אבינועם נאור (אהרונוביץ)
על הזוכה
מקבל פרס ישראל לשנת תשע"ד בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.
אבינועם נאור (אהרונוביץ) הוא אחד היזמים החברתיים המובילים בישראל. הוא היה בין מייסדי חברת אמדוקס, אחת מחברות הטכנולוגיה העילית המובילות בעולם. הוא ייסד את עמותת אור ירוק למאבק בתאונות בדרכים, תומך בפעילותה ועומד בראשה. בתוך פחות משני עשורים חוללה אור ירוק מהפכה רב תחומית בכל היבטי הבטיחות בדרכים ובהם מדיניות, תשתיות, מחקר (באמצעות קרן רן נאור), הדרכה, חינוך ואכיפה, והביאה לירידה ניכרת במספר הנפגעים בכבישים. כמו כן משקיע נאור (אהרונוביץ) ממרצו וממשאביו בקידום כפרי נוער המיועדים לנוער ממשפחות מצוקה, ובפיתוח קהילות חינוכיות ביישובי הפריפריה. הוא מוביל את הפילנתרופיה הישראלית בהיקף תרומותיו ביחס להונו, והוא עושה זאת באמות מידה ניהוליות ומקצועיות מתקדמות.
התכנים בעמוד
נימוקי השופטים
פרופ' מרים ארז, יו"ר, פרופ' שמעון בנינגה, פרופ' אילן סלומון, פרופ' שמואל סנדלר
אבינועם נאור (אהרונוביץ) הוא מן האבות המייסדים של ההיי-טק הישראלי. את רוב מרצו ומשאביו הוא בחר להקדיש לתחום המאבק בתאונות הדרכים, לחיזוק החברה בישראל ולקידומה.
כשהיה בוגר צעיר של הטכניון ייסד עם כמה מחבריו את חברת "עורק", אשר פיתחה תכנה לייעול גביית חובות. הקבוצה צמחה ויצרה את חברת אמדוקס, אשר הפכה עם השנים לענקית טכנולוגיה ישראלית ולאחת מחברות הבילינג הגדולות בעולם. אבינועם נאור (אהרונוביץ) התמנה למנכ"ל ולנשיא אמדוקס ב-1995 והוביל אותה לשרשרת של פסגות מקצועיות. דור המנהלים שטיפח ממשיך להצעיד את אמדוקס כחברת טכנולוגיה עולמית מובילה המנוהלת ממקום מושבה בישראל.
פרק חיים עסקי וטכנולוגי זה אינו אלא מבוא לפרק חייו הנוכחי של אבינועם נאור (אהרונוביץ), שאליו נותב בסערת אסון. בנו, רן ז"ל, נהרג בתאונת דרכים בעת שהיה בחופשה מהצבא. בדרך מעוררת השראה להתמודדות עם יגונו, הוא פנה מיד לעשייה לטובת הכלל; שנתיים לאחר האסון הקים את עמותת אור ירוק למאבק בתאונות הדרכים, גורם המוות הראשון בקרב צעירים בישראל. מאז 1997 ועד היום הוא מממן את פעילות העמותה ומקדיש לכך את מרבית זמנו.
עמותת אור ירוק קצרה הצלחות רבות בהעלאת המאבק בתאונות הדרכים לראש סדר היום הציבורי בישראל. אור ירוק פועלת בנחישות ובראייה ארוכת טווח תוך שימוש במחקר מקצועי הבוחן לעומק ומאתר את הגורמים לתאונות הדרכים, התוויית מדיניות ציבורית להתמודדות עם גורמים אלו ופעילות שטח נרחבת. עם פעולותיה נמנים הפעלתם של אלפי מתנדבים בשנה במגוון פעילויות; מתן הדרכה אישית ל-300,000 נהגים צעירים, תרומה של למעלה ממאה ניידות למשטרת התנועה הארצית והעמדת מערך עצום של מתנדבים המפעילים אותן בשיתוף אגף התנועה. אלפים נוכחים בהרצאות העמותה על בטיחות בדרכים: ילדי גן, חיילים ואף קשישים במעונות דיור מוגן.
עמותת אור ירוק בהנהגתו של אבינועם נאור (אהרונוביץ) פתחה במסע ציבורי נרחב שכלל עצומה שעליה חתמו כמיליון ומאתיים אלף איש, והצליחה להניע את ממשלת ישראל בראשותו של אריאל שרון לאמץ בשנת 2005 תכנית לאומית למאבק בתאונות הדרכים. בעשור החולף צנח מספר ההרוגים בכבישי ישראל בכ-36%, לא מעט הודות לפעילותה של העמותה.
