חיים טופול
על הזוכה
מקבל פרס ישראל לשנת תשע"ה בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.
חיים טופול הוא מהשחקנים הישראלים הידועים והמצליחים ביותר בעולם. במשך למעלה משישים שנות קריירה, מאז ימי להקת הנח"ל, גילם טופול מאות תפקידים בקולנוע, בתאטרון ובטלוויזיה. הוא זכה להכרה עולמית כשגילם את טוביה החולב במחזה "כנר על הגג" ואחר כך בסרט הקולנוע, תפקידים שעליהם זכה בפרסים רבים. טופול הוא גם צייר מצליח והוא אייר ספרים רבים. במשך השנים השקיע רבות בפעילות למען רווחת הילד בישראל, ובין השאר ייסד את הסניף הישראלי של ארגון וראייטי והקים את "כפר נהר הירדן" לפעילות נופש לילדים חשוכי מרפא.
התכנים בעמוד
נימוקי השופטים
הרב ישראל מאיר לאו, יו"ר, אביגדור קהלני, הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ, פרופ' סוזי נבות, הגב' ליא קניג
הוועדה החליטה פה אחד להמליץ על מר חיים טופול לקבל את פרס ישראל על מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.
חיים טופול הוא אחד מנכסי התרבות של מדינת ישראל. הוא מכוכבי הבידור והבמה החשובים והבולטים ביותר בארץ והבולט מבין אמני ישראל שהופיעו על בימות העולם. פעילותו הבימתית המגוונת ורבת השנים הפכה אותו לאחד השחקנים הישראלים הידועים, האהובים והבולטים ביותר בארץ ובעולם.
הצלחתו האמנותית הבין-לאומית חובקת עולם. טופול גילם את דמותו של "סאלח שבתי" בסרטו של אפרים קישון, ככל הנראה הסרט הישראלי הידוע ביותר בכל הזמנים. לימים, דמותו של טוביה החולב שאותה גילם במחזמר "כנר על הגג" זיכתה אותו בהכרה בין-לאומית. פעילותו הטביעה חותם על יסודותיו ותשתיותיו של עולם הבמה הישראלי, יסודות שהובילו להתפתחות התחום וניכרים עד היום בהווי, בזמר, במשחק ובבידור במדינת ישראל. פעילותו האמנותית נוגעת במרקם החברה הישראלית ומהדהדת בקרב קהילות העם היהודי בעולם.
במשך שישה עשורים עוסק חיים טופול ביצירה רבת גוונים ועשירה המושתתת על מקצועיות בלא פשרות. חומרי יצירתו הם העם הזה בארץ הזאת. תוצאותיה של היצירה הם חיוך, צחוק ודמע. בזכות כישרונו, חריצותו ואישיותו הכובשת, הפך טופול למוביל ומנהיג בתחומו. דמותו האהובה והעממית מקנה לו את היכולת לגשר בין לאומים, דתות, עדות ומחלוקות חברתיות, וכל זה בקריצת עין ובחיוך משובב. בכך הפך טופול סמל לארץ ישראל היפה והאופטימית.
כישרונו האמנותי של טופול אינו מצטמצם לתחום הבימה והמסך בלבד; טופול כותב, מפסל ומצייר. ספרו "חיים מספר על טופול" הוא אוטוביוגרפיה עשירה אשר נחשף בה הקשר העז בין האמן והמדינה, וצמיחתם המשותפת. הספר, שפורסם גם באנגלית, זכה לתפוצה נרחבת.
טופול עוסק בלא לאות בהסברה, ומשמש שגריר לא רשמי של ישראל במדינות העולם בכלל ובקרב הקהילות היהודיות בפרט. פעילותו בתחום זה חרגה הרבה מעבר לתפקידיו האמנותיים. הוא תרם רבות לדמותה של מדינת ישראל כפי שהיא משתקפת בתקשורת הבין-לאומית.
למר חיים טופול מקום חשוב גם בעשייה החברתית בישראל. הוא יזם והקים את "כפר נהר הירדן", כפר נופש בגליל התחתון המקדיש את פעילותו לילדים החולים במחלות חשוכות מרפא. כפר הנופש, שדלתותיו פתוחות לילדים מכל שדרות החברה בישראל, מציע חוויית נופש בלתי נשכחת. הוא מזמן את הילדים להתנסות בחוויות מחנאות ויצירה ייחודיות ומגוונות ובכך מאיר ומעשיר את חייהם. בכפר מרכז רפואי חדשני ומשוכלל ופועלים בו רופאים מומחים ברפואת ילדים שבאחריותם לדאוג לכל צורכי הרפואה של הילדים הנופשים.
