מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
פרסי ישראל
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה לרשימה

פרופ' אסא כשר

share
שתפו עמוד:
פרופ' אסא כשר

על הזוכה

מקבל פרס ישראל לשנת תש"ס בתחום חקר הפילוסופיה וחקר מדעי הדתות.

אסא כשר – פרופסור לפילוסופיה המופקד על הקתדרה לאתיקה מקצועית ולפילוסופיה של הפרקטיקה ע"ש לאורה שוורץ-קיפ, וקודם לכן על הקתדרה לפילוסופיה של השפה ע"ש אברהם הורודיש באוניברסיטת תל-אביב, מומחה בעל שם בינלאומי במחקר הפרגמטיקה של השפה, חוקר ופעיל בתחומי האתיקה המקצועית בצבא, ברפואה, בעיתונות ובמחקר המדעי – נולד בשנת ת"ש (1940) בירושלים. שירת בצה"ל כקצין תכנות בחיל המודיעין ומשרת במילואים בחיל החינוך.

נימוקי השופטים

פרופ' אהרון בן-זאב, יו"ר, פרופ' אביטל וולמן, פרופ' אבי שגיא

פרופ' אסא כשר מהחוג לפילוסופיה באוניברסיטת תל-אביב הוא פילוסוף בעל מוניטין עולמיים בחקר הפילוסופיה של השפה. תרומתו הייחודית מתבטאת, בין היתר, בתיאוריה שפיתח בתחום הכשירות הפרגמטית, שהיא מערכת הידע האנושית המאפשרת לכל אדם להשתמש בשפה, בהקשרים שונים, באופן גמיש, מתוחכם ומוצלח. התיאוריות שפיתח בתחום זה נחשבות מובילות בתחום הפרגמטיקה התיאורטית.

עבודותיו בתחום זה נעשו במסגרת תכנית מקורית ונועזת שהציע בראשית דרכו ופיתח מאז בסדרה ארוכה של מחקרים מעמיקים. התיאוריה הפילוסופית של אסא כשר עוסקת בהסבר כולל של השימוש בשפה והיא מתייחסת גם לרבדים בלשניים, פסיכולוגיים ונוירו-פסיכולוגיים. שילוב הרבדים הללו לתיאוריה כוללת שינה את התמונה המדעית בתחום זה.

מעבר לתיאוריות החדשניות שפיתח, תרם פרופ' כשר תרומה משמעותית לייסוד התחום של הפילוסופיה של השפה בעריכת הקובץ החשוב ביותר בתחום: "פרגמטיקה: הערכה ביקורתית?". כמו כן ייסד פרופ' כשר את כתב העת הבינלאומי החשוב "פילוסופיה", והוא עורך אותו, למעלה משלושים שנה.

פרופ' כשר אינו פילוסוף היושב ספון במגדל השן האקדמי. הוא משלב בצורה מופתית את העיון התיאורטי עם חיי המעשה. פרופ' כשר משתייך לזן הנדיר של פילוסופים שבדומה לסוקרטס ידעו לנהל את עיוניהם בשוקה של עיר. הוא מציג דגם של פילוסוף מעורב הפועל מתוך תחושת אחריות לחברה, למדינה, לאזרח ולאדם באשר הוא אדם.

חיבור זה בין העיון למעשה מתבטא בעיסוקו הנרחב בפרקטיקה מעשית. פרופ' כשר מציג אפשרויות ליישום הניתוח הפילוסופי לחיים הממשיים בתחומים שונים של החיים. מבחינה זו תרומתו של פרופ' כשר להפיכת הפילוסופיה ליסוד רלוונטי וחשוב בחיים ניכרת ביותר. דומה שאין פילוסוף בארץ שמקדיש מאמץ כה נרחב לחיבור זה בין התיאוריה למעשה. הדבר בולט במיוחד בתחום האתיקה המקצועית. לא תמיד עמדותיו מוסכמות על הכול, אבל תמיד יש בדבריו יסוד מעורר למחשבה ולביקורת מחודשת, ועל כך הוא ראוי להוקרה מיוחדת.