נוסף על פעילותו בתחום המאבק בתאונות הדרכים עוסק אבינועם נאור (אהרונוביץ) במגוון פעילויות נוספות שמטרתן חיזוק החברה בישראל. הוא הקים את קרן אורן, הפועלת לשיפור מהותי במצב אוכלוסיית הילדים והנוער בסיכון בישראל. הקרן משקיעה בעיקר בתכניות רב-שנתיות במסגרת פנימיות וכפרי נוער העוסקים באוכלוסיות המאותגרות ביותר בקרב הנוער בישראל. הקרן תומכת במוסדות אלו חינוכית, ניהולית וחומרית, מתוך מטרה לשלב את הבוגרים כעצמאים ופעילים בחברה הישראלית. הוא הקים גם את קרן שחף, שמטרתה לגבש קבוצות של מחנכים צעירים המתיישבים באזורי הפריפריה ופעילים בקהילה בתחומי החברה והחינוך. הפעילות מביאה להצלחות רבות ושינוי של ממש בקרב התושבים ומערכת החינוך ביישוב. עמותת אור ירוק ושאר הגופים הפעילים חברתית בהנהגת אבינועם נאור (אהרונוביץ) מנוהלות כולן על פי סטנדרטים ניהוליים גבוהים ביותר שהביא מהעולם העסקי, והם מופת ודוגמה לחברה אזרחית מעורבת ומחויבת.
אבינועם נאור (אהרונוביץ) הוא פילנטרופ נדיב במיוחד השומר על צניעות ופועל להגברת המחויבות והתרומה של המגזר העסקי לחברה בישראל. הוא ישראלי פורץ דרך: תעשיין, פעיל בתחום המלחמה בתאונות הדרכים ופעיל חברתי. תרומותיו בתחומים אלו השאירו חותם ניכר על המדינה ועל החברה בישראל.
על כל אלה מצאה ועדת השופטים את מר אבינועם נאור (אהרונוביץ) ראוי לקבל את פרס ישראל בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת התשע"ד.
קורות חיים
אבינועם נאור (אהרונוביץ) הוא אחד היזמים החברתיים המובילים בישראל. הוא היה בין מייסדי חברת אמדוקס, אחת מחברות הטכנולוגיה העילית המובילות בעולם. הוא ייסד את עמותת אור ירוק למאבק בתאונות בדרכים, תומך בפעילותה ועומד בראשה. בתוך פחות משני עשורים חוללה אור ירוק מהפכה רב תחומית בכל היבטי הבטיחות בדרכים ובהם מדיניות, תשתיות, מחקר (באמצעות קרן רן נאור), הדרכה, חינוך ואכיפה, והביאה לירידה ניכרת במספר הנפגעים בכבישים. כמו כן משקיע נאור (אהרונוביץ) ממרצו וממשאביו בקידום כפרי נוער המיועדים לנוער ממשפחות מצוקה, ובפיתוח קהילות חינוכיות ביישובי הפריפריה. הוא מוביל את הפילנתרופיה הישראלית בהיקף תרומותיו ביחס להונו, והוא עושה זאת באמות מידה ניהוליות ומקצועיות מתקדמות.
אבינועם נאור (אהרונוביץ) מתגורר בסביון עם רעייתו אתי. הוא אב למרב ולגיא מנישואיו הקודמים, ולאיל וגיל מנישואיו הנוכחיים, וסבא לגוני. בנו רן ז"ל נהרג בתאונת דרכים ביוני 1995.
