיים. כבר בתחילת דרכה הוערכה עבודתה המשותפת עם פרופ' הרברט רובינס כאחת משתי פריצות הדרך החשובות ביותר בתורת ההכרעות. בעבודותיה המוקדמות הייתה פרופ' סמואל-כהן בין מניחי היסודות לגישה האמפירית הביאסיינית להסקה סטטיסטית. בגישה זו משתמשים בנתונים קיימים כדי לקבל הצגה תיאורטית ראשונית של הבעיה הנחקרת, ולאחר מכן מעדכנים הצגה זו בהתאם לנתונים הנוספים. גישה זו, שהייתה בתחום התיאוריה בלבד בתקופה שבה תרמה פרופ' סמואל-כהן את תרומותיה, נעשתה פופולרית בעשורים האחרונים בפיתוח שיטות סטטיסטיות יישומיות.
פרופ' סמואל-כהן תרמה רבות לתחום של ניתוח סדרתי, שבו חוזרים ובוחנים בכל שלב אם כדאי להמשיך בסדרת הניסויים, ובפרט לעצירה אופטימלית של תהליך הניסוי (תחום שיש לו חשיבות בביצוע ניסויים קליניים). בשנים האחרונות חקרה פרופ' סמואל-כהן ופרסמה יחד עם פרופ' דוד אסף ז"ל כמה עבודות על אי-שוויונות הנביא. באי שוויונות אלה משווים (בתנאים מסוימים) כללי החלטה להפסקת ניסוי סדרתי כאשר ההשוואה היא בין החלטותיו של סטטיסטיקאי לעומת הנביא, ויתרון הנביא הוא בכך שהוא יודע מה יהיה בעתיד. כל הנושאים הללו הם נושאים תיאורטיים, אך פיתוחיהם משמשים יסודות ליישומים בעלי חשיבות, ביניהם אלגוריתמים חישוביים ובחירת תיקי השקעות.
פרופ' סמואל-כהן תרמה רבות לפיתוח הוראת הסטטיסטיקה בארץ. בתחילת שנות ה-60 בנתה יחד עם קומץ עמיתים, במחלקה לסטטיסטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים, תכנית לימודים שיסודותיה משמשים את ההוראה בכל האוניברסיטאות בארץ עד היום. היא לימדה דורות רבים של סטטיסטיקאים ואנשי מקצוע מתחומים שונים התופסים כיום עמדות מפתח באקדמיה, בתעשייה, בשירות הציבורי, בצה"ל ועוד. הוראתה מתאפיינת בדרישות גבוהות מתלמידיה בדרכי נועם ובהשקעת זמן רב בהם.
ההכרה הבינלאומית בעבודתה המדעית קיבלה ביטוי בבחירתה כחברת כבוד (Fellow) באגודות המקצועיות American Statistical Association ו-Institute of Mathematical Statistics. היא גם נבחרה לעמיתת חוץ באקדמיה הנורבגית למדעים. פרופ' סמואל-כהן חברה באיגוד הישראלי לחקר ביצועים ובאיגוד הישראלי לסטטיסטיקה, ואף כיהנה כנשיאת האיגוד לסטטיסטיקה באוניברסיטה העברית. היא נבחרה להיות מופקדת על הקתדרה על שם פרנסיס הוק ורעייתו.
פרופ' סמואל-כהן מילאה מגוון תפקידים באוניברסיטה העברית, ביניהם יו"ר המחלקה לסטטיסטיקה וחברה בוועדה המתמדת ובחבר הנאמנים של האוניברסיטה.
על הישגיה במחקר, על תרומתה לחקר הסטטיסטיקה בארץ, על מסירותה בהוראה ועל אישיותה כאישה וכמדענית מצאה ועדת השופטים את פרופ' אסתר סמואל-כהן ראויה לפרס ישראל בחקר הסטטיסטיקה לשנת התשס"ד.