על כל אלה נמצא פרופ' אסא כשר ראוי לקבל את פרס ישראל בחקר הפילוסופיה הכללית בשנת תש"ס.

קורות חיים

אסא כשר – פרופסור לפילוסופיה המופקד על הקתדרה לאתיקה מקצועית ולפילוסופיה של הפרקטיקה ע"ש לאורה שוורץ-קיפ, וקודם לכן על הקתדרה לפילוסופיה של השפה ע"ש אברהם הורודיש באוניברסיטת תל-אביב, מומחה בעל שם בינלאומי במחקר הפרגמטיקה של השפה, חוקר ופעיל בתחומי האתיקה המקצועית בצבא, ברפואה, בעיתונות ובמחקר המדעי – נולד בשנת ת"ש (1940) בירושלים. שירת בצה"ל כקצין תכנות בחיל המודיעין ומשרת במילואים בחיל החינוך.

נשוי לד"ר נעמי כשר (לבית ולדמן), מרצה בכירה לפילוסופיה במכללה האקדמית של תל-אביב-יפו ועובדת סוציאלית בתחנה לבריאות הנפש בפתח-תקוה, מחברת הספרים "תורת המוסר: מבוא" ו"אמונתו של ישעיהו ליבוביץ", וכן מאמרים על הגותו של ליבוביץ. לאסא ולנעמי כשר שלושה ילדים ושתי נכדות. הבן הבכור, רס"ן יהורז כשר ז"ל, הצטיין בכל תפקידיו בחיל השריון ובלימודיו בטכניון, ונספה בתאונה. הבת, שירית בעלת תואר ראשון במדעי-החיים ובמשפטים ועורכת-דין, נשואה לד"ר גל גולדשטיין, ולהם שתי בנות, אחירז ואור. הבן אבשלום משרת עתה בשירות החובה בצה"ל.


לימודים והשתלמויות

1963 M.Sc. במתמטיקה וכן במתמטיקה שימושית ובהיסטוריה ובפילוסופיה של המדע באוניברסיטה העברית בירושלים; עבודת גמר בלוגיקה מתמטית (בהצטיינות; המדריך: פרופ' מיכאל רבין)
1971 Ph.D. בפילוסופיה, האוניברסיטה העברית בירושלים (נושא עבודת הדוקטור: הפילוסופיה של השפה; המדריך: פרופ' יהושע בר-הלל)

פעילות אקדמית בארץ

1972 מרצה בכיר לפילוסופיה באוניברסיטאות תל-אביב ובר-אילן
1975 פרופסור חבר לפילוסופיה באוניברסיטת תל-אביב
1979– פרופסור מן המניין לפילוסופיה באוניברסיטת תל-אביב
1980– פרופסור במכללה לפיקוד ולמטה הכללי של צה"ל
1980–1982 מייסד וראש תכנית הלימודים הכלליים במדעי-הרוח באוניברסיטת תל-אביב
1989–1993 מופקד על הקתדרה לפילוסופיה של השפה ע"ש אברהם הורודיש באוניברסיטת תל-אביב
1992 נלווה-בכיר בטכניון
1993– מופקד על הקתדרה לאתיקה מקצועית ולפילוסופיה של הפרקטיקה באוניברסיטת תל-אביב
1995– פרופסור במכללה לביטחון לאומי של צה"ל
1995– מייסד וראש תכנית הלימודים הקוגניטיביים של השפה ושימושיה באוניברסיטת תל-אביב

הדריך עשרות רבות של תלמידים בכתיבת תיזות לתואר שלישי ולתואר שני.

