הרב אלי סדן
על הזוכה
מקבל פרס ישראל לשנת תשע"ו בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.
בשנת 1988 הקים הרב אלי סדן יחד עם הרב יגאל לוינשטיין את המכינה הקדם צבאית הראשונה "בני דוד". לראשונה הוקמה מסגרת המיועדת לבוגרי תיכונים לתקופה שבין התיכון לשירות הצבאי (כשנה עד שנתיים). המכינה עוסקת בעיקר בהכנה לשירות משמעותי בצה"ל, הן בשלב המיידי הן בטווח הארוך יותר לקראת יציאה לחיים אזרחיים תורמים ומשמעותיים לחברה.
המכינה היוותה פריצת דרך מכוננת בדרך השתלבותם של צעירי הציבור הדתי לאומי במסגרת הצבאית, אך צעד זה היה הצעד הראשון בלבד. הרב סדן בחזונו ובעשייתו האיר את הדרך להקמת מכינות נוספות – ואכן הוקמו רבות כאלה.
התכנים בעמוד
נימוקי השופטים
השופטת בדימוס שרה פריש, יו"ר, מר יהורם גאון, מר איל גבאי, מר סלמאן עאמר
הרב אלי סדן נולד בבודפשט, 1948 (תש"ח), ובהיותו בן שנה עלה ארצה עם משפחתו. למד בתל אביב בתיכון צייטלין, שימש מדריך וקומונר פעיל בתנועת בני עקיבא, לחם בנח"ל המוצנח במלחמת ששת הימים, ובשירות המילואים השתתף במלחמת יום הכיפורים כלוחם בצנחנים. אחרי המלחמה היה ממקימי המושב קשת ברמת הגולן ושימש מזכירו, וכן ריכז את המטה לשחרור אסירי ציון ובתוכם נתן שרנסקי. בשנת 1981 (תשמ"א), אחרי לימודים בישיבת מרכז הרב, הוסמך לרבנות. בשנת 1984 (תשמ"ד) היה ממקימי הגרעין התורני-חינוכי בעיר אילת, ולאחר ארבע שנות שליחותו שם פנה לאפיק חינוכי ייחודי שבו הוא צועד ואותו הוא מרחיב כל העת, עד היום.
בשנת 1988 הקים הרב אלי סדן את המכינה הקדם צבאית הראשונה "בני דוד". לראשונה הוקמה מסגרת המיועדת לבוגרי תיכונים לתקופה שבין התיכון לשירות הצבאי (כשנה עד שנתיים). המכינה עוסקת בעיקר בהכנה לשירות משמעותי בצה"ל, הן בשלב המיידי הן בטווח הארוך יותר לקראת יציאה לחיים אזרחיים תורמים ומשמעותיים לחברה.
המכינה היוותה פריצת דרך מכוננת בדרך השתלבותם של צעירי הציבור הדתי לאומי במסגרת הצבאית, אך צעד זה היה הצעד הראשון בלבד. הרב סדן בחזונו ובעשייתו האיר את הדרך להקמת מכינות נוספות – ואכן הוקמו רבות כאלה. לאחר הקמת המכינה הקדם צבאית "בני דוד" הוקמו בעקבותיה עוד מכינות רבות. בשנת 1998 נעשה הצעד הגדול הבא: הרב סדן עזר סייע בהקמתה ובייסודה של המכינה החילונית הראשונה, "נחשון". מאז ועד היום הוקמו מכינות קדם צבאיות רבות ושונות המתאימות למגוון אוכלוסיות ובהן מכינות לבנים, מכינות לבנות, מכינות מעורבות חילוניות ודתיות ואף מכינות בעדה הדרוזית. בישראל פועלות היום 48 מכינות קדם צבאיות. מאות בוגרי התיכונים המתמודדים על השתלבות במכינות פונים גם למסגרות מקבילות של התנדבות למען החברה בישראל.
הרב סדן נמצא בקשר מתמיד עם ראשי מערכת החינוך והביטחון ועם ראשי המכינות במטרה להמשיך ולקדם את המהלך החינוכי הזה ולפתחו, ולהביאו לפתחם של רבים וטובים ככל שניתן.