קורות חיים
אסתר סמואל-כהן – פרופסור מן המניין באוניברסיטה העברית בירושלים, שעבודותיה המוקדמות בתחום הסטטיסטיקה הביאסיינית האמפירית זוכות עתה לתהודה מחודשת ועבודותיה המאוחרות עם פרופ' דוד אסף ז"ל בתחום אי שוויון הנביא זוכות עתה להכרה – נולדה באוסלו בנורבגיה בשנת תרצ"ג-1933, ועלתה לארץ בשנת תש"ו-1946.
פרופ' אסתר סמואל-כהן נשואה לאהרן כהן, גמלאי של משרד מבקר המדינה. לזוג שלושה בנים ובת (בנם עודד ז"ל נפל בעת שירותו בצה"ל) ותשעה נכדים.
לימודים והשתלמויות
1949–1951 תעודת הוראה ב"סמינר למורות מזרחי" (אפרתה)
1953–1958 תואר B.A. במתמטיקה ובסטטיסטיקה ותעודת הוראה בבית הספר התיכון, האוניברסיטה העברית בירושלים
1958–1959 תואר M.A. בסטטיסטיקה מתמטית באוניברסיטת קולומביה בניו יורק
1959–1961 תואר Ph.D. בסטטיסטיקה מתמטית באוניברסיטת קולומביה בניו יורק
תפקידים אקדמיים בארץ
במחלקה לסטטיסטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים:
1962–1965 מרצה
1965–1969 מרצה בכיר
1969–1976 פרופסור חבר
1976– פרופסור מן המניין
תפקידים אקדמיים בחו"ל
1980–1981 פרופסור אורח באוניברסיטת קולומביה בניו יורק ובאוניברסיטת רטגרס בניו ג'רסי
1984 פרופסור אורח באוניברסיטת רטגרס בניו ג'רסי
פרופ' סמואל-כהן יצאה לביקורים קצרים באוניברסיטאות רבות נוספות בארה"ב.
תפקידים אחרים
1977–1980 ראש החוג לסטטיסטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים
1989– הקתדרה לסטטיסטיקה ע"ש מר פרנסיס הוק ורעייתו באוניברסיטה העברית בירושלים
הייתה חברה בוועדה המתמדת של הסנט ובוועד הפועל של חבר הנאמנים באוניברסיטה העברית בירושלים.
חברות בארגונים
- עמיתה ב-IMS, המכון לסטטיסטיקה מתמטית
- עמיתה ב-ASA, החברה האמריקנית לסטטיסטיקה
- חברה ב-ISI, המכון הסטטיסטי הבינלאומי
- חברה באקדמיה הנורבגית למדעים
- חברה באיגוד הישראלי לסטטיסטיקה (נשיאת האיגוד ב-1993–1995)
- חברה באגודה הישראלית לחקר ביצועים
מפעל חיים
"הוריי, יצחק והנרייטה סמואל, נולדו בגרמניה. אבי נתמנה ב-1930 למשרת הרב הראשי של יהודי נורבגיה, והוריי היגרו אז לארץ זו. ב-1940 נכבשה נורבגיה על ידי הנאצים, וב-1942 התחילו הפעולות נגד היהודים. אבי הוזהר על ידי איש גסטפו כי יש צו לעצרו למחרת היום, אך הוא לא הסכים להימלט, מחשש שהדבר יגרור פעולות נקם בכל היהודים. לאחר שהיה עצור בנורבגיה כחודשיים, נשלח לאושוויץ, ושם נספה. כשלושה חודשים לאחר מעצרו נמלטה אמי, תאריך ימים, בעזרת המחתרת הנורבגית לשבדיה עם שני אחיי ואתי, וכך ניצלנו. לימים העידה אמי במשפט אייכמן על השמדת יהדות נורבגיה". כך מספרת פרופ' סמואל-כהן על בית ההורים.
