מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

אלי אלאלוף

share
שתפו עמוד:
אלי אלאלוף

על הזוכה

מקבל פרס ישראל לשנת תשע"א בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.

אלי אלאלוף – מנכ"ל קרן רש"י – הוא מן הפעילים המרכזיים למען שוויון וצדק חברתי בישראל. במשך יותר מארבעה עשורים של פעילות ציבורית בישראל הוא תרם לקידומן של שכונות מצוקה ולקליטת עליה, קידם מוסדות חינוך ורווחה בפריפריה והיה שותף פעיל בחיזוקו של דרום הארץ. בתפקידו הנוכחי כמנכ"ל קרן רש"י הוא יוזם, מקים ומקדם מאות תכניות בתחומי החינוך, הרווחה והבריאות לחיזוקה של הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית במדינה ישראל.

נימוקי השופטים

מר אלי אלאלוף נולד במרוקו בשנת 1945, עלה לישראל ב-1967 ושירת בצה"ל במסגרת התנדבותית לעולים בחיל התותחנים. אלאלוף עוסק עשרות שנים בעשייה חברתית בתחום החינוך; שיקום שכונות; ביטול הפליה והזנחה של שכבות עניות; וקליטת עלייה.

תחילה עבד אלאלוף ב'מחלקת הנוער והחלוץ' של ה'הסתדרות הציונית העולמית'. הוא שימש אחראי לקבוצות נוער ופעל למען העלאת נוער לישראל, תוך שקידה על פיתוח תכניות חינוך ציוניות. הוא סיים את עבודתו זו בשנת 1978 בתפקיד מנהל היחידה.

אלי אלאלוף היה פעיל בתנועת 'עודד' – תנועה התנדבותית של סטודנטים יהודים מרוקאים. פעילותו החברתית התמקדה בתחום החינוך, וכללה גיוס מלגות, מתן שיעורי עזר ויצירת תכניות תרבות בשכונות מצוקה. הוא התמקד במצוקתם של ילדי הפריפריה מרובד סוציו-אקונומי נמוך.

בשנת 1978 שימש אלאלוף עוזרו של פרופ' יגאל ידין ז"ל, וסייע בתחומי הרווחה ובפרויקט שיקום השכונות. הוא הפגין הבנה רבה והתמצאות בצרכיה וברגישותה של אוכלוסיית השכונות. בפעילותו זו פיתח מבט רחב על תחום הלימודים ועל חייהם של הצעיר והמבוגר באוכלוסיית השכונות.

לאחר זמן שימש מנכ"ל 'החברה להתחדשות ולפיתוח ירושלים' וסמנכ"ל ומנהל של אזור הדרום. בעבודתו יצר אמון של תושבי השכונות בתכניות השיקום, והבין כי בפיתוח תכניות חברתיות נדרש שיתוף פעולה עם האוכלוסייה. במסגרת זו סייע בפיתוח ההשכלה הגבוהה בנגב; בפיתוח שירותי הבריאות; וביצירת תעסוקה לעולים חדשים. למען קידום עבודתו העתיק את מקום מגוריו לבאר-שבע.

בתכניותיו נכללו הקמת שירותים ומסגרות בכל תחומי החיים לכל קבוצות הגיל: החל בהקמת מרכזים לגיל הרך; דרך פיתוח מרכזי מדע ותקשורת; ועד הקמת מוסדות תרבות כגון קונסרבטוריומים וספריות.

לאחר שמילא תפקידים רבים בגופים ציבוריים וממשלתיים, החליט אלי אלאלוף להצטרף לקרן פרטית – 'קרן רש"י' שעיקר עיסוקה בסיוע לאוכלוסיות מתקשות. משנת 1995 הוא משמש מנכ"ל 'קרן רש"י'. עם השנים נעשתה 'קרן רש"י' לקרן הגדולה ובעלת המשמעות הרבה ביותר בפילנתרופיה הישראלית בתחום החינוך, הרווחה והבריאות. הקרן, בראשותו של אלאלוף, מובילה פרויקטים ותכניות בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית בישראל. בשיתוף משרד החינוך, הקרן מפעילה תכניות אזוריות רב-שנתיות, לקידום לימודי המדעים והטכנולוגיה בדרום הארץ.