תפקידים אקדמיים בחו"ל

1971–1985 חבר מחקר ופרופסור אורח באוניברסיטה של טקסס באוסטין, באוניברסיטה הטכנית של ברלין, באוניברסיטה של אמסטרדם, באוניברסיטה של הרור בבוכום, באוניברסיטה המלכותית בגנט, באוניברסיטה החופשית בבריסל, בקולג' וולפסון באוקספורד ובאוניברסיטה של פוויה.
1986–1990 פרופסור אורח במחלקות לפילוסופיה ולפסיכולוגיה באוניברסיטה של קליפורניה בלוס אנג'לס
1997 עמית מחקר במכון של אוניברסיטת קליפורניה ללימודים הומניסטיים בארוויין

חברות בארגונים אקדמיים

חבר האקדמיה האירופית למדעים ולאמנויות, החברה האמריקאית לפילוסופיה, החברה הישראלית לפילוסופיה (שהיה נשיאה בשנים 1986–1991), החברה של עורכי עיתונים בפילוסופיה ועוד.

פעילות ציבורית

  • חבר המועצה של "יד לשריון בלטרון" וכן בוועדות התכנים, ההנצחה והחינוך
  • חבר "קרן השכול" של משרד הביטחון ובית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל-אביב
  • יו"ר "הוועדה לניסוח כללי התנהגות (אתיקה) של חיילי צה"ל", שאושרו על ידי הרמטכ"ל ברק בסוף 1994 תחת הכותרת "רוח צה"ל: ערכים וכללי יסוד"
  • חבר הוועדה הממשלתית העליונה לניסויים בבני-אדם וועדות אחרות באתיקה רפואית
  • חבר המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח ויו"ר ועדת האתיקה שלה
  • חבר נשיאות מועצת העיתונות ובית-הדין לאתיקה שלה
  • חבר בוועדת צדוק לחוקי העיתונות, בוועדת ספראי בדבר אבל לאומי ובוועדות ממלכתיות אחרות
  • מחבר, שותף ויועץ בחיבור של קודים אתיים שונים
  • יועץ בנושאים מסוימים לוועדות של הכנסת
  • בעל טורים קבועים בעיתונים "מעריב" ו"תל-אביב"

תחומי עיסוק

פילוסופיה של השפה, פילוסופיה פוליטית, פילוסופיה של הפרקטיקה, פילוסופיה של הדת, פילוסופיה של היהדות; אתיקה, אתיקה צבאית, אתיקה רפואית, אתיקה תקשורתית, אתיקה של המחקר המדעי.

פרסים

פרס יצחק שדה לספרות צבאית על הספר "אתיקה צבאית"

מפעל חיים

יש פילוסופים שטבע העבודה המקצועית שלהם מכשיר אותם לעיסוק בגיבוש קודים אתיים. זהו אחד ההסברים שנותן לנו אסא כשר, פרופסור לפילוסופיה, למעורבות המיוחדת שלו ביצירת קודים אתיים שונים בחברה הישראלית.

"יש פילוסופים" – הוא אומר – "שמלאכתם המקצועית מושתתת על יכולת לפרש באופן רחב, להמשיג באופן כולל, לנתח באופן מעמיק, להסיק מסקנות באופן מדויק ולהציג את הכול באופן בהיר. לא כל פעילות מקצועית מתנהלת על יסוד יכולת כזאת ומטפחת אותה בלי הרף. לכן, פילוסופים כאלה מתאימים יותר מזולתם לפעילות המיוחדת של התבוננות בפעילות מקצועית או בארגון מקצועי, כדי לקחת חלק בעיצוב האתיקה של המקצוע או הארגון".

פרופ' אסא כשר עוזר זה שנים לארגונים ממלכתיים ולגופים מקצועיים מרכזיים בעיצוב האתיקה שלהם במתכונת של קודים אתיים. הוא היה הרוח החיה בתהליך הגיבוש של "רוח צה"ל: ערכים וכללי-יסוד", הקוד האתי של צה"ל, בתקופת כהונתו של הרמטכ"ל אהוד ברק. הוא היה מעורב בגיבוש תקנון האתיקה המקצועית של מועצת העיתונות שהוא מכהן בנשיאותה ובבתי-הדין שלה. הוא השתתף בגופים רבים שפיתחו את הגישה האתית הנוהגת בתחומים שונים של הרפואה בישראל, ובכלל זה בוועדה העליונה של משרד הבריאות לניסויים בבני-אדם ובוועדה לניסוח הצעת חוק ממשלתית בדבר ניסויים בבני-אדם. במסגרת המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח, בהיותו ראש הוועדה שלה לאתיקה ולקניין רוחני, הוא הוביל את התהליך של גיבוש המלצה לכללי אתיקה במחקר המדעי בישראל. עכשיו הוא עוסק, בין השאר, בתחום המיוחד במינו של האתיקה הקיבוצית.