משפחת סמואל עלתה לארץ בשנת 1946, ואסתר השתלבה במסגרת עליית הנוער במוסד העל יסודי המקצועי "בית צעירות מזרחי" בתל אביב. עם סיום לימודיה המשיכה ב"סמינר למורות מזרחי" בירושלים, ובשנת 1951 הוסמכה להוראה בבתי ספר יסודיים. בשנים 1951–1953 עסקה בהוראה במעברת "מחנה דוד" שליד חיפה.
בשנת 1953 החלה אסתר את לימודיה לתואר בוגר באוניברסיטה העברית בירושלים בחוגים מתמטיקה וסטטיסטיקה, וכן למדה לקבלת תעודת הוראה לבתי ספר תיכוניים. בשנת 1958 נסעה להמשך לימודיה במחלקה לסטטיסטיקה מתמטית באוניברסיטת קולומביה בניו יורק. היא סיימה את לימודיה לתואר מוסמך בשנת 1959, ובשנת 1961 הוענק לה תואר דוקטור (Ph.D.). הצטיינותה בלימודים זיכתה אותה במלגות הוראה ומחקר. מדריכה בעבודה היה פרופ' הרברט רובינס, ובין שופטי העבודה היה הפילוסוף הידוע ארנסט נגל.
לאחר סיום לימודיה שהתה אסתר כמחצית השנה באוניברסיטת קופנהגן בדנמרק, ומשם שבה לארץ בשנת 1962 והשתלבה בסגל ההוראה של המחלקה לסטטיסטיקה באוניברסיטה העברית שהיא עובדת בה עד היום. בשנת 1965 הועלתה לדרגת מרצה בכירה, בשנת 1969 קודמה לדרגת פרופסור חבר, ובשנת 1976 מונתה לפרופסור מן המניין.
בשנת 1970 נישאה אסתר לאהרן כהן, ותוך חמש שנים נולדו לבני הזוג שלושה בנים ובת. כל ילדיה שירתו שירות חובה בצה"ל. הבנים שילבו שירות צבאי מלא עם לימודי קודש, והבת שירתה בנח"ל. גם בתקופה שבה עסקה בגידול ילדיה "במשרה מלאה", לא זנחה פרופ' אסתר סמואל-כהן את עבודתה המדעית, ובשנים 1985-1970 פרסמה לא פחות מ-21 מאמרים בחשובים וביוקרתיים שבכתבי העת לסטטיסטיקה. כל אותה תקופה, ועד 2003, היא המשיכה להורות באוניברסיטה ולהדריך תלמידים לתארים מתקדמים וכן לשרת בתפקידי מפתח בוועדות חשובות במסגרת האוניברסיטה העברית ובאגודות מקצועיות בארץ ומחוצה לה. בשנים 1995-1993 היא כיהנה כנשיאת האיגוד הישראלי לסטטיסטיקה.
במהלך עבודתה רבת-השנים באוניברסיטה העמידה פרופ' סמואל-כהן תלמידים הרבה המלמדים במוסדות להשכלה גבוהה בארץ וממלאים תפקידי מפתח בתעשייה ובמשק הציבורי והפרטי. את עבודתה המקצועית היא מסכמת כך: "התחום שלי הוא הסטטיסטיקה התיאורטית וההסתברות היישומית, בדגש על הנושא של כללי עצירה אופטימליים. לצערי לא עסקתי דיי ביישומים סטטיסטיים ובבעיות מעשיות. 'אי שוויון הנביא' – הנזכר בין עבודותיי עם פרופ' דוד אסף ז"ל – משווה בין מה שאפשר היה להשיג אילו היינו נביאים וראינו את כל העתיד לעומת אדם הרואה את הדברים בהתפתחותם וחייב להשתמש בכלל עצירה ולבחור תוך כדי כך. בזה אני עוסקת, בין השאר, בעשר השנים האחרונות. ככלל, מקצוע הסטטיסטיקה כיום הוא כלי שאי אפשר בלעדיו בכל המדעים: מדע הרפואה, מדעי החיים ומדעי החברה. הסטטיסטיקה נותנת את אותותיה בכל תחומי החיים המודרניים, ואני מנבאה לה תפקיד שילך ויתרחב בעתיד".