מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

פרופ' ברכה רמות

share
שתפו עמוד:
פרופ' ברכה רמות

על הזוכה

מקבלת פרס ישראל לשנת תשס"א בתחום חקר הרפואה.

ברכה רמות – פרופסור אמריטוס לרפואה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, בעלת תרומה ייחודית לפיתוח התחום ההמטולוגי במדינת ישראל – נולדה ב-1927 בקובנה שבליטא ועלתה לארץ ב-1947.

נימוקי השופטים

פרופ' יחזקאל שטיין, יו"ר, פרופ' שמעון גליק, פרופ' מישל רבל

פרופ' ברכה רמות היא דמות מופת בעולם הרפואה הישראלית. הישגיה לא באו לה בקלות, והיא הראתה יכולת התמדה ונחישות כדי להתגבר על קשיים אובייקטיביים רבים שעמדו בדרכה מאז התחילה את חייה בארץ כעולה חדשה בודדה דרך מחנה הסגר בקפריסין ב-1947.

ברכה התקבלה למחזור הראשון של סטודנטים לרפואה של בית הספר לרפואה בירושלים אשר פתח את שעריו בל"ג בעומר תש"ט-1949. בסיום לימודיה הוענק לה פרס דולז'נסקי כסטודנטית מצטיינת של המחזור. בתקופה זו התחתנה עם חברה ללימודים, ד"ר יהושע רמות, שהיה קיר מגן בחייה ואשר התאלמנה ממנו בגיל 42 שנה והמשיכה תוך עבודתה לגדל את שני ילדיהם לבדה.

לאחר שהקימה את המכון ההמטולוגי בבית החולים תל-השומר ב-1957 והתמנתה לעמוד בראש המכון בגיל 32, היא תרמה רבות להתפתחות ולהתבססות של התחום ההמטולוגי בארץ. מחקריה בנושאים הקשורים בהפרעות אנזימתיות בכדוריות הדם האדומות היו ייחודיים בארץ ובעולם באותה עת ופתחו את האשנב למחקר גנטי של העדות השונות בישראל. מחקריה התמקדו הן במחלות אופייניות ליהודים מהעדות השונות והן במחלות אופייניות לאזרחיה הערביים של מדינת ישראל.

פרופ' רמות חינכה רופאים רבים שהמשיכו בתחום ההמטולוגי. בין תלמידיה נמצאים מנהלי מחלקות המטולוגיות רבות בבתי החולים השונים ברחבי הארץ. פרופ' רמות הייתה דוגמה של קלינאית מעולה, חוקרת מצטיינת, מורה מוכשרת ורופאה מסורה.

בקשות להתייעצות במחקרים המטולוגיים מסובכים מגיעות אליה מכל פינות הארץ. פרופ' רמות נענית ברצון לכל קריאה, וייעוציה מאופיינים בשילוב נדיר של חשיבה קלינית, מידע מעודכן ואנושיות מלבבת.

נוסף להישגיה כהמטולוגית הייתה פרופ' רמות בין המקימים של בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב. לאחר יציאתה לגמלאות מניהול המכון בבית החולים ע"ש שיבא היא תפקדה כמנהלת הרפואית של קופת חולים "מכבי", ובה השרישה דפוסי עבודה מקצועיים, גישות קליניות חדשות, בקרה רפואית וחיפוש דרכים לשיתוף פעולה פורה במקום תחרות פרועה בין הקופות, לטובת הציבור.

גם כיום היא ממשיכה לקדם חוקרים צעירים בתחום הגנטיקה של מחלות המטולוגיות ממאירות וכן לעסוק בהנחיות קליניות ובבקרה רפואית, בדגש על שימוש נאות במשאבים ציבוריים. היא נרתמת בהתלהבות לפעולות התנדבותיות שונות כמשתתפת בוועדות ציבוריות חשובות, כמו למשל בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, לפעילויות לקידום החוק לזכויות החולה ובעיקר לקידום הדור הצעיר ברפואה.

יושרה והגינותה מוכרים, וזוכים להערכה מרבית בציבוריות הישראלית.

פרופ' רמות היא דמות לחיקוי בנוף הרפואה הישראלית.

על כל אלה החליטה ועדת השופטים להעניק את פרס ישראל לשנת תשס"א במדעי הרפואה לפרופ' ברכה רמות.

קורות חיים

ברכה רמות – פרופסור אמריטוס לרפואה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, בעלת תרומה ייחודית לפיתוח התחום ההמטולוגי במדינת ישראל – נולדה ב-1927 בקובנה שבליטא ועלתה לארץ ב-1947.