מעשיו של הרב סדן לא זו בלבד שהובילו לעלייה גדולה במספרם של צעירים המעוניינים לשרת שירות משמעותי בצבא ולהשתלב בחברה כאזרחים מעורבים ואכפתיים, אלא שהם הקימו גשר וחיבור בין חלקי החברה וקירבו את הזרמים השונים שמהם מורכבת החברה הישראלית. מעשיו הובילו לעשייה משמעותית משותפת לטובת הכלל בדרך של קירוב והבנה ותוך הקפדה על הנחלת ערכים.
הרצון לשתף ציבורים רבים ככל האפשר בנשיאת נטל האלונקה הצבאי והחברתי במדינה היווה מודל אשר יושם בהצלחה במסגרת מסלול המכינות הקדם צבאיות. הערכים המיושמים במודל זה הם הקפדה על השתלבות בקיים ורצון להצלחה חוצה מגזרים, ושיח של קידוש החיים ואיכותם בחברה הישראלית.
בוגרי המכינות בולטים מאוד במגזר הציבורי, בתחומי הרווחה והחברה, בתחום החינוך וההתנדבות ובתפקידים משימתיים נוספים. במקומות המגוונים שבהם הם משתלבים ניכרות המסירות, המוטיבציה, האכפתיות ו"הראש הגדול" שספגו בעת הלימודים במכינות.
מפעל המכינות הקדם צבאיות שהגה והקים הרב סדן יצר למעשה מדרגה חדשה בתהליך ההתפתחות של הנוער הישראלי. זהו פרק זמן בין סיום התיכון ובין תחילת השירות הצבאי, שבמהלכו נערכים הבוגרים הצעירים ערכית ומעשית לשירות מלא ומשמעותי בצה"ל ולהשתלבות בוגרת ותורמת בחברה הישראלית.
לאור כל האמור לעיל ראתה הוועדה בפועלו של הרב סדן עשייה בעלת השפעה רחבה ורבת-חשיבות על החברה בישראל, ומצאה אותו ראוי לקבלת פרס ישראל על מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.
קורות חיים
הרב אלי סדן הקים יחד עם הרב יגאל לוינשטיין את המכינה הקדם צבאית הדתית הראשונה, מכינת "בני דוד" ביישוב עלי.
המכינה שמה לה למטרה להביא לשילובם של צעירים דתיים בתפקידים משמעותיים בכל יחידות צה"ל והמערכות הביטחוניות והאזרחיות במדינה. הישגה העיקרי הוא בשינוי התפיסה בחברה הדתית לאומית ביחס לאפשרות השילוב המלא בצבא: מחד, שירות משמעותי מתוך נאמנות ורעות, ומאידך, שמירת הזהות העצמית הדתית.
המכינה הקדם צבאית "בני דוד" מהווה מודל למסגרות חינוכיות רבות אשר קמו בעקבותיה ומיישמות את ערכי התורה והתרומה למדינה שהרב סדן מנחיל לבוגריו. הקמת השלוחה החילונית של מכינת "בני דוד" – מדרשת נחשון החילונית – הביאה להרחבת הרעיון גם לציבור הכללי, ויצרה שיתוף פעולה ראשון במעלה בין דתיים לחילונים למען מדינת ישראל.
מאות מתלמידיו של הרב סדן עוסקים בתפקידים רבי חשיבות בחברה בישראל: בחינוך, במשפט ובמערכת הביטחון. במפעליו החברתיים הקים הרב סדן גשר של ממש בין המגזרים שמהם מורכבת החברה הישראלית.
הרב אלי סדן מתגורר ביישוב עלי. נשוי לוורדינה, ולשניים 12 ילדים, 47 נכדים ונין ראשון.