באוניברסיטת תל-אביב פרופ' אסא כשר מופקד על הקתדרה לאתיקה מקצועית ולפילוסופיה של הפרקטיקה. הענף הפילוסופי של מחקר הפרקטיקה האנושית, מסביר אסא כשר, עוסק בפעילות האנושית, במהותה ובעקרונותיה, ובכלל זה בערכים, בהתנהגות ובאורח החיים. אם פסיכולוג יבקש לברר, בין השאר, מה הם הגורמים המביאים אדם לאמץ לעצמו אורח חיים מסוים, הפילוסוף יבקש להבין, בין השאר, מהו אורח החיים הזה, כיצד הוא מבטא ערכים, עד כמה הוא רציונלי, איך הוא קשור למשמעות חייו של האדם וכדומה.

העיסוק הפילוסופי בפרקטיקה האנושית, המשלב שאלות מתחומי השפה, התרבות, הדת, האמנות וכיוצא באלה, נעוץ במסורות פילוסופיות ארוכות של העיסוק בכל אחד מן התחומים הללו בפני עצמו, אבל הניסיון להגיע לאינטגרציה שלהם הוא חדש, ופרופ' כשר עוסק בו מזה שנים, בדרכו שלו.

פרופ' כשר הוא מרצה מבוקש בארץ ומחוצה לה. הוא העמיד תלמידים רבים, בהם כאלה המלמדים פילוסופיה בארץ ובחוץ לארץ. עשרות רבות של תלמידים כתבו בהדרכתו עבודות דוקטור ועבודות מוסמך. הוא עצמו כיהן כעמית מחקר או כפרופסור אורח במוסדות רבים, ביניהם האוניברסיטה של קליפורניה בלוס אנג'לס, קולג' וולפסון באוקספורד, אוניברסיטת אמסטרדם, האוניברסיטה הטכנית של ברלין ועוד. פרופ' כשר הוא גם אחד המייסדים והעורך מזה כשלושים שנה של העיתון “PHILOSOPHIA” היוצא לאור בהוצאת אוניברסיטת בר-אילן ונחשב בעולם לאחד מן העיתונים המקצועיים החשובים מסוגו.

אסא כשר אינו הראשון במשפחתו הזוכה בפרס ישראל. קדם לו, בשנת תשכ"ג, סבו, הרב מנחם כשר ז"ל, שזכה בפרס על מפעל חייו בתרבות תורנית, שבמרכזו עמד מפעל "תורה שלמה", מעין אנציקלופדיה מדרשית ותורנית על התורה. אסא כשר נולד בירושלים בשנת ת"ש (1940) כבן הבכור להוריו שמעון וצפורה. דודה של אמו, צפורה לבית רבינוביץ-תאומים, היה הראי"ה קוק. אמו היא מורה ותיקה הממשיכה ללמד בחוגי תנ"ך. אביו, שמעון ז"ל, בנו הבכור של הרב כשר, היה קצין בחיל המודיעין מקום המדינה ועד מותו בדמי ימיו. הוא חיבר ספרי שירה וגם קובצי "פשוטו של מקרא" על ספר בראשית.

"אני חייב לאבא שלי" – אומר אסא כשר – "חלק גדול מאהבת השירה, מאהבת התרבות היהודית ומאהבת הפילוסופיה הכללית שיש בי. את כל אלה מצאתי בספרייה שלו; ספרים שלו שמצאתי סביבי מיום שידעתי לקרוא". בספר "משמעות חיים" שערך אסא כשר הבן הפילוסוף הוא כלל כמה משיריו של אביו המשורר.