נקודות ציון בחייו
1966–1970 קצין הנדסה קרבית, ממקימי יחידת הצליחה של צה"ל אחרי מלחמת ששת הימים
1974 מסיים תואר ראשון במחזור הראשון של הפקולטה למדעי המחשב בטכניון
1974–1976 שותף בהקמת היישוב יעד בגליל המערבי, הכפר התעשייתי הראשון
1976–1977 איש מחשבים בחברת תדיראן
1980 חבר בקבוצת המייסדים של חברת אמדוקס, משמש סגן נשיא ומוביל אותה לפעילות בתחומים מגוונים, בעיקר מערכות לניהול וחיוב לקוחות
1995 מתמנה לנשיא ולמנכ"ל אמדוקס
1997 מייסד את עמותת אור ירוק בעקבות מות בנו רן בתאונת דרכים שנתיים קודם לכן
2000 מאמץ עם רעייתו אתי את כפר הנוער רמת הדסה ומתחיל בפעילות למען כפרי נוער בכל הארץ
2002 עוזב את חברת אמדוקס ומייחד את כל זמנו לפעילות ציבורית ופילנתרופית
2002 מייסד עם רעייתו אתי את קרן אורן לתמיכה בילדים ובנוער בסיכון
2005 מתחיל לתמוך בקהילות צעירות המתיישבות בפריפריה
2007 מצטרף לארגון הפילנתרופים – Jewish Funders Network ושותף בהקמת נציגותו בישראל
2008 מייסד עם דב לאוטמן ז"ל ואחרים את עמותת "הכל חינוך" לקידום החינוך בישראל
2010 מייסד את קרן שח"ף לתמיכה בקהילות צעירות בפריפריה
2011 מייסד את הפורום הציבורי לכפרי הנוער והפנימיות
2012 מקים יחד עם משקיעים חברתיים נוספים את יזמת "יכולים נותנים" לעידוד הנתינה הפרטית המשמעותית בישראל
תפקידים ופעילות ציבורית
1983–1995 סגן נשיא חברת אמדוקס
1995–2002 נשיא ומנכ"ל אמדוקס
1997– יו"ר עמותת אור ירוק לבטיחות בדרכים
2000– יו"ר כפר הנוער רמת הדסה
2006– יו"ר כפר הנוער קריית יערים
2010– יו"ר קרן שח"ף
2010– יו"ר חברת ריטליקס
2011– יו"ר הפורום הציבורי של כפרי הנוער
2014– יו"ר משותף (הישראלי הראשון), Jewish Funders Network, ישראל
פרסים, אותות הוקרה ותוארי כבוד
2003 אות הנשיא למתנדב
2008 תואר דוקטור לשם כבוד, הטכניון, חיפה
2010 הפרס ע"ש סולומון בובליק, האוניברסיטה העברית, ירושלים
2011 דורג ראשון ברשימת הפילנתרופים הישראלים, מגזין דה-מרקר
2011 אות המשקיע הפרטי האפקטיבי ביותר, ארגון מידות
2012 תואר דוקטור לשם כבוד, אוניברסיטת חיפה
2014 עיטור נשיא המדינה
2014 אות יקיר עליית הנוער והחינוך ההתיישבותי
מפעל חיים
אבינועם נאור (אהרונוביץ) נולד בחיפה ב-1948 וגדל בקריית טבעון, שם סיים את לימודי התיכון במגמה ריאלית. בצה"ל שירת בהנדסה הקרבית, ולאחר מלחמת ששת הימים היה ממקימי יחידת הצליחה של הצבא. לאחר שחרורו מצה"ל נפתח המחזור הראשון של לימודי מדעי המחשב בטכניון, והוא החליט להירשם ללימודים בחוג החדש. נוסף על התואר האקדמי, רכש בטכניון קבוצת חברים, סטודנטים אידאליסטים כמותו, ולאחר הלימודים הם ייסדו יישוב חדש בגליל המערבי – יעד, שהיה הכפר התעשייתי הראשון.
ב-1976 עבר להתגורר עם משפחתו הצעירה בתל אביב והחל לעבוד בחברת תדיראן בתחום המחשבים. כעבור תקופה קצרה הוזמן עם מנהלו למיזם של חברת דפי זהב, שהוציאה את מדריכי הטלפונים לעסקים, והיה שותף לפיתוח מערכת מחשבים המפעילה את כלל שירותי החברה – מעיצוב המדריכים והדפסתם ועד מערכות החיוב ושירות הלקוחות. "בשלב מסוים הבנו שאנו כבר לא יחידת מחשב בתוך דפי זהב, אלא חברה עצמאית", מספר נאור (אהרונוביץ). "התחלנו למכור את המערכת שפיתחנו לחברות דפי זהב ברחבי העולם, והחברה שהקמנו – אמדוקס – הפכה למובילה בעולם בתחומה. בהמשך נכנסנו לתחום הטלפונים הניידים ופיתחנו מערכת תפעול לחברות הסלולר, הכוללת גם היא את כל שירותי הלקוחות והחיוב, וכן את מערכות התקשורת והטלפוניה". ב-1995 מונה אבינועם נאור (אהרונוביץ) – שהיה עד אז סגן נשיא אמדוקס – לנשיא ומנכ"ל במקום חברו, בעז דותן, והמשיך לקדם את החברה להישגים חדשים.