ברכה רמות היא אלמנתו של ד"ר יהושע רמות ז"ל, שהקים את השירות הפסיכולוגי בצה"ל, אם לבן ובת וסבתא לחמישה נכדים.

לימודים והשתלמויות

1952 ד"ר לרפואה בבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים
1952–1954 התמחות ברפואה פנימית בבית החולים תל השומר
1954–1957 השתלמות בהמטולוגיה בבית החולים מיכאל ריס בשיקגו ובבית החולים אלברט אינשטיין בניו יורק

תפקידים אקדמיים בארץ

1961 מרצה בכירה בבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית
1966–1971 פרופסור חבר בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב
1968–1976 ראש החטיבה ההמטולוגית בלימודי המשך ברפואה, בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב
1971 פרופסור מן המניין בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב
1978–1979 מדען-חוקר בלשכת המדען הראשי במשרד הבריאות
1979 קתדרה לחקר הסרטן ע"ש הלן ויחיאל באוניברסיטת תל אביב
1984–1986 ראש המרכז לחקר הסרטן באוניברסיטת תל אביב
1984 ראש הקתדרה לממאירויות המטלוגיות ע"ש גרגוריו ודבורה שפירא באוניברסיטת תל אביב

תפקידים אחרים

1959–1991 מנהלת המחלקה ההמטולוגית בבית החולים תל השומר
1973–1979 ראש שירותי הדם של מגן דוד אדום בישראל (תפקיד התנדבותי)
1984 יו"ר החטיבה לרפואה פנימית בבית החולים שיבא בתל השומר
1990 מנהלת רפואית של מחוז דן בקופ"ח מכבי (במשרה חלקית)
1991–1996 ראש אגף רפואה בהנהלת קופ"ח מכבי
1996– סגנית יו"ר של "מכבי שירותי בריאות" ויועצת להמטולוגיה; חברה בוועדה לעתיד הרפואה הציבורית וחברה בוועדת סל הבריאות
1996– חברת הוועדה הבינלאומית לבית הספר לרפואה ע"ש אירווין וג'ויס גולדמן באוניברסיטת בן גוריון

פרסים וחברות בארגונים

1973 חברת הנהלת האגודה הישראלית למלחמה בסרטן
1977 חברה בחבר הנאמנים של אוניברסיטת תל אביב
1979 פרס כבוד על תרומה לקידום שירותי הרפואה והרווחה לכבוד יום העצמאות ה-30 למדינת ישראל
1980 ציון לשבח על מסירות יוצאת דופן לקידום הרפואה בישראל על ידי American Physicians’ Fellowship
1980 פרס ארגון בני ברית על מצוינות ברפואה ובמחקר רפואי

מפעל חיים

"הזכויות האזרחיות שלי ושל משפחתי נשללו לאחר שהוגלינו לברית המועצות, ולמרות זאת פילסתי את דרכי לבית ספר לאחיות ולאחר מכן לבית ספר לפלשרים (מחליפי רופא), ובלימודי ערב סיימתי בית ספר תיכון. מאחר שמשפחתי הוגלתה היה לי קושי לעזוב את מקום מגוריי, ובכל זאת הצלחתי להירשם ולהתקבל בכמה בתי ספר לרפואה". כך מתארת פרופ' ברכה רמות את ראשית דרכה ברפואה.

פרופ' רמות נולדה בשנת 1927 בעיר קובנה בליטא, והתגוררה בעיירה רסיין. הבית היה יהודי-ציוני, וברכה למדה בבית ספר עברי והשתייכה לתנועת נוער. ביוני 1941, שבוע לפני שפרצה המלחמה בין רוסיה לגרמניה, הוגלתה משפחתה לעיר סיקטיבקר בצפון ברית המועצות. בסופו של דבר חזרה, לאחר המלחמה לווילנה ונרשמה ללימודי הרפואה.