אסא כשר זכה ללמוד באוניברסיטה העברית מפיהם של מורים מהוללים למתמטיקה ולפילוסופיה. את עבודת המוסמך שלו במתמטיקה הוא כתב בהדרכת פרופ' מיכאל רבין, ואת עבודת הדוקטור בהדרכת פרופ' יהושע בר-הלל ז"ל. הוא גם תלמידו של פרופ' ישעיהו ליבוביץ ז"ל, לא רק מפני שהשתתף בשיעורים שלו בפילוסופיה של המדע, אלא גם מפני שהוא רואה בו את מורהו הרוחני בתחומי ההשקפה הדתית ובתחומים אחרים. ספר של פרופ' כשר "יהדות ואלילות", העתיד להתפרסם בקרוב, מבטא את היחס הזה.

"היה לנו, לאשתי ולי, קשר עם ליבוביץ עד ימיו האחרונים. העמדות שלי בדבר היהדות הושפעו ממנו מאוד, אף כי בשאלות אחדות הרחקתי לכת ממנו, עד שתפיסתי שלי אינה תפיסתו, אלא מעין המשך שלה, בכיוון שלי. אשתי, ד"ר נעמי כשר, כתבה על הגותו הדתית של ליבוביץ מאמרים חשובים וספר שלם. פרופ' ליבוביץ שיבח מאוד את ההבנה העמוקה והיסודית של הגותו שהיא ביטאה בעבודותיה."

בגיל 17 החל אסא כשר את לימודיו באוניברסיטה העברית, ועוד לפני שהתגייס לצבא סיים בהצטיינות את לימודיו לתואר מוסמך (M.Sc.) במתמטיקה, במתמטיקה שימושית ובפילוסופיה של המדע. באותה תקופה למד גם בישיבה חרדית בירושלים כתלמיד שלא מן המניין. מורו הוא היום ראש אחת הישיבות בארץ.

מן האוניברסיטה העברית פנה אסא כשר לצה"ל. הוא שירת כקצין תכנות באחת מיחידות המחשב הראשונות של חיל המודיעין. היו אלה ימים חלוציים, ואסא כשר מדבר עליהם ביותר משמץ של נוסטלגיה. לימים שירת במילואים גם ביחידות אחרות, ועד היום הוא משרת במילואים בחיל החינוך בדרגת רס"ן.

תוך כדי שירותו הצבאי החל פרופ' כשר לשקוד על עבודתו לתואר השלישי שעסקה בפילוסופיה של השפה. בתחום הפילוסופי הזה קנה לו אסא כשר שם עולמי. התיאוריות שפיתח בתחום הפרגמטיקה העוסקת בפעולות הלשוניות הן שילוב מקורי של רעיונות ברוח הגישה של נועם חומסקי, מצד אחד, אבל גם ברוח הפילוסופיה של ויטגנשטיין, מצד שני. במהלך השנים היה פרופ' כשר מופקד על הקתדרה לפילוסופיה של השפה באוניברסיטת תל-אביב.

חלק מעבודותיו של פרופ' כשר בתחום זה נעשו בשיתוף פעולה מיוחד עם הנוירו-פסיכולוג ערן זיידל מהאוניברסיטה של קליפורניה בלוס אנג'לס, המתמחה בייצוג המוחי של השפה, במיוחד אצל אנשים חצויי-מוח. המחקרים המשותפים חיזקו את התורות של פרופ' כשר בדבר חלוקת העבודה הפרגמטית בין מערכות עצמאיות לבין מערכות כלליות, כגון אלה היוצרות פעילות רציונלית. "הגבולות בין התחומים הם מטושטשים במידה רבה. לא משנה היכן בדיוק מסתיימת הבלשנות ומתחילה הפילוסופיה. חברתי הבלשנית יכולה לעסוק בדיוק באותה שאלה שאני עוסק בה כפילוסוף, אלא שהיא תראה בה חלק ממכלול בעיות אחד, הכולל גם שאלות של היחס בין המשמעויות לבין הצלילים, בשעה שאני אראה באותה שאלה חלק ממכלול בעיות אחר, הקשור במאמצים להבין את טבעו המהותי של שכל האדם."