באותה שנה נהרג בנו רן בתאונת דרכים בעת שהיה בחופשה מהצבא. בעקבות מותו של רן הקים נאור (אהרונוביץ) את עמותת אור ירוק למאבק בתאונות דרכים. "ראינו שמדינות אחרות הצליחו להוריד בשיעור ניכר את מספר הנפגעים בתאונות דרכים באמצעות יישום תכניות רב-תחומיות וארוכות טווח, והצבנו לנו מטרה – לקדם תכנית כזו גם בישראל, תוך דרישה מהממשלה לקבל עליה אחריות לקידום הבטיחות בדרכים", אומר נאור (אהרונוביץ), המשמש יו"ר מועצת המנהלים של העמותה מאז הקמתה ומשקיע בפעילותה מכספו כארבעה מיליון דולרים בכל שנה. הוא מיישם בעמותה את המודל הניהולי שהביא מעולם העסקים, הכולל הצבת יעדים, מחקר ומדידה. העמותה הביאה להקמת רשות לאומית לבטיחות בדרכים, הפועלת באחריות שר התחבורה ומתוקצבת כראוי; היא הובילה את התכנית הלאומית למאבק בתאונות דרכים שאימצה הממשלה; תרמה למעלה ממאה ניידות למשטרת התנועה כדי לאפשר קליטה של אלפי מתנדבים במערך התנועה; מפעילה מערכי הדרכה לנהגים ולאזרחים בכל הגילים בנושאי בטיחות בדרכים. כ-5,500 מתנדבי העמותה מגיעים בכל שנה לכמיליון ישראלים בפעילויות השונות. "פעילות העמותה תרמה לירידה מכ-600 הרוגים בשנה לפחות מ-300 בשנים האחרונות, למרות הגידול הניכר באוכלוסייה, במספר כלי הרכב ובנסועה", הוא אומר. "היינו מתחת למקום העשרים וכיום אנו אחת מעשר המדינות הבטוחות בעולם. היעד הוא להיות אחת מחמש המדינות המובילות".
ב-2002, כמה שנים לאחר שהוביל את חברת אמדוקס להצלחה בין-לאומית ולהנפקה מוצלחת בבורסה בניו-יורק, פרש מהחברה כדי לייחד את זמנו ומשאביו לפעילות פילנתרופית וחברתית. "כשפרשתי, אמדוקס הגיעה ל-11,000 עובדים, עם מחזור שנתי של 1.5 מיליארד דולר", הוא מסכם.
בטרם פרש מאמדוקס החל נאור (אהרונוביץ) לפעול למען כפרי נוער המיועדים לילדים ונוער בסיכון באמצעות קרן אורן שייסד עם רעייתו אתי. הם אימצו את כפר הנוער רמת הדסה בקריית טבעון. "רצינו לתת לילדים הזדמנות דומה לזו שמקבלים ילדים הגדלים במשפחות רגילות", הוא אומר. "גם כאן פיתחנו תכנית אסטרטגית, ובתוך כמה שנים הגענו כמעט מאפס לשיעור של 60% הצלחה בבחינות בגרות, וחשיפה לחינוך טכנולוגי". כיום הוא תומך אישית בשני כפרי נוער, רמת הדסה וקריית יערים. במטרה לתמוך בשישים כפרי הנוער בארץ הקים פורום ציבורי לפיתוח וקידום מסגרת החינוך הפנימייתי, והוא עומד בראשו.
בשנת 2005 נכנס נאור (אהרונוביץ) לפעילות בתחום קהילות חינוכיות של משפחות וצעירים המתיישבים בפריפריה גיאוגרפית וחברתית. הוא הקים עם שותפים את קרן שח"ף (שותפות חברתית פעילה), המרכזת את פעילות הקהילות, מסייעת להן בהתנהלות עם הרשויות, מדריכה את חבריהן בניהול ומספקת תמיכה כספית לפרויקטים שהם יוזמים ומבצעים. "כשהתחלנו היו כחמש-עשרה קהילות כאלה, היום יש מאה ושבעים עם 8,500 חברים, והמטרה היא להגיע ל-350 קהילות, שחבריהן חיים ביישוב ומהווים חלק ממנו", מסכם נאור. "הפעילות הזו מאפשרת לקדם את אזורי הפריפריה ולסייע להם. כמו הפעילויות שלנו בתחומים האחרים, הרעיון הוא להשפיע מלמטה, ולהניע שינוי באמצעות אנשים".