אלאלוף מקדם שדרוג ויצירה של פתרונות ושירותים לאוכלוסיות בסיכון, בעלות צרכים מיוחדים. הוא פועל להקמת פנימיות; מעונות פוסט-אשפוז; כפרים טיפוליים לנוער בסיכון; ותכניות סיוע למשפחות עולים.

אלי אלאלוף פועל ארבעים וחמש שנה בלא לאות למימוש חזון של חברה חזקה, משגשגת ושוויונית. הוא נאבק לקידומה ולפיתוחה של  הפריפריה במדינת ישראל. הוא לוחם למען צדק חברתי ובעל חזון לשרת כל אדם מתוך כבוד. בכל שנות פעילותו הציבורית קיבל עליו אחריות לרווחת האוכלוסיות שבטיפולו. הוא מייחד את חייו לשיפור איכות חייהם של מאות אלפי ישראלים, ופועל במקצועיות ובשאיפה לשלמות, תוך הצבת האדם וצרכיו במרכז.

על כל אלה מצאה ועדת השופטים את מר אלי אלאלוף ראוי ל'פרס ישראל' למפעל חיים לשנת תשע"א.

קורות חיים

אלי אלאלוף – מנכ"ל קרן רש"י – הוא מן הפעילים המרכזיים למען שוויון וצדק חברתי בישראל. במשך יותר מארבעה עשורים של פעילות ציבורית בישראל הוא תרם לקידומן של שכונות מצוקה ולקליטת עליה, קידם מוסדות חינוך ורווחה בפריפריה והיה שותף פעיל בחיזוקו של דרום הארץ. בתפקידו הנוכחי כמנכ"ל קרן רש"י הוא יוזם, מקים ומקדם מאות תכניות בתחומי החינוך, הרווחה והבריאות לחיזוקה של הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית במדינה ישראל.

אלי אלאלוף מתגורר בבאר שבע, נשוי לג'יזל ואב לישי.

לימודים

1968–1972 לימודי מדע המדינה, האוניברסיטה העברית בירושלים

תפקידים

1968–1978 מדריך ומנהל היחידה לנוער דובר צרפתית, מחלקת הנוער והחלוץ, ההסתדרות הציונית העולמית
1978–1981 יועץ לממלא מקום ראש הממשלה, יגאל ידין
1981–1984 מנכ"ל המחלקה לקהילות ספרדיות והחברה להתחדשות ולפיתוח – ירושלים, הסוכנות היהודית
1984–1992 סמנכ"ל ומנהל אזור הדרום, המחלקה להתחדשות ולפיתוח, הסוכנות היהודית
1992–1995 שליח קרן היסוד לז'נבה, שווייץ
1995– מנכ"ל קרן רש"י

פעילות ציבורית

1968–1978 יו"ר תנועת "עודד"
1977 חבר הנהלה, שבוע הקונגרס הציוני
1989–1992 חבר במועצת עיריית באר שבע (מטעם רשימה עצמאית)
1991– חבר מייסד בכמה חממות טכנולוגיות, בהן שדה בוקר, פארק תמ"ד, אופקים, באר שבע וקרית גת
1997 חבר בעמותת המייסדים, מכללת סמי שמעון
2000– חבר הוועד המנהל, אוניברסיטת בן גוריון, באר שבע
2001– יו"ר כפר אשלים ואח"כ חבר במועצת המנהלים של הכפר
2004– חבר הוועד המנהל של עמותת "ידידי עתידים
2004– חבר במועצת המנהלים, כפר הנוער בן שמן
2004– יו"ר עמותת "יחדיו"
2004– חבר במועצת המנהלים, "בית יציב", באר שבע
2004– חבר במועצת המנהלים, "העמותה לתפנית בחינוך"
2005–2007 חבר במועצת המנהלים, רק"ח תעשיה פרמצבטית
2006–2009 חבר במועצת המנהלים, "קרן שמש" יזמות עסקית
2008– חבר במועצת המנהלים, כפר הנוער מקווה ישראל
2008– חבר הוועד המנהל, "הכל חינוך"
2009– חבר במועצת המנהלים, חדשות ערוץ 10
2009– חבר במועצת המנהלים, עמותת "גבהים"
2010– חבר במועצת המנהלים, עמותת "יכולות" 