לאחר שהשתחרר מן הצבא, קיבל אסא כשר משרות שונות, תחילה בלוגיקה ובמתמטיקה ועד מהרה בפילוסופיה. בשנת 1973 עבר מאוניברסיטת בר-אילן לאוניברסיטת תל-אביב. בטרם מלאו לו 35 היה פרופסור חבר, ובטרם מלאו לו 40 היה פרופסור מן המניין. הוא תכנן, ייסד וניהל את תכנית הלימודים הכלליים במדעי הרוח באוניברסיטת תל-אביב, שהייתה הראשונה מסוגה בארץ ושימשה מודל של לימודים כלליים, בעלי רמה גבוהה, גם מבחינת מבנה התכנית וגם מבחינת תלמידיה. לפני כמה שנים ייסד יחד עם אחרים את תכנית הלימודים הקוגניטיביים של השפה ושימושיה, שהיא תכנית לימודים פופולרית לתואר השני והוא מנהל אותה. זוהי תכנית חדשה, בעלת אופי בין-תחומי ייחודי.

כבר בראשית דרכו כמרצה לפילוסופיה בחר אסא כשר לעסוק לא רק בפילוסופיה של השפה אלא גם ב"פילוסופיה ונושאים אקטואליים", כשמו של אחד הקורסים הראשונים שלו שזכו לקהל שומעים רחב במיוחד. במהלך השנים הפך העיסוק באתיקה לאחד מנושאי המחקר של פרופ' כשר. בתוך עבודתו המקצועית בפילוסופיה של הפרקטיקה הוא מן הפילוסופים היחידים המביאים את התפיסה הכוללת של המקצועיות ושל האתיקה המקצועית אל העיסוק בשאלות מעשיות בתחומי מקצוע זה או אחר. "העיסוק הרציני באתיקה מקצועית" - הוא מסביר - "הוא עיסוק באידיאל המעשי של ההתנהגות המקצועית, ב'רף' של ההתנהגות. הרף נקבע על יסוד שיקולים של עצם המקצועיות, שיקולים של המקצוע המסוים שעל הפרק ושיקולים של המעטפת החברתית של המקצוע, במקרה שלנו הדמוקרטיה. העיסוק באתיקה של מקצוע מסוים הוא עיסוק במהותו של המקצוע, בעצם טבעו".

בשנות עיסוקו באתיקה הצליח פרופ' כשר להעביר נושאים רבים מעולם העיון התיאורטי אל עולם המעשה ואף אל חזית השיח הציבורי בישראל. מראשית שנות ה-80 הוא מלמד אתיקה צבאית במכללה הבין-זרועית של צה"ל לפיקוד ולמטה כללי (פו"ם), ולאחר מכן גם במכללה לביטחון לאומי (מב"ל). גולת הכותרת בתחום זה הייתה תהליך הגיבוש של הקוד האתי של צה"ל.

פרופ' כשר: "כאשר גוף קובע לעצמו קוד אתי, הוא מגדיר באופן המוסמך ביותר את טבעו, את ערכיו, את עקרונות היסוד שלו. הקוד האתי של צה"ל מגבש, מטעם צה"ל, לשם צה"ל ובמסגרת צה"ל, את רוחו. בין השאר הוא קובע את ערכי הצבא, מציג אותם בהסברים קצרים וממצים וגוזר מהם כללים מעשיים. הדגש על חיי-האדם, תוך כדי הסבר מדויק ככל האפשר של ערך זה והצגת המפתח לפתרון דילמות בינו לבין ערכים אחרים, הוא חידוש בתחום האתיקה הצבאית בכל העולם הדמוקרטי, וכולנו יכולים להיות גאים בו."