מר חיים טופול חבר במועצת המנהלים של עמותת וראייטי ישראל – עמותה המסייעת לילדים ובני נוער בעלי צרכים מיוחדים.
על כל אלה מצאה הוועדה את מר חיים טופול ראוי לקבלת פרס ישראל על מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.
קורות חיים
חיים טופול מתגורר בתל אביב. הוא נשוי לגליה, ואב לענת, עדי ועומר.
הרכבים ששיחק בהם
1953–1956 להקת הנח"ל
1957–1961 להקת בצל ירוק
הפקות תאטרון בולטות שהשתתף בהן
אילוף הסוררת • הקרנפים • מעגל הגיר הקווקזי • כנר על הגג (כמה הפקות) • רומנוב וג'ולייט • אותלו • מראה מעל הגשר • השטן במוסקבה • ג'יג'י
סרטי קולנוע בולטים ששיחק בהם
1961 איי לייק מייק
1963 אלדוראדו
1964 סלאח שבתי
1966 הטל צל ענק
1967 ארבינקא
1971 כנר על הגג
1971 התרנגול
1972 העין הציבורית
1975 גליליאו
1979 הבית ברחוב גריבלדי
1980 פלאש גורדון
1981 לעינייך בלבד
1985 רומן בהמשכים
הפקות טלוויזיה בולטות שהשתתף בהן
- That’s Topol
- Topol’s Israel
- רוחות מלחמה
- מלחמה וזיכרון
- Seaquest
- חיים יסדר
ספריו
- Topol By Topol (בעברית: חיים מספר על טופול)
- Topol's Treasury of Jewish Humor, Wit and Wisdom
כמו כן אייר כ-20 ספרים
אותות הוקרה, פרסים ומועמדויות
1964 גלובוס הזהב, תגלית השנה, בעבור "סלאח שבתי"
1964 פרס השחקן הטוב ביותר, בעבור "סלאח שבתי", פסטיבל הקולנוע הבין-לאומי, סן פרנסיסקו, ארה"ב
1971 גלובוס הזהב, השחקן הטוב ביותר בסרט מוזיקלי או קומי, בעבור "כנר על הגג"
1971 מועמד לאוסקר, השחקן הטוב ביותר, בעבור "כנר על הגג"
1972 פרס די דונאטלו (איטליה) לשחקן הטוב ביותר בסרט זר, בעבור "כנר על הגג"
1972 פרס השחקן הטוב ביותר, בעבור "העין הציבורית", פסטיבל סן סבסטיאן, ספרד
2008 אות יקיר פסטיבל ישראל, ירושלים
2014 דוקטור לשם כבוד, אוניברסיטת חיפה
2014 דוקטור לשם כבוד, אוניברסיטת בר-אילן
מפעל חיים
"חיים הוא אחד השחקנים הבין-לאומיים החשובים שלנו", אומר האמן מנשה קדישמן על חברו, חיים טופול. "הוא אמן בכל ישותו, ולא רק בהיותו רב תחומי אלא גם בהיותו טוטלי ומעניק את כל כולו, גם באמנות וגם באנושיות".
חיים טופול נולד ב-1935 בתל אביב, וגדל בשכונת פלורנטין בעיר. בנעוריו שימש שוליה בבית דפוס. את שירותו הצבאי עשה בלהקת הנח"ל, שם פגש את אשתו לימים גליה ואת אורי זוהר, שהיה שותפו להופעות במשך שנים רבות. בלהקת הנח"ל גילם לראשונה את דמותו של סאלח שבתי במערכונים שכתב אפרים קישון.
לאחר השחרור מצה"ל הקים טופול עם אורי זוהר ועם כמה מחבריו יוצאי להקת הנח"ל את להקת הבידור "בצל ירוק". הלהקה המצליחה העלתה חמש תכניות עד שהתפרקה ב-1961. במקביל עבר טופול לתאטרון, והיה בין מייסדיו של תאטרון חיפה. הוא שיחק בין השאר בהצגות "אילוף הסוררת", "הקרנפים" ו"מעגל הגיר הקווקזי", שהוצגה גם בפסטיבל ונציה.