לימודים והשתלמויות
1970–1984 לימודים בישיבת מרכז הרב, ירושלים
1979 תעודת הסמכה לרבנות
תפקידים ופעילות ציבורית
1974–1976 מזכיר היישוב קשת ברמת הגולן
1977–1986 פעיל במטה המאבק לשחרור אסיר ציון אנטולי (נתן) שרנסקי
1984–1988 מייסד ומנהל הגרעין התורני באילת
1988– מקים את המכינה הקדם צבאית "בני דוד" ועומד בראשה
1998 מקים את המכינה הקדם צבאית החילונית "נחשון"
פרסים
1998 פרס הציונות הדתית למנהיגות והגשמה
2008 פרס מנחם בגין על העמדת דור של תלמידים הפועלים באמונה ובמסירות למען עם ישראל והגנת ארץ ישראל תוך שירות צבאי מלא ומשמעותי
מפעל חיים
"אני מאמין שנפלה בחלקנו זכות גדולה – לחיות בדור התחייה, ומתוך כך להיות יכולים להקדיש את חיינו, את עמלֵנוּ, למטרה קדושה ונעלה – לתחיית עם ישראל בארצו, בקודש ובחול, בעולם הרוח ובעולם המעשה. אני מאמין שמדינת ישראל היא ראשית צמיחת גאולתנו, וה' יתברך הוא הנותן לנו כוח לעשות חיל, ולהצליח את דרכנו, ועל כן צריך לפעול בנחישות ובמסירות אבל גם מתוך ענווה, טהרה והודיה לה' יתברך שזיכנו בכל זאת! שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה!"
הרב אלי סדן נולד בבודפשט שבהונגריה בשנת 1948, ד' באייר תש"ח, ערב קום המדינה.
הוריו, רבקה קוטי לבית אנמן ושלום ארווין סדן, היו ניצולי שואה. הם החלו את לימודיהם האקדמיים עוד בחו"ל, אך עם ירידת מסך הברזל הסובייטי הבריחו את הגבול עם בנם התינוק וב-1949 עלו ארצה והתיישבו במעברה ליד כפר סבא. האם עבדה בקופת חולים כללית והאב היה אדריכל. בין השאר תכנן מפעלים לתעשייה האווירית ושימש אדריכל ראשי של קופת חולים כללית. במסגרת זו הוביל את הקמת בית החולים שניידר לילדים. לסדן אח נוסף, רמי, בעל משרד ליחסי ציבור.
המשפחה התגוררה בצפון תל אביב וניהלה אורח חיים דתי מסורתי. כנער, סדן היה פעיל בתנועת הנוער בני עקיבא והִרבה בקריאת ספרים על טרום הקמת המדינה, החלוצים, ייבוש הביצות, השומר, הפלמ"ח והמחתרות. הוא נהג לומר לאמו: "חבל שלא נולדתי קודם", ותשובתה הייתה תמיד: "אל תדאג, עוד יהיה לך מה לתרום". את לימודי בית הספר התיכון צייטלין בתל אביב סיים בשנת 1965, ובינואר 1966 התגייס לצה"ל במסגרת גרעין שח"ל של תנועת בני עקיבא. בהמשך עבר לשרת בנח"ל המוצנח בתפקיד לוחם, מפקד כיתה ולבסוף סמל מחלקה. שלושים וחמש שנים נוספות שירת שירות מילואים פעיל בחטיבה 623 של הצנחנים ולחם במלחמות ישראל ובשורה של מבצעים.
עם סיום שירותו הסדיר בסוף 1968 פנה ללימודי פיזיקה ומתמטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים. במהלך שנת הלימודים החלו להתעורר בו שאלות אמוניות וספקות בנוגע לדרכו הרוחנית. את התשובות לשאלותיו בחר לברר בישיבת מרכז הרב בירושלים. "חשבתי שאקדיש שנה אחת של לימודים למציאת תשובות בנוגע לאמונתי ואחזור ל'אהבת נעוריי' – הפיזיקה. אך מצאתי את עצמי נשאר בישיבה למשך חמש-עשרה שנים נוספות. הרגשתי שאני נוגע במהות החיים ומשמעותם, וזה היה יקר לי מכול".
ב-1974 נענה סדן לקריאה משותפת של ועד יישובי הגולן וגוש אמונים לעלייה לגולן. שבוע התנדבות במאחז הפך לשנתיים אחרי שנתבקש מאת רבו, הרב צבי יהודה קוק זצ"ל, לגבש גרעין להתיישבות של קבע במרכז רמת הגולן. משפחת סדן הייתה המשפחה הראשונה בגרעין שהתיישב על פי היתר של שר הבטחון דאז שמעון פרס במחנה הצבאי חושניה, ובמשך שנתיים שימש מזכיר היישוב עד להתבססותו כיישוב קבע בתל טליה הסמוך.
בשנת 1976 חזר סדן לישיבת מרכז הרב והמשיך את לימודי ההסמכה לרבנות ולדיינות. שם התעצבה השקפת עולמו על פי משנתו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק זצ"ל, בהדרכת מוריו הרב צבי יהודה קוק זצ"ל ויבדל"א הרב צבי טאו והרב עודד וולנסקי. את ההסמכה לרבנות קיבל מהרב שלמה גורן זצ"ל. מפיו של הגאון הרב זלמן נחמיה גולדברג – דיין בבית הדין הגדול בירושלים – למד את לימודי הדיינות.
בשנת 1977, כשנודע לרב צבי יהודה קוק זצ"ל על מאסרו של אסיר ציון אנטולי (נתן) שרנסקי בברית המועצות, הוא קבע כי יש לפעול נמרצות לשחרורו, ובאופן כללי לסייע ליהודי ברית המועצות המנסים לשבור את חומות הברזל ולעלות ארצה. פעם נוספת פנה לרב סדן והטיל עליו תפקיד: ארגון ההפגנות באירופה לשחרור אסירי ציון. תשע שנים היה סדן פעיל במטה המאבק למען שחרורו של שרנסקי וסייע רבות לרעייתו אביטל בארגון פגישות עם מנהיגי העולם במטרה להביא לשחרורו המהיר. בשנת 1986 השתחרר נתן שרנסקי ממעצרו ועלה ארצה.
עם סיום לימודיו בישיבת מרכז הרב בשנת 1984 התבקש הרב סדן, הפעם בשליחותו של הרב יהושע צוקרמן, להקים את הגרעין התורני הראשון באילת. ארבע שנים עמד הרב סדן בראש הגרעין התורני באילת.
כבר בתקופת לימודיו במרכז הרב לימד סדן שיעורי אמונה במספר ישיבות. אחד מתלמידיו בשיעורים על משנת המהר"ל מפראג היה קצין צעיר מאילת, חוזר בתשובה, ושמו יגאל לוינשטיין. באחד המפגשים עמו סיפר יגאל לרב סדן כי האלופים עמרם מצנע ויוסי בן חנן לוחצים עליו לחזור לצבא קבע בטענה שאין מספיק קצינים דתיים בקבע. "הדתיים רק 'עוברים' דרך הצבא, אך לא באמת שותפים באחריות", כך טענו.
סדן ולוינשטיין בדקו את הנתונים וגילו את שורש התופעה: התברר כי הרוב הגדול של המתגייסים הדתיים לשירות צבאי מלא אינם מצליחים לעמוד בפער המנטלי בינם ובין הרוב החילוני המקיף אותם, והם זונחים את אורח החיים הדתי – דבר שגורם לכך שהורים ומורים מתאמצים לשכנע את הצעירים לשרת אך ורק במסגרות נפרדות, כמו ישיבות הסדר וגרעיני נח"ל.
"ראינו צעירים רבים המשתוקקים לשרת שירות מלא, ואף להגיע ליחידות מובחרות ולקצונה, אך חוששים שמא יבולע להם מבחינה רוחנית".
בשנת 1988 החליטו הרב אלי סדן והרב יגאל לוינשטיין להקים מכינה קדם צבאית ראשונה מסוגה: "בני דוד". בבסיסו של רעיון הקמת המכינה עמדה התביעה החד-משמעית להשתלבות מלאה בצבא ובמערכת הביטחון, בלי לאבד את הזהות העצמית האמונית.
מתכונת הלימודים במכינה מייחדת מחצית מזמן הלימוד לשיעורי אמונה ובניין השקפת עולם אמונית-תורנית מוצקה, ובמקביל נחשפים התלמידים לתפיסות עולם שונות בחברה הישראלית.
בתחילת הדרך עוררה הקמת המכינה גם התנגדויות בקרב רבנים שחששו פן יבולע למתגייסים מבחינה רוחנית, ואולם הנתונים הוכיחו כי תשעים אחוזים לפחות מבוגרי המכינה שומרים על זהותם הדתית.
בעקבות הצלחתו של מודל הלימודים במכינת "בני דוד" החלו לקום מכינות קדם צבאיות דתיות נוספות, וכיום נוער דתי איכותי מגיע לשירות צבאי משמעותי הכולל שירות ביחידות מובחרות ויציאה לקצונה – ואף לשירות ארוך בקבע.
המשכה הישיר של התכנית לשילוב צעירים דתיים בעשייה משמעותית במדינה היה הקמתו של בית מדרש לבוגרי צבא, שמטרתו לעודד צעירים שהשתחררו מהצבא להמשיך לתרום למדינה גם בתחומים אזרחיים שונים, במגזר הציבורי ובמיזמים לאומיים אחרים.
בשנת 1998, עשר שנים לאחר הקמת מכינת "בני דוד", נולדה היוזמה להקמת מכינה קדם צבאית לציבור הלא דתי. מדרשת "נחשון" הוקמה כשלוחה של "בני דוד" בשנתיים הראשונות לפעילותה. הרב סדן והרב לוינשטיין ליוו את זאב נתיב, מג"ד בצה"ל בעל עיטור המופת ממלחמת יום הכיפורים, שקיבל עליו להיות הנחשון בהקמת מכינה קדם צבאית חילונית. גם מהלך זה הוכרז כהצלחה וכיום יש למעלה מעשרים מכינות קדם צבאיות חילוניות ומעורבות אשר בוגריהם נחשפים אלו לאלו, לומדים ציונות, יהדות ומנהיגות, ויוצאים לשירות משמעותי בצה"ל.
בעקבות הצלחתו של מפעל המכינות הקדם צבאיות לסוגיהן, ותרומתו לעשייה משמעותית ולעידוד שיח סובלני ופלורליסטי בין המגזרים השונים במדינה, הכירה הכנסת בשנת 2008 במפעל זה, ובהסכמה גורפת של כל הסיעות הוחלט לתקצב בחוק את מימון המכינות הקדם צבאיות.
"יש לי היום שמחה כפולה", אומר סדן. "ראשית, צעירים וצעירות מבינים שהאידאלים לא הסתיימו עם ייבוש הביצות וגירוש הבריטים מן הארץ – גם כיום עם ישראל זקוק לכוחות גדולים בעלי מסירות ונחישות שיישאו על כתפיהם את האחריות לחוסנהּ ולשכלולהּ של המדינה הנפלאה אך הצעירה בימים. ושנית, נשבר השקר כאילו התורה והמדינה, התורה והחיים, סותרים זה את זה. אדרבה: אלפי צעירים מרגישים שהתורה עצמה שולחת אותם לעבודת הקודש – להעצמת חוסנה הפיזי והרוחני של מדינת היהודים. ובזה אני רואה את הישגנו הגדול".
פרסומים נבחרים
-
- 1996 ויהי ידיו אמונה: שיעורים בנושא חברה, מדינה ודמוקרטיה, הוצאת בני דוד
- 2006 נאמנותנו לתורה ולצבא, הוצאת בני דוד
- 2006 להוסיף אור, חוברת לנוער, הוצאת בני דוד
- 2007 קריאת כיוון לציונות הדתית, הוצאת בני דוד
- 2010 כמה מעלות: ביאור להגדה של פסח, הוצאת בני דוד
- 2012 דולה ומשקה: בירור סוגיות בטוען ונטען, הוצאת בני דוד
- 2012 שיחות לקראת גיוס, הוצאת בני דוד
- 2013 בירור סוגיית הגיוס לצה"ל והשוויון בנטל, הוצאת בני דוד
- 2016 מי אַת הציונות הדתית, הוצאת בני דוד