אף שאסא כשר כבר עבר את גיל החובה לשירות במילואים, הוא ממשיך לעשות זאת בהתנדבות. הוא מרבה להופיע ביחידות צה"ל, ומרצה במפגשים גם על "רוח צה"ל" וגם על סוגיות אתיות מסוימות בחיי הצבא. הוא חש את עצמו קרוב לצבא כל השנים, ובמיוחד בשנים האחרונות. מעורבותו בגיבוש הקוד האתי של צה"ל ובהטמעתו היא ביטוי מובהק לקשר יציב, אמיץ ורגשי עם הצבא. בתהליך של גיבוש הקוד האתי עבד אסא כשר עם ראש אכ"א באותה תקופה, האלוף יורם יאיר, שגם הוא, כאסא כשר, אב שכול. שניהם ראו בעבודתם לא רק פעילות מקצועית מובהקת, אלא גם מלאכת קודש הקשורה לבנו של כשר, רס"ן יהורז ז"ל, ולבתו של יאיר, סרן שלומית ז"ל.

בנם הבכור של אסא ונעמי כשר, יהורז, נספה בתאונה ביום כ"ז בתשרי תשנ"ב (5.10.91). הוא היה קצין מצטיין, מפקד נערץ בקורס מפקדי טנקים וגם סטודנט מצטיין בפקולטה להנדסת חשמל בטכניון. "הוא היה אדם המעלה, מצטיין וצנוע בכל מה שעשה ובכל מה שהיה" - אומר אביו של יהורז. מאז נפילת בנו הבכור נשתנו חייו של אסא כשר. הוא מרבה לעסוק בהנצחת בנו בדרכים רבות, רובן סמויות מעין הרבים, ברוח הצירוף המיוחד של מידותיו של יהורז, הצטיינות וצניעות. גם תחומי עבודתו של אסא כשר כפילוסוף קיבלו צורה חדשה, שיש בה כל מה שהיה בה לפני כן, אבל גם זיקה עמוקה לשכול וקשר מתמיד וחזק מעין כמוהו ליהורז. ברוח זו ערך אסא כשר את הספר "משמעות החיים" שהופיע לאחרונה. פרופ' כשר כתב והרצה על משמעות החיים כבר בעבר, אבל הספר עומד בסימן אהבת יהורז בחייו ובמותו.

פרסומים נבחרים

  • כתב וערך ספרים רבים בעברית ובאנגלית.

    בין הספרים שכתב: "אתיקה צבאית" ו"לוגיקה ובלשנות". בדפוס נמצאים ספריו "רוח איש" ו"דרך הרוח".

    בין הספרים שערך בעברית: "מידות ורגשות" (עם אהרון נמדר), "משמעות החיים", "ספר ישעיהו ליבוביץ" (עם יעקב לוינגר) ו"מוסר והשכל". באנגלית ערך את הספרים "פרגמטיקה" בשישה כרכים, "השפה במוקד" לזכר יהושע בר-הלל ו"המפנה החומסקיאני" לכבוד נעם חומסקי.

    חיבר כמאה ושלושים פרסומים מדעיים בתחומי עיסוקו בפילוסופיה של השפה, בבלשנות, בפילוסופיה של הפרקטיקה, באתיקה מקצועית, בפילוסופיה פוליטית, בפילוסופיה של הדת, בהיסטוריה יהודית ובמדעי המחשב, וכן, בשיתוף פעולה עם חוקרים אחרים, בנוירו-פסיכולוגיה, בפסיכולוגיה ובעבודה סוציאלית.

    הוא עורך העתון”Philosophia” – הרבעון הישראלי לפילוסופיה, חבר במועצת המערכת של יותר מעשרה עיתונים מדעיים, עורך-אורח בכמה עיתונים מדעיים וחבר במועצת המערכת של עיתוני תרבות בישראל.

    כמו כן הוא מכהן כעורך מדעי הרוח של המהדורה השנייה של "האנציקלופדיה העברית", וכתב ערכים באנציקלופדיות שונות.