לצד תפקידיו בתאטרון פתח טופול גם בקריירת קולנוע, והשתתף בסרט "איי לייק מייק". ב-1964 גילם את סאלח שבתי בסרט שביים וכתב אפרים קישון. הסרט נחל הצלחה כבירה בארץ ובעולם, ואף היה מועמד לפרס האוסקר לסרט הזר. טופול זכה על תפקידו בפרס גלובוס הזהב לתגלית השנה.
הצלתו של הסרט סללה את דרכו של טופול לתפקיד תאטרון בין-לאומי, והוא נבחר לגלם את דמותו של טוביה החולב במחזמר "כנר על הגג" שעלה בלונדון ב-1966. המחזמר בכיכובו הצליח באופן חסר תקדים והוצג במשך השנים אלפי פעמים בכל רחבי העולם.
בסוף שנות השישים כיכב טופול בסדרת תכניות של ה-BBC "זה טופול", שבהן אירח שורה של אמנים, וביצע שירים בליווי תזמורת גדולה. בהמשך הגיש ב-BBC סדרת תכניות על ישראל – Topol’s Israel – והציג בהן את החיים בארץ ואת המוזיקה הישראלית, באמצעות ביצוע גרסאות באנגלית לשירים עבריים, בשיתוף אמנים ויוצרים ישראלים.
ב-1971 גילם טופול את טוביה החולב גם בגרסת הקולנוע של "כנר על הגג", שהיה אף הוא להצלחה כבירה. גם על תפקיד זה זכה טופול בפרס גלובוס הזהב, הפעם לשחקן הטוב ביותר, ואף היה מועמד לאוסקר. ההצלחה הקנתה לו מעמד של כוכב קולנוע בין-לאומי, והוא שיחק בין השאר בסרטים "גליליאו", "פלאש גורדון" ו"לעינייך בלבד" מסדרת ג'יימס בונד.
במשך השנים המשיך טופול בעשייה מגוונת בתחומי תרבות רבים. בין השאר שיחק לצד כוכבים אחרים במיני סדרה האמריקנית "רוחות מלחמה" ובסדרת ההמשך "מלחמה וזיכרון", המגוללות את אירועי מלחמת העולם השנייה. כמו כן הגיש את התכנית "חיים יסדר" בערוץ 2, שיחק בהפקה היוקרתית של "השטן במוסקבה" בתאטרון גשר ובהצגה "ג'יג'י" בלונדון, דיבב סרטי קולנוע והוציא אלבומים של שירים שביצע על הבמה, בקולנוע ובתכניות הטלוויזיה.
חיים טופול הוא גם צייר חובב, ומרבה לצייר דיוקנאות של אישים. "הפורטרטים שלו מבטאים לא רק את כישרונו להביט פנימה אל הדמויות במבט של שחקן, אלא גם את כישרונו של אמן הרישום המעניק חיים חדשים לכל דיוקן", אומר חברו קדישמן. ב-2013 הוציא השירות הבולאי סדרת בולים של דיוקנאות נשיאי המדינה שצייר טופול. כמו כן הוא אייר כעשרים ספרים, והוציא לאור את הספר "אוצר ההומור היהודי". הוא גם פרסם ספר אוטוביוגרפי "חיים מספר על טופול", שראה אור בעברית ובאנגלית.
חיים טופול עוסק רבות בפעילות התנדבות ופילנתרופיה. ב-1967 ייסד טופול את הסניף הישראלי של ארגון וראייטי למען ילדים בעלי צרכים מיוחדים, והוא משמש שגריר של הארגון בעולם. בשנת 2000 ייסד טופול את עמותת "כפר נהר הירדן" להקמת כפר נופש לילדים החולים במחלות חשוכות מרפא, ומאז עסק רבות בקידום הקמתו. הכפר משתרע על 245 דונם וכולל בקתות נופש, ברכת שחייה, מתקני ספורט, תאטרון ומרכז תרבות, לצד מרכז רפואי חדיש. הכפר החל לפעול ב-2011 ועד כה הספיק לארח אלפי ילדים, יהודים וערבים, ובני משפחותיהם, לנופש בלי תשלום. ניסיון שהצטבר בכפרים דומים בעולם מראה כי הפעילות תורמת לא רק להנאתם של הילדים ולתחושתם הטובה, אלא גם למצבם הגופני ולתגובתם לטיפולים רפואיים. טופול עומד בראש מועצת המנהלים של הכפר, ומוסיף לקדם את פעילותו בדרכים רבות. ההכנסות מסדרת הבולים שצייר נתרמו כולן לכפר.