המפנה בחייה היה כאשר התאפשר לה, למזלה, לחצות עם הקבוצה האחרונה את הגבול לפולין, כשהיא משאירה אחריה בברית המועצות את בני משפחתה שהצטרפו אליה לאחר 27 שנים. בפולין הצטרפה לתנועת "השומר הצעיר", ועלתה לארץ כמעפילה ב-1947, בספינה "תיאודור הרצל". נוסעי הספינה נתפסו על ידי הבריטים והוגלו לקפריסין. היא שבה לארץ בסוף שנת 1947. כאן הגיעה לקיבוץ להבות הבשן ובתחילת המלחמה עבדה בבית החולים בצפת ולאחר מכן הצטרפה לחטיבת "יפתח" של הפלמ"ח ועבדה גם בתחנת איסוף הפצועים בדורות שבנגב הצפוני. היא הוזמנה להצטרף, הודות להשתדלותם של פרופ' ברוך פדה ופרופ' חיים שיבא, לקבוצת הסטודנטים הראשונים בבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים. פרופ' רמות סיימה את המחזור הראשון של בית הספר לרפואה כתלמידה מצטיינת. כל אותה תקופה פרנסה את עצמה בעבודה כאחות. בתקופת לימודיה נישאה לחבר לספסל הלימודים, ד"ר יהושע רמות ז"ל, שהתמחה בפסיכיאטרייה והקים את השירות הפסיכולוגי צה"ל.

כשסיימה את לימודיה התחילה פרופ' רמות את השתלמותה בבית החולים תל השומר במחלקתו של פרופ' שיבא ז"ל. בשנת 1954 נסע בעלה להשתלם בפסיכיאטרייה בשיקגו, והיא הצטרפה אליו והשתלמה בהמטולוגיה. לאחר שהות של שנתיים בבית החולים מיכאל ריס עברו בני הזוג לניו יורק, לבית החולים האוניברסיטאי לרפואה ע"ש אינשטיין. פרופ' רמות עסקה שם במחקר על כדורית הדם האדומה. בשנת 1957 חזרה לבית החולים שיבא, והקימה את המכון להמטולוגיה. "שטחי המחקר שבהם עסקתי: הפרעות אנזימתיות בכדורית האדומה - חסר בגלוקוז 6 פוספט דהידרוננז, הפרעה אנזימתית שכיחה בעדות המזרח. הנושא פתח את שטח המחקר של הגנטיקה ההומנית. באותו זמן עסקתי בנושא נוסף: לימפומות של המעי הדק, תסמונת מיוחדת שתוארה ונחקרה על ידי אצל ערבים ואצל בני עדות המזרח וכן במחקר העוסק בהשפעת גורמים סביבתיים וגנטיים על מחלות המטולוגיות ממאירות".

בשנת 1971 התאלמנה. היא גידלה שני ילדים – בן ובת. "את מרב מאמצי השקעתי בהקמת דור המטולוגים בישראל, שחלקם מנהלים היום את המחלקות ההמטולוגיות בארץ, כמו פרופ' א' זליקסון, פרופ' י' בן בסט, פרופ' ד' מיטס, פרופ' ג' רחבי, פרופ' א' מרטינוביץ - ראש המרכז הארצי להמופיליה, ד"ר א' אגאי, ד"ר פ' ליף, ד"ר ע' שפילברג, ד"ר י' מנור ורבים אחרים שעדיין לא הגיעו לדרגת ניהול".

באוניברסיטה הגיעה לדרגת פרופסור מן המניין והופקדה על הקתדרה לממאירויות המטולוגיות. בשנים 1982-1980 נבחרה להיות Fogarty Scholar in Residence NIH - אחת ההזמנות המכובדות בעולם. פרופ' רמות מילאה תפקידים ציבוריים רבים, כמו ראש שירותי הדם של מגן דוד אדום, חברת ההנהלה של האגודה למלחמה בסרטן ועוד. כל תפקיד מילאה פרופ' רמות תקופה מוגבלת, מתוך אמונה שחייבת להיות תחלופה של ממלאי תפקידים ואין להמשיך בהם מעבר לחמש שנים.

בשנת 1991 נתמנתה פרופ' רמות למנהלת האגף הרפואי של קופת חולים מכבי. גם תפקיד זה מילאה, בהתאם להשקפתה, חמש שנים. "בתפקידי זה שיניתי בצורה משמעותית את תפקוד האגף הרפואי של הקופה, במיוחד לגבי דפוסי העבודה המקצועית. התוויות קליניות, בקרה רפואית וחיפוש הדרכים לשיתוף פעולה ולא לתחרות פרועה בין הקופות היו המוטו שלי בעבודה". לבקשתה השתחררה מהתפקיד, אך נשארה יועצת מקצועית של קופת חולים מכבי.

פרופ' רמות ממשיכה לקדם חוקרים צעירים בתחום הגנטיקה של מחלות המטולוגיות ממאירות וכן לעסוק בהנחיה קלינית ובבקרה תוך שימת דגש על השימוש במשאבים ציבוריים.

פרסומים נבחרים

    • 1977–1986 חברת מערכת ב-Israel Journal of Medical Sciences
    • 1988–1993 עורכת ראשית של Acta Haematologica