פרסים, תעודות ואותות הוקרה

1987 אזרח כבוד, מצפה רמון
2002 דוקטור לשם כבוד, אוניברסיטת בן גוריון, באר שבע
2004 יקיר העיר באר שבע
2004 אזרח כבוד, קרית שמונה
2004 אזרח כבוד, כרמיאל
2006 יקיר העיר בת ים
2006 יקיר העיר שדרות
2006 מדליק משואה בטקס לפתיחת אירועי יום העצמאות
2007, 2008 נבחר לאחד מ-50 המשפיעים בתחום החינוך, עיתון "העיר"
2007 יקיר מכללת תל-חי
2008 נבחר לאחד מ-100 האנשים המשפיעים ביותר, עיתון "דה מרקר"
2010 דוקטור לשם כבוד, הטכניון, חיפה
2010 יקיר ברית יוצאי מרוקו

מפעל חיים

"הרצון לסייע לזולת ולפעול למען הקהילה והחברה מושרש אצלי מבית אבא, שהיה פעיל כל חייו בקהילה היהודית ובארגונים יהודיים", מספר אלי אלאלוף. "גם אמי המשיכה בדרכו אחרי מותו, ולמרות מצבנו הכלכלי תמיד חיפשנו כיצד לעזור, ולא כיצד להעזר". אלאלוף נולד בפז שבמרוקו ב-1945, התשיעי מעשרה ילדים. בגיל ארבע התייתם מאביו. "אבי היה ציוני מאוד, ונפטר בחודש שבו היינו אמורים לעלות ארצה. כמוהו וכמו אחיי, גם אני הייתי פעיל מאוד בקהילה היהודית, בתנועת הצופים ובתנועת דג'ג' של הנוער היהודי.  אחרי שעברנו להתגורר בקזבלנקה, התחלתי להתנדב בבית היתומים היהודי שם".

ב-1965 ביקר אלאלוף בישראל לשנת הכשרה בקיבוץ חניתה ולהשתלמות במכון למדריכי חו"ל בירושלים, שם עבר הכשרה לפעילות בתנועת נוער מחתרתית. עם שובו למרוקו המשיך בפעילות בקהילה ובבית היתומים, ועל אף גילו הצעיר מונה למנהל המוסד.

לאחר מלחמת ששת הימים עלה אלאלוף ארצה, והתחיל ללמוד מדע המדינה באוניברסיטה העברית בירושלים. הוא עבד כמדריך במחלקת הנוער והחלוץ של הסוכנות היהודית ובהמשך מונה למנהל היחידה. לצד לימודיו ועבודתו, השתלב בפעילות בתנועת "עודד" לשיתוף פעולה בין סטודנטים עולים חדשים ממרוקו לעולים ותיקים. "הפעילות בתנועה החברתית הזאת חשפה אותי למצב בארץ, בעיקר בשכונת קטמונים בירושלים", הוא מספר.

לקראת בחירות 1977 החליטו חבריו של אלאלוף ב"עודד" להצטרף לפעילות בתנועה הדמוקרטית לשינוי (ד"ש), וכך הכיר אלאלוף את יגאל ידין. "הוא הזמין אותי להצטרף לצוות שלו, והייתי יועצו כשהיה סגן ראש הממשלה והשר הממונה על שיקום השכונות", נזכר אלאלוף. "בעבודה עמו למדתי להכיר על בוריה את המערכת הממשלתית ואת אופן עבודתם של המשרדים השונים".

ב-1981 חזר אלאלוף לסוכנות היהודית כמנכ"ל החברה להתחדשות ולפיתוח בירושלים, והקים במסגרתה את החברה לשיקום שכונות בבירה. כעבור שלוש שנים התבקש לעבור לבאר-שבע, לקדם את שיקום השכונות בדרום הארץ ומאז הוא מתגורר בעיר.

ב-1992 יצא אלאלוף לז'נבה, כשליח קרן היסוד. "ראיתי את תפקידי לא רק כנציג של קרן היסוד, אלא של כל הנגב, והצלחתי לגייס תרומות נאות בעבור אוניברסיטת בן גוריון ומוסדות אחרים בדרום", הוא אומר. בז'נבה התוודע אלאלוף לנשיא קרן רש"י, הוברט לוואן, שהציע לו להצטרף אל הקרן ולקדם את פעילותה בישראל. ב-1995 קיבל עליו אלאלוף את ניהול הקרן, תפקיד שהוא ממלא עד היום. מאז הצטרפותו לקרן רש"י ובהנחיית נשיא הקרן מינף אלאלוף את פעילותה והפך אותה לאחד הגופים המרכזיים בפילנתרופיה הישראלית. הקרן הפכה מגוף המגיב לבקשות לארגון יזמי המגלה צרכים ופועל למציאת פתרונות, דבר אשר מיצב אותה כגורם מתווה-דרך בפיתוח השירותים בחינוך, ברווחה ובבריאות. הקרן הקימה ומפעילה תכניות חינוך רבות בדרום הארץ ובצפונה, מטפחת מוסדות אקדמיים, הקימה גני ילדים ובתי ספר, ופיתחה מערכת להוראת מדעים לנוער בדרום הארץ ולטיפוח מצויינות. בין השאר הקימה באוניברסיטת בן גוריון את מרכז הפיסיקה לנוער ע"ש אילן רמון, ובימים אלה היא פועלת להקמת פארק מדעי לנוער בבאר-שבע. נוסף על כך מפעילה הקרן – במשאבי המדינה – את מפעל ההזנה ואת תכנית מיל"ת ל-180 אלף ילדים ברחבי הארץ.

בתחום החברתי עוסקת הקרן בפיתוח שירותים לאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים – בתיאום עם רשויות המדינה. בין פעילויותיה: הקמת מעון לילדים לאחר אשפוז פסיכיאטרי, הקמת מעון לילדים בסיכון (שנטי במדבר), הקמת כפר על"ה נגב לבעלי צרכים מיוחדים והקמתם והפעלתם של מפעלים המעסיקים מאות מוגבלים, הקמת כפר שיקומי לנגמלים מסמים, ייסוד מרכזים לגיל הרך והקמת בתים לנערות במצוקה.

קרן רש"י פועלת בכל הארץ ובכל המגזרים, ומתמקדת בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית. בכל תחומי הפעילות מקפיד אלאלוף כי הדברים ייעשו בתיאום עם הרשויות ובשיתוף פעולה עמן, לא במקומן. "הפילנתרופיה היא מערכת חשובה, המזהה את הצרכים ופורצת דרך, ובעבודה יעילה וחכמה עליה לייצר את השירותים ולהעבירם לרשויות. אנחנו צריכים להכיר את דרכי העבודה של המשרדים והרשויות השונות, ולסייע להם – לא להחליפם", הוא מדגיש.

"חזונו של מייסד הקרן, גוסטב לאוון, היה לסייע לילדים רבים ככל האפשר בצרכים הבסיסיים שלהם, בהיקף גדול ככל האפשר, ואני גאה שזכיתי להיות שותף בהגשמת החזון הזה", מסכם אלאלוף. "בכוונתי להמשיך לעבוד במלוא המרץ כל עוד כוחותיי מאפשרים לי, ולנסות להגשים את החלום שלי – לראות ילדים מחייכים בכל פינה